20 юни, 2009

ОЩЕ КОНСТАТАЦИИ НА КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ НА ССБ

По Сигнала на Веселина Г. Чанева бивш технически сътрудник на РСО – Бургас до Министерството на Държавната Администрация и Евроинтеграцията.
С копие до КС на ССБ с молба да се извърши цялостна проверка относно изпълнението и разходването на средствата по спечеления от ССБ проект “Създаване на ефективен модел за социална – икономическо развитие на териториалните структури на ССБ”, който проект се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Административен капацитет” съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Стойността на проекта е 227 488,27 лв.
В сигнала се твърди, че до голяма степен се имитира дейност, съставят се документи с невярно съдържание т.е. че отразените в документите факти и събития в голяма степен не са се случвали.
Твърди, че ресурсния център се е облагодетелствал с не заслужено големи суми – пари.
Чанева твърди, че нейното име се използва в Протоколите като обучавана въпреки че е напуснала съюза.
Твърди, че много от районите и териториалните председатели не са обучавани. Не отговарят на действителността отразени в отчетните документи факти. Вместо обучение в Рех. Центъра в гр. Пловдив от по три или пет дни са оформени разходо оправдателни документи за по десет и повече дни.
При извършената от КС документална проверка и проведени разговори с повечето от участниците като целева група на проекта установихме следните факти и обстоятелства.
Списък на ресурсния център и на получените от тях възнаграждения за дейността си по проекта извършили оперативни конслутации по въпроси касаещи дейността на регионалните и териториалните организации.
Ръководител на проекта - Васил Трифонов Долапчиев – с месечно възнаграждение от 680лв. до приключване на проекта.
Към датата на проверката месеци преди приключване на проекта на същия са изплатени 12 хонорара на обща стойност - 8160 лв.
Координатор на проекта – Диана Георгиева Тодорова – с месечно възнаграждение от 640лв. към датата на проверката е получила - 7680лв.
Конслутант – Петранка Иванова Бешкова изплатени общо към датата на проверката – 3600лв.
Фисилитатор по проекта и съставител на Сборник нормативни документи - юрист консулт при ССБ Росица Димитрова Гогова към датата на проверката са и изплатени - 1290лв.
Всички останали членове към датата на проверката са получили суми както следва: Стефка Йорданова Стойчева обучител за работа с интернет и компютърно обучение – 2080лв.,
Роза Костадинова Янчева счетоводител по проекта - 1920лв., Павлина Каменова Стефанова – възнаграждението и включва месечната заплата в размер – 300лв. и хонорари по 110лв. на всяко проведено мероприятие,
Тодорка Йосифова Гушкова – конслутант по сборник “Нормативна уредба” – 588лв.,
Петър Славков Стайков лектор – 720лв.,
Владимир Маринов Радулов лектор – 720лв.,

За тази информация Председателя на КС отправя две поредни искания. Десет дни след първоначалното искане В. Долапчиев връща в касата на ССБ с приходен касов ордер №80 от 04 03 2009г. ежемесечно получаваното от него по проекта възнаграждение в общ размер 8160лв. В ордера е отразено, че сумата се дарява поради липсата на Акт за дарение не става ясно каква е волята на дарителя. Във връзка с проверката за извършените СМР в Рех.база Дряново два месеца по-късноми бе представен ордер от гл. счетоводител със същия номер за същата сума, но в него е отразено или дописано, че сумата се внася в касата на ССБ за да се погасят част от дълговете за неизвършено СМР от страна на фирма "Маркетстрой". На заседание пред УС и КС та ССБ председателя на ССБ заяви, че сумата от 8160 лв. получени от него, не е дарена а е внесъл за погасяване на част от гореспоменатите задължения на "Маркестрой".
По повод на тази проверка Председателя на КС на ССБ изиска писмени отговори и копия от Протоколите от всички районни Председатели за това как е протекло обучението по какъв начин са били обучавани в какви учебни мероприятия са взели участия те и техни колеги от районите, какви възнаграждения са получавали.
От представените на проверката протоколи за извършено обучение - конслутации безспорно се установи, че бившият технически сътрудник В. Чанева действително е посочвана в протоколите като обучавана въпреки, че по това време тя не е служител в ССБ.
Видно от протокол с датата 30.09.2008г. Роза Янчева извършила конслутация в РСО – Бургас на 15 и 16 09.2008г. на председателя Атанас Петров и на сътрудничката му В. Чанева. Същата по това време не работи в ССБ считано от 01.08.2008г. Няма как и както самата заявява да е била конслутирана по това време и по този проект. Видно от съдържанието на друг протокол по същото време 15 и 16. 09.2008г. отново Чанева е консутирана този път от Петранка Бешкова.
Интересно е да знаете как са били обучавани в Бургас на място А. Петров и Б. Монева. За тях са били съставени протоколи за 11 и 12 ноември 2008г., “конслутирани” от Селев и Гушкова.
Уточнение Монева по това време не е сътрудник на РСО – Бургас а председател на ТСО и в този ден на 11.11.2008г.се е провеждало отчетно годишно събрание на ТСО – Бургас. Няма как да са обучавани, събранието е ръководено от Бинка Монева в присъствието на А. Петров. От отговора изпратен до КС от Петров става ясно че в РСО и териториалните му структури не са провеждани мероприятия обучения и конслутации на място. Изпратени са му копия от протоколи за такива конслутации с невярно съдържание. Протоколите предварително са били подписани от някои друг - изпратени са им подписани протоколи от тяхно име за нещо в което не са участвали. Не е необходимо човек да има юридическо образование за да му стане ясно че това е документно престъпление.
Видно от протоколи съставени на 30.09.2008г. В. Долапчиев 24 и 25 септември 2008г. конслутирал Д. Желева председател на РСО – Ст. Загора и нейната сътрудничка Гергана Господинова. Конслутацията протекла 8 часа - няма как да е била проведена тъй като на 25. 09.2008г. В. Долапчиев е председателствал събрание на УС на ССБ а Д. Желева е член на УС на ССБ. В същите дни са били обучавани и от П. Бешкова.
От отговора на председателя на РСО – Смолян се твърди, че в РСО – Смолян и структорите му не са провеждани конслутации и обучения на място. Независимо от този факт протоколи са съставяни в един от същите е отразено, че на 23 и 24 октомври 2008г. Бешкова е обучавала председателя и сътрудника който един от тези дни са били на годишно отчетно събрание в гр. Девин и няма как да са били конслутирани за посоченото време.
Председателя на РСО – Русе отговаря, че на място не са извършвани конслутации и не са провеждани обучения. Независимо от този факт са представени и оформени протоколи с обучаващи и конслутиращи - Бешкова, Селев, Стефанова и Долапчиев. Председателя на РСО – Русе законосъобразно е отказал подписването на тези протоколи. В почти всички подобни случаи конслутации не са провеждани. Това се потвърждава от изпратените ми Справки и Протоколи. Отчета за проведените годишни отчетни събрания на ТСО направените служебни справки и др. следва да добавим, че Петранка Бешкова в отделни периоди от време съвпадащи с нейните пътувания е била в отпуск по болест или е ползвала отпуск на друго основание. Една част от мероприятията по проекта са реализирани в НЦРС гр. Пловдив като партньор по проекта. От проверката на място и от представените ни документи установих ме следното:
Управителят на НЦРС Стефан Данчев по проекта е получавал ежемесечно възнаграждение.
На 29.12.2008г. е възстановил в касата на центъра с приходен касов ордер №232 сумата от 8780лв. дарение липсва акт за дарение не е ясна волята на дарителя липсват реквизити на ордера липсва неговия подпис подписан е от гл. Счетоводител на приел. Трудно ни е да приемем, че Данчев се е сетил да върне или да дари тази сума преди това да стори председателя на Съюза. Но от факта че касовата книга в НЦРС е приключена на 20.03.2009г. това дава възможност във нея да се правят добавки и поправки още повече че този ордер е последен за годината и така нататък. След обяснението на управителя на НЦРС пред заседание УС е КС на ССБ, състояло се в периода 28-31.V.2009 г. става ясно, че така дарената от него сума не е от хонорари по ОПАК, а е икономия от средства по проекта. Не става ясно тогава в качеството си на какъв е дарил тези средства.Реализирани ли са други излишъци от средства и каква е тяхната съдба.
И в двата случая на дарения направени от страна на Долапчиев и Данчев не става ясно от какви мотиви са били тласнати да извършат това благородно дело.
Но все пак може би сме длъжни да им благодарим независимо, че през предходните години не са дарявали средства от доходите си получавани от заплати и хонорари.
От справката по документите излиза, че районни и териториални председатели и техни сътрудници са били многократно обучавани в НЦРС за период от три дни до две седмици. От допълнителните справки и конслутации установих ме че много от тези дни са посочени произволно и че на участниците не са изплащани командировачни разходи от по двадесет лева дневно както това е отразено в оформените и отчетени разходо – оправдателни документи.
РСО – Ст. Загора председател и сътрудник шест дни от 12 до 18 май 2008г. изплатени им по 120лв. дневни плюс пътни разходи. И от 05 до 18 март 2008г. по 280лв. плюс пътни.
Паунка Пеева ТСО – Добрич от 19 до 24 май 2008г. 120лв. дневни плюс пътни. И от 03 до 16 април 2008г. 280лв.
М. Бърчинкова РСО - Смолян от 30 юни до 05 юли 2008г. 120лв. командировачни плюс пътни разходи. Същата и председателката Патрингова са обучавани от 18 март до 01 април 2008г. по 280лв.
Тодор Радев РСО – Сливен от 05 до 18 март 2008г. 280 лв. плюс пътни.
Картулева и сътрудник РСО – Благоевград от 25 до 31 май 2008г. по 120 лв. и по 29,60 пътни. И от 05.до 18 март 2008г. по 280лв. плюс пътни.
Павлин Ангелов и сътрудник РСО – Плевен от 02 до 07 юни 2008г. по 120 лв. плюс пътни 49,60лв. И от 03 до 16 април 2008г. по 280лв.
Б. Монева ТСО – Бургас от 08 до 14 юни 2008г. 120лв.
Диана Тодорова координатор за 14 дни 280лв.
А. Петров и В. Чанева РСО – Бургас от 18 март до 01 април 2008г.по 280лв.
Б. Лазаров и сътрудник РСО – Кюстендил от 19 март до 01 април по 280лв.
П. Стефанова от 19 март до 01 април 2008г. 280лв.
Камбурова от 16 до 25 април 2008г. със сътрудник по 200лв.
Катя Кражева – Г. Оряховица от 16 до 25 април 2008г. 200лв.
Не е необходимо да изнасяме цялата събрана информация за да стане ясно, че едва ли не през почти цялата 2008г. и до средата на месец май 2009г. в НЦРС и по местонахождението на ТСО са се провеждали мероприятия по проекта. От обясненията и информацията дадена ни от целевата група стана ясно, че мероприятия от шест, десет и четиринадесет дни не са провеждани. Нито един от конслутираните освен пътни разходи не е получавал дневни от по двадесет лева за посочените присъствени дни.
В действителвност участниците са се хранили в НЦРС, но не сме извършили проверка на така събраните средства и каква част от тях е израходвана и реализирана ли е икономия.
Контролния Съвет ще иска пълна отчетност от страна на Рех. Центъра за получените и изразходваните средства за да отговорим каква е съдбата на оправданите но не разходвани в действително средства или за какво изобщо са били изразходени. Някои би казал че това е начин да постъпят средства в системата. Категорично се противопоставя ме на подобно схващане тъй като има много по коректни и законови начини. В конкретния случай все още не е ясно каква беше ползата за обучаваните и какви и колко точно средства остават в системата и още по малко за какво ще бъдат разходвани. На проверката за сега са известни тези факти които ви изнася ме. Какви средства са получили обучаващите ни за свършената от тях работа. Ясно е че ако Министерството извърши проверка ще бъдем принудени да връщаме средства. При участието ни в други проекти ще бъдем гледани под лупа като нежелан партньор.

3 коментара:

  1. Моите поздравления за този блог. Информацията, най-вече публичната, особено за организация като ССБ, трябва да се разпространява и обсъжда, защото все един прекрасен ден трябва и подобни организации да влязат в Европа и да престанат да шикалкавят, затриват пари и възможности и да си вършат работата както трябва.

    Виктор от http://bezmonitor.com

    ОтговорИзтриване
  2. Защо спряхте гласуването, мазни анонимници? И блога да спрете, всичко вече е документирано и скоро ще пътува към прокуратурата заради нанасяне на морални щети, клевети и обиди!

    ОтговорИзтриване
  3. Познавам лично госпожа Веска Чанева, а също така и дейността и като дългогодишен сътрудник не само на господин Атанас Петров, а преди това и на покойния вече господин Николов. Не един и двама, къде насериозно, къде нашега, казват, че по нейно време истинският председател на РСО - Бургас всъщност е била тя. Поради тази причина бих приел за нормално да знае всичко, което става на територията на РСО - Бургас. След като прочетох материала, в който тя така подробно описва злоупотребите, направени от господин Долапчиев и компания,бях силно впечатлен от отличната и информираност. Запитах се, от къде знае всичко това и то в такива подробности. По-късно съвсем случайно получих отговор на този въпрос. Истинският автор на материала, публикуван от името на госпожа Чанева, всъщност е господин Маньо Алексиев, председател на контролния съвет на ССБ. Поради някакви негови съображения, а може би е по-точно да се каже опасения, той не посмява да публикува тази информация от свое име и предлага на госпожа Чанева, тя да поеме отговорността. Тъй като вече не работи в съюза и е външен човек, по-трудно ще бъде преследвана по устава на ССБ. А той, от своя страна, за отплата, ще и намери работа. Защо господин Алексиев не се е осмелил да публикува информацията за злоупотреби от страна на председателя на ССБ, господин Долапчиев, не знам. Това, което знам, е че госпожа Веска Чанева е изпълнила своят ангажимент, а господин Алексиев така и не и намери работа.

    ОтговорИзтриване