05 юни, 2009

ОТВОРЕНО ПИСМО от Асен Стоянов

ЧРЕЗ
ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА
РАЙОННИТЕ СЪЮЗНИ ОРГАНИЗАЦИИ
И СПИСАНИЕ “ЗАРИ” ПЕЧАТЕН ОРГАН НА ССБ
ДО
ГОСПОДИН
ВАСИЛ ТРИФОНОВ ДОЛАПЧИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
ТОЙ И:
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
УПРАВИТЕЛ НА “УСПЕХ - ССБ” ЕООД
УПРАВИТЕЛ НА “УСПЕХ – ССБ” ЕООД - КЛОН СЛИВЕН
ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СПИСАНИЕ “ЗАРИ”
КОПИЕ: - ДО
СМЕТНАТА ПАЛАТА
МИНИСТЪРА НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ
ИЗПЪЛНИЯ ДИРЕКТОР НА АХУ КЪМ МТСП
БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО
БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
ВЕСТНИК “24 ЧАСА”
ВЕСТНИК “ТРУД”

ОТВОРЕНО ПИСМО
от
Асен Стоянов – гражданин със зрителни увреждания,
София-1000, п.к.

Господин Долапчиев,

На 15 април се навърши една година от изпращането на моето първо отворено писмо до теб. Както ти е известно, в него бях задал няколко въпроса, отговорите, на които считах за важни, както за мен, така и за членовете на Съюза на слепите в България.

От твоето, повече от година мълчание обаче, изводите могат да бъдат само два: Или аз не съм ти задал въпроси, а отговори, или до такава степен се чувстваш недосегаем и не ти пука какво ще се случи с тази организация, че дори не си правиш ни най-малко усилие да отговаряш на въпросите, които ти се задават.

И в двата случая нещата никак не стоят добре. Ти много често афишираш юридическото си образование, само че, като юрист трябваше да знаеш, че в Р.България, по този въпрос има закон и ти беше длъжен в едномесечен срок да отговориш на поставените от мен въпроси, тъй като Съюза на слепите в България не е твоя собственост, а обществена организация, при това социална, а ти, лицето, което я представлява пред обществото.

Преди всичко, най-напред ще ти припомня старите си въпроси:
1.
Добре започна да подменяш някои от управителите на клонове, интересно обаче, защо започна с най-добрите и тези, които за разлика от теб, пълнеха съюзната хазна, за да можеш да харчиш и да се разхождаш на воля по света и у нас? Тук, междувременно трябва да отговориш и на още един подвъпрос. Защо след като прокуратурата ти отговори, че няма основание да подведе под съдебна отговорност бившия управител на клона в Дряново Н.Стефанов, т.е. няма консумирано престъпление, ти не го възстанови на работа, след като мотивите ти да го отстраниш отпаднаха и още, нали виждаш че момчето от фамилията на клана Попови не става за управител и предприятието затъва. Такава ли ти е грижата и намерението към съюзните предприятия, те да пропадат? Между другото картината е същата и в другите предприятия, на които подмени управителите. Може би единственият плюс, е че новите много те слушат и треперят от страх, само че това е плюс за теб, но не и за предприятията, а още по-малко за работещите в тях слепи граждани, до колкото ги има разбира се.
2.
Вярно ли е, че наемателят на съюзната сграда на ул. Н. Цанов 172 /небезизвестният “бос” Емил Попов/, който ползва целия трети етаж, сутерена и по-голямата част от двора и дворните постройки заплаща смешната сума от 40 000 лева годишен наем? Все пак тази сграда се намира в сърцето на столичния град.
3.
На каква стойност бяха абсолютно безотговорно изхвърлените на боклука от теб материали, резервни части за студийната техника, архив и пр. съюзни вещи и имаш ли протоколи и описи за това?
4.
Как се реализира договора за строителство на ул. Хан Аспарух в идеалния център на София, където върху земя на ССБ се построи новата сграда? Според предварителната оферта, 50 % от построеното трябва да бъде собственост на ССБ. Верни ли са слуховете, че за сега си издействал само два апартамента, за които може да се предполага, на кого ще бъдат предоставени? И още, известно ли ти е, че към момента в идеалния център на София, какъвто е този случаи се строи 60/40 и дори 70/30 в полза на собствениците на съответния имот? Нали се сещаш, че от тук извода може да бъде само един – просто не мирише, а вони на далавера? Може и да не съм прав, но ти много мълчиш господине, или по-точно казано – много избирателно чуваш.
5.
Дължи ли ССБ огромни суми неплатени данъци, осигуровки и др. към държавните институции, а междувременно, работещите в ССБ системата искат да знаят, кога най-сетне ще си получават заплатите в график, защото, как става така, че за твоите екскурзии по цял свят има пари, а за заплати – няма?
6.
Каква е съдбата на нескончаемите кредити, които ти с благословията на Управителния съвет непрекъснато теглиш от различни банки и какво залагаш срещу тях, да не би случайно апартамента си в Сливен? До сега си изтеглил над 3 млн. лева къде са вложени и какъв е икономическия ефект от “бизнес” експериментите ти. Според източници, ти теглиш кредити, за да погасяваш стари и така колелото се върти, докато в един прекрасен момент ще се сбогуваме с някой ценен съюзен имот, само че в предишното писмо ти бях казал и сега ти го припомням. Твоя милост не е положил нито една капка хоросан в съюзната сграда, не е спечелил нито един лев, не се изпотил нито веднъж, така че – Умната другарю!
7.
Вярно ли е, че искаш да продаваш и производствен сграден фонд, собственост на Съюза? Добавям: Истина ли е, че почти си опекъл нещата сега, на това Общо събрание да решавате именно кои сгради да се продават. Предупреждавам: Направете си проучване, сега недвижими имоти и особено земя продават само глупаците, а умните и хитрите купуват, е освен ако пак няма далавера де…

До тук ти припомних старите си въпроси, а сега ще ти задам новите:
8.
Напоследък бяха продадени доста съюзни жилища. Как се оползотвориха средствата от тях и колко нови жилища бяха закупени или построени? Предварително те предупреждавам, да не се опиташ да спекулираш със закупения имот в Шкорпиловци. Той не може да струва повече от цената на един средно голям апартамент, ако си дал повече, това означава, че работата понамирисва знаеш на какво.
9.
Сигурно ти е известно, че слепите използват много звукозаписваща техника. Това ми даде възможност да чуя, как ти и г-н Алексиев на няколко отчетно-изборни конференции убеждавахте делегатите че, цитирам почти буквално: ”Все сме били на събрания на Съюзни организации, но такава голяма дейност като Вашата никой не е отчел” край на цитата, та мисълта ми е, що за популизъм и лицемерие е това? И още: Какъв е този твой маниер, здраво да оплюеш държавата, да излъжеш присъстващите, че в другите страни инвалидите живеят като царчета, и че нашата държава нищо не прави за тях и едва ли не – добре, че си ти и пр. И така на всички конференции и събрания, където си бил. Само че не чух, ти като председател на ССБ и като заемащ останалите постове, които си самоприсвоил какво правиш, защото ССБ в близкото минало беше организация, която реално подпомагаше държавата в решаването на проблемите на слепите, а ти освен да хленчиш, до сега не съм видял или чул да си направил нещо конкретно. Тук искам да ти припомня и още нещо: Макар и все едни и същи безсмислици, ти сега не спираш да говориш, а защо когато беше Велик депутат, толкова много мълча?
10.
Вярно ли е, че представяш във Агенцията за хората с увреждания /АХУ/ почти на всяка сесия по няколко проекта, и после лично ти им казваш, кой да пуснат. Какво имам предвид. Очевидно и там както почти навсякъде е създадена някаква за сега неизвестна нечиста схема. Само че, знаят ли от тази агенция, че проектите за инструменти и други съоръжения, които печелиш, са за вече свършена работа в повечето случаи от самите предприятия, а фактурите издадени от измислената от теб русенска работилница за инструменти само изпира парите от АХУ. Разбира се това са твърдения на хора от кухнята и аз нямам доказателства, но представителите на АХУ би следвало да направят много задълбочени и професионални проверки, като изпратят хора, които имат някаква представа от това. Въпреки, че нямам доказателства съм склонен да вярвам, че има истина в тези твърдения, защото за едно от твоите изпирания на държавни пари имам безспорно доказателство. Това е фактура от фирма “КСИМЕТРО” издадена под номер 175/08.12.2003 година, с която ти си отчел пред АХУ закупуване на двустранно печатащ принтер на точко-релефен шрифт, а след усвояване на сумата фактурата е била анулирана от фирмата. Тук не ме впечатлява толкова деянието ти, защото добре те познавам. Такъв принтер никога не е доставян, а на проверяващите от АХУ, които пък не знам от къде купиха думата мониторинг, та на същите тези “специалисти” си показал един подарен на ССБ принтер от Испанския съюз на слепите, който обаче нито е нов нито е двустранно печатащ. Недоумение буди у и мен факта, че впоследствие далаверката ти я разбрали по някакъв начин от АХУ, но защо не са те дали на прокуратурата си остава загадка. За да не си помислиш, че говоря празни приказки, към твоето копие и това на АХУ прилагам снимка на въпросната фактура.
11.
Като насочихме въпроса към печатницата на ССБ, не мога да не те запитам и какво правите с парите, които ежегодно получавате от Министерството на образованието и науката. По твърдения на запознати, себестойността на един том от около 100-тина страници на релефно-точков шрифт варира между 20-25 лева, /в по-големи тиражи и по-малко/, а от това сиромашко министерство до колкото съм информиран ви отпускат по 50 лева на том. Какво правите с останалите пари? Или изразено в конкретни цифри за печатане на учебници получавате от МОН между 140 и 170 хил. лева, а усвоявате не повече от 40 до 50 хил. лева. Интересно, от това министерството не упражняват ли контрол, как се харчат държавните пари. Между другото, бях прочел една статия в списание “Зари”, че реализацията на спечеленият проект за печатницата на ССБ, ще я тласне цитирам дословно “светлинни години напред”, като изключим посоката на тласкането – другото е вярно.
12.
Може ли да обясниш, какви са тия огромни суми изхарчени за софтуер и кои са специалистите, които упражняват контрол върху това? До колкото имам информация само за 2004 година са изтекли над 70 000 лева за софтуер, като това не единствената сума. Интересно програмиране за атомни подводници ли поръчвате?
13.
ССБ е социална организация регистрирана по ЗЮЛНЦ, при това в обществена полза. Като такава и с оглед, че отговаря на критериите е член на Националния съвет по рехабилитация към Министерския съвет. В тази връзка, на същата ежегодно се отпуска от Държавния бюджет огромна субсидия /за 2006 г. 273 000 лв./ Интересно, дали някой от отговорните фактори знае как се усвояват тези средства и да речем, какъв е месечния доход на председателя на тази неправителствена организация. Знае ли например Президента на република България, че председателя на Съюза на слепите в България се разписва ежемесечно под ведомост за сума, която надхвърля тази под която се подписва господин президента. По всяка вероятност не, но може би пропуснах факта, че господин Долапчиев заема доста постове обединени в един. Това добре, ама за работата - никак. Освен това, дали отговорните фактори знаят, колко много и абсолютно безплодно се разхождаш по света? За това могат да ти завидят дори и най-висшите държавни служители. Естествено, за екскурзиите ти се заплаща от средствата на ССБ, само че ефекта е нулев или по-точно отрицателен. Ти спря да подпомагаш съюзни членове, но не спря опознаването на световните забележителности. Само да не се опиташ да блъфираш със студентите, парите за тях са от държавната субсидия.
14.
Да не забравим инвестиционната политика. Чувам от теб големи фрази, а защо налице няма нищо? Защо предприятията все повече затъват, безработните слепи стават все повече и повече, а доходите на тези които имитират заетост са толкова подигравателно ниски? Освен това как допусна да се отнеме правото на намален работен ден на слепите работници, което беше извоювана позиция от много години насам, както е и навсякъде по света. Май за сега само съотношение гониш, за да получава права ССБ, но не и ефективно трудоустрояване, което пък си е чиста измама към държавната хазна..
15.
Дочух и за още едно нарушение, с което отново мамиш държавата. Вярно ли е, че си назначил на щат председателите на организациите към инструменталната работилница в Русе, която не зная защо наричаш развойна база, с цел да гониш съотношение между зрящи и слепи и да усвояваш незаконно средства. Та нали заради такива и други измами правата на инвалидите непрекъснато се орязват и то с право. Освен това гониш и двойствен ефект, от една страна мамиш държавата, а от друга – държиш в строго подчинение тези хора, които на практика са избрани от долу, ама май само на теория. Нещо повече, дочух, че председателите на съюзните организации имали по три трудови договора, ако е вярно, все пак обясни го, твоите “гениални” комбинации може да послужат като един вид иновация. Интересно ще ми бъде, а предполагам и за хората, които ще се самосезират, да прочетат поне една длъжностна характеристика, която да оправдава щатна бройка, да речем на председателя на окръжна организация Сливен като щатен служител в развойното звено в Русе за изработка на инструментална екипировка. Смешно нали и много жалко същевременно. Ако обаче това не е истина, предварително моля за извинение, но ти много мълчиш господине не отговаряш на въпросите, а те напират от всякъде.
16.
Хората питат: Защо в другите организации инвалидите си получават средствата, полагащи се за придружител или преводач от държавата в пълен размер, а само в ССБ те ежегодно са намалени. Защо има разминаване между твърденията на висшите държавни служители по медиите, че парите са осигурени, а само за ССБ недостигат? Кой е авторът на тази безумна схема за събиране на бележки като жътвена кампания и никой ли не се досеща, че те са фалшиви. Съвсем ясно е, че всеки инвалид, не 10 пъти, а много повече се е налагало да ползва услуги на придружител за различни негови нужди, кому е нужна тази фалшива бумащина?
16.
Злите езици твърдят, че когато твоя син е работил като специалист в търговския отдел в “Успех” София продавал филтриращи елементи, но понякога забравял да отчита събраните суми. Ако са ме подвели моля за извинение, но ако е вярно – нека да бъде така добър да ги внесе ведно със законните лихви. Предполагам, че за тия неща в предприятието не може да няма документи. Всъщност, продължилата повече от две години ревизия в “Успех” София, как не забеляза този факт или целта й e била по-скоро друга.

До тук смятам да приключа с питанията. Може би отново няма да получа отговори, но се надявам, че институциите до които съм изпратил копия ще те принудят да отговориш поне на някои от зададените въпроси, а и ще извършат необходимите проверки. Специално за АХУ се надявам да изпратят напълно независими експерти, тъй като в близкото минало ти участваше в работата на съществуващия Управителен съвет, когато агенцията беше фонд и съвсем естествено си създал някои по-дългосрочни връзки, за чистоплътността на които не бих гарантирал. На МОН бих препоръчал да ползват експертна помощ при осъществяване на проверката от Националното читалище на слепите, което също развива издателска дейност на релефно-точков шрифт.

Господин Долапчиев,

От всичките ти действия и бездействия прозира намерение към съсипване на стопанската дейност на ССБ и евентуална дива приватизация. Надявам се, че нито ССБ-депутатите, нито държавата ще допусне това. Определено считам, че първите, вече достатъчно се наситиха на безумията ти и ще преодолеят унизителния си страх, за да направят решителна стъпка към промени на настоящия съюзен форум.

Ще ми се да прокоментирам и още един въпрос. Ти много грешно експлоатираш промяната в съюзния Устав, относно приемането на зрящи граждани за членове на ССБ. Идеята, за която и аз съм гласувал, не беше да приемате зрящи служители на ССБ, с цел трудоустрояване на ръководни постове, за да се държат в абсолютно подчинение на вожда, а да се приемат съвсем странични физически и юридически лица, публични личности и др., които оказват реална помощ на организацията и имат определен принос за нейното развитие. Какво излиза, че слепите не умеят да се самоуправляват и ти “месията” едва ли не им помагаш, само че възниква въпроса, а ти какво търсиш там, защото с резултатите като управител на сливенското предприятие и като председател на ССБ и пр. длъжности си доказал абсолютното си безсилие да бъдеш полезен на организацията, освен за себе си разбира се. Но както винаги, ти господин Долапчиев четеш документите, като дявола Евангелието. Отново се надявам, че за да ти стане ясен и този текст в Устава, ще трябва подробно да се разработи, за да се прекрати и тази порочна практика.

София.15.04.2005 г.

Асен Стоянов_______

1 коментар:

  1. Защо спряхте гласуването, мазни анонимници? И блога да спрете, всичко вече е документирано и скоро ще пътува към прокуратурата заради нанасяне на морални щети, клевети и обиди!

    ОтговорИзтриване