05 юни, 2009

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ от Синдикалната организация на Елком Успех ССБ ЕООД - Варна

ДО
УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ССБ
ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ССБ
ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КС НА ССБ
ДО
УПРАВИТЕЛЯ НА УСПЕХ-ССБ – ЕООД


ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

от
Синдикалната организация и присъединили се към нея
работници и служители не синдикални членове от
ЕЛКОМ УСПЕХ-ССБ – ЕООД – Клон Варна

Уважаеми дами и господа,

Ние работниците и служителите от ЕЛКОМ УСПЕХ-ССБ – ЕООД – клон Варна, което ще наричаме за краткост поп-надолу „Успех Варна”, сме силно обезпокоени от процесите, които протичат в системата на ССБ и в частност – в нашето предприятие.

Предварително искаме да Ви предупредим, че изтърканата фраза за световната финансово-икономическа криза няма да приемем като оправдание за Вашето некомпетентно и престъпно управление на организацията ни.

Успех Варна винаги е било едно от най-добре работещите предприятия в системата на ССБ, имало е значителен принос в издръжката на организацията и до ден днешен, макар и в намалени обеми продължава да работи и да осигурява заетост на слепи граждани от региона. И сигурно резултатите щяха да са далеч по-добри, ако не беше грубата и безкомпромисна намеса в управлението на същото от страна на председателя на ССБ господин Васил Долапчиев. Предприятието е преживявало и се е справяло с по-големи кризи от сегашната, но повярвайте ни кризата „Долапчиев няма равна на себе си.

Какво имаме предвид:

1.
Години наред Успех Варна изпълнява поръчки за арабския свят. До ден днешен, никой от ръководството на предприятието в т.ч. и синдикатите не са запознавани със сключените договори, цени, печалби и пр. Освен това предприятието е подложено на един постоянен финансов терор, като не му се изплащат дължимите и изработени финансови средства от страна на така наречената „Централа” Дължим да Ви уведомим, че към момента предприятието отново изпълнява поръчка за 170 000 лева, а са ни преведени само 85 000 лева. Към всичко това следва да прибавим и факта, че от стари поръчки ССБ ни дължи 230 000 лева, сливенското предприятие около 100 000 лева, да не говорим за полагащия ни се дял от реализираната печалба.

В така описаните обстоятелства бихте ли ни обяснили, как може предприятието да работи нормално и да няма напрежение?

2.
От страна на ССБ, което е тяхно основно задължение не е направен нито един опит, на база на дадените ни от ЗИХУ и ЗДП права, да кандидатстваме за някои държавни поръчки, като се има предвид специфичното производство на Успех Варна и факта, че нашите изделия трайно са се наложили на вътрешния пазар и независимо от евтините турски и китайски боклуци, нашите ел,материали постепенно и отново стават все по-търсени. Нещо повече, не без помощта на някои съюзни величия, на голяма част от продиктите на Успех Варна, се появиха ментета на пазара, което е категорично доказателство на казаното по-горе. Ето това са нещата, с които екипите на господин Долапчиев следва да се занимават, а не да управляват предприятието и бавно да го обезкървяват и да му определят съдбата на няколкото предприятия, които се закриват, а до колкото имаме информация в най-скоро време ще закриете и предприятието в Сливен – много дълги години и понастоящем управлявано от Долапчиев.

3.
На никой от Вас ли не е направило впечатление, че господин Долапчиев е превърнал ССБ в свое еднолично дружество и че Вие всички, включително и Общото събрание сте само една машинка за гласуване, която той обработва най-безсрамно, както и когато си поиска, и на никой ли не е направило впечатление колко много Ви лъже и как убедително Ви манипулира? С една дума „ССБ – това съм аз”.

Не е ли очевидно, че крайната цел на господина, а в случая и на Вас, е постепенното закриване на стопанската дейност, разпродажбата на имуществото на ССБ и накрая както се казва „Шапка на тояга”

Ето защо водени от гореописаното и загрижени за съдбата на ССБ и в частност на нашето предприятие

ДЕКЛАРИРАМЕ СЛЕДНОТО:

Пълна прозрачност при сключването на сделките свързани с производството на Успех Варна, като при подписване на договорите или приемане на поръчките да участва както представител на предприятието, така и представител на синдикалната организация.
Незабавно да бъдат издължени всички вътрешни вземания на Успех Варна.
При сключване на договори или сделки всички авансови преводи да се извършват директно в сметките на Успех Варна с цел закупуване на необходимите материали.
Незабавни действия от страна на централата на ССБ за участие на Успех Варна в изработката на държавни поръчки. Вече имаме уверение лично от страна на Министър Масларова, че това е възможно, но за тази цел някой от висшето ръководство следва да се заеме малко по-сериозно и естествено по-отговорно без да ни се обяснява колко е сложно и колко невъзможно. На който му е сложно и невъзможно да изпълнява задълженията си пътя е само един – изхода.

Във връзка със заявеното по-горе и дадените ни от законите в РБ права, като първи етап от нашия протест

ОБЯВЯВАМЕ СТАЧНА ГОТОВНОСТ!.

Ако исканията ни не бъдат незабавно изпълнени ще преминем към ефективни стачни действия ведно с блокиране на предприятието и недопускане на никакви лица до него.

В случай, че и при ефективните стачни действия не постигнем своите законни искания ще преминем към искане на Вашите оставки начело с тази на господин Васил Долапчиев, като успоредно с това ще дадем най-широка медийна гласност на безобразията, които се извършват в ССБ.

Варна, 20.04.2009 г.

ПРЕДСЕДДАТЕЛ НА
СК ПРИ УСПЕХ ВАРНА:________
Д.Кондов
ЛЧЕНОВЕ:
Ели Черногорова_________
Христо Христов__________

1 коментар:

  1. neveroqtno,ujasno ne Vi li e sram vas gospodin Dolap4iev???????Taka kakto gledam imeto vi s1otvetstva na deistviqta Vi may lapate dolapa a i se nadqvate da ima pari v1tre nali?No gledayte da ne b1de golqm zalak za va6ata ysta!!!Az ne s1m ot tezi hora,no shte gi podrekrepq

    ОтговорИзтриване