13 юни, 2009

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ АСЕН СТОЯНОВ от април.2005

ЧРЕЗ
ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА
РАЙОННИТЕ СЪЮЗНИ ОРГАНИЗАЦИИ
И СПИСАНИЕ “ЗАРИ” ПЕЧАТЕН ОРГАН НА ССБ
ДО
ГОСПОДИН
ВАСИЛ ТРИФОНОВ ДОЛАПЧИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
ТОЙ И:
ЗАМ.ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
УПРАВИТЕЛ НА “УСПЕХ - ССБ” ЕООД
УПРАВИТЕЛ НА “УСПЕХ – ССБ” ЕООД - КЛОН СЛИВЕН
ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СПИСАНИЕ “ЗАРИ”

ОТВОРЕНО ПИСМО

Многоуважаеми господин Трифонов,

Преди всичко, искам най-учтиво да те помоля за извинение, ако съм пропуснал някой от постовете, които заемаш. Все пак, аз съм доста в страни от съюзния живот, тъй като така пожела ти, умело прикривайки се зад колективния орган.

Провокиран съм да ти напиша това писмо, защото съм длъжен да разсея някои съмнения, около моята скромна личност. Разбрах, че неотдавна си получил анонимно писмо, за автор на което съм обявен в определен кръг от съюзните среди. Веднага искам да те уверя, че когато Асен Стоянов пише писма, той ги подписва и ако е необходимо си плаща за това. Ще ти бъда безкрайно благодарен, ако ме снабдиш с едно копие от това прословуто писание, тъй като доколкото съм запознат със съдържанието му, там наистина са изказани мисли, съвпадащи с моето мнение, относно предстоящата съюзна надпревара, кой да води бащината дружина.

Ако паметта ти е достатъчно здрава, ти не може да не си припомниш, че когато ме запитахте на конгреса, който те короняса, дали признавам конгресните решения, аз отговорих - “да”, но с уговорката че същите тези хора, които са в залата много скоро ще се чудят, как те да организират извънреден конгрес /сега ОС/, за да те свалят. Е, ако не знаеш, а и няма от къде да знаеш, защото смразяващия ужас и страх, който предизвикваш у твоите послушници, /които ти без никаква свенливост определяш с най-обидни квалификации пред външния свят/, едва ли биха посмели да ти покажат по какъвто и да е начин, колко много те ненавиждат и колко много не те искат вече. Та с една дума, това мое пророчество отдавна е факт. Всъщност, те щяха да те детронират още на миналото ОС /конгрес/, но нали предателството в нашите среди не е по-малко, отколкото на друго място, каузата не успя. Намери се един от твоите “верни” лакеи и внесе предложение за още една “гениална” промяна в Устава на ССБ и главата ти не падна. И това беше най-справедливото и логично наказание, което си самоналожиха за още четири години ”верните ти” поданици. Трагедията тук е, че около 50-тина души, по-голямата част от които добре познавам (имам предвид техните свръх скромни възможности), решават съдбата на около 16 000 души, които нямат никаква вина. Познавам и теб много добре, наблюдавал съм те на всички съюзни форуми където ти неизменно присъстваше. Твоето предприятие, /управител на което стана с подла измама с прословутите магнетофонни записи, които пускаха по адрес на предшественика ти в негово отсъствие, както всъщност се короняса и в ССБ/ винаги беше последно, постоянно хленчеше за пари, непрекъснато доказваше колко си безсилен като стопански ръководител, нелоялно конкурираше колегите си, но все успяваше да обърнеш всичко на майтап с няколкото прословути сливенски лафа, които непрекъснато пробутваше и за мое най-голямо изумление те винаги минаваха. Не само това, имало е случаи, ти много убедително да застанеш на трибуната и да кажеш, че: съгласно еди си кой закон, еди си кой член и алинея, даден казус не стои така, а по друг начин. Аз много усърдно съм си записвал и най-често се е оказвало, че няма такъв член и алинея, дори веднъж си спомням, че не намерих и такъв закон. Смея да те уверя, че много добре работя с програмния продукт “Норма”. Но аз май се увлякох.

На предстоящото ОС на ССБ, отново се подготвя кампания за твоето бламиране. Случайно дочух, кои са номинираните да заемат твоя основен пост, изразих становище и то е искрено, че е по-добре да си останеш ти отколкото да бъде избран някой от тях. Именно това мое мнение е послужило като повод някой да имитира писмо, уж написано от мен. Не мога да си представя само каква е целта.

А сега искам да разсея и някои други твърдения, които се разнасят из съюзния ефир по мой адрес. Много упорито се говори, че дължа пари на ССБ. Да, по твоите сметки аз може и да дължа пари, но по моите – не. Първо ти ми увеличи неправомерно наема три пъти. Второ, аз съм направил подобрения на съюзното жилище, които далеч надхвърлят даже и увеличената наемна цена. Трето, аз съм заплащал всички разходи направени за поддръжка на етажната собственост и за общите ремонти, въпреки че собственик на жилището е ССБ. Накрая бях отстранен от него. Отчет за направените разходи прилагам към твоя екземпляр. А запитвал ли си се някога, ти колко дължиш на ССБ уважаеми г-н Трифонов?!...

Няколко реда за твоята кадрова политика. Неотдавна разбрах, дето си се оплаквал, че съюза нямал кадри. Това е едно много любопитно твърдение. Може би затова ти си се окичил с толкова много титли. Да, в съюза няма кадри, които да покриват твоите изисквания и добре, че ги няма. Представям си какво ще стане с тази организация, ако начело на всяко едно нейно поделение застане по едно Трифоновче. Тогава Бухенвалд ще изглежда пред ССБ като база за отдих.

Добре започна да подменяш някои от управителите на клонове, интересно обаче, защо започна с най-добрите и тези, които за разлика от теб, пълнеха съюзната хазна, за да можеш да харчиш и да се разхождаш на воля по света и у нас. И тук отговора е ясен, на първо място, трябваше да се намери пост за едно лице от прословутата фамилия Попови, /между другото много внимавай с този клан/. И съвсем не е вярно, че в Дряново се радвали за отстраняването на управителя. Аз често ходя там, имам и много приятели, /за разлика от теб де/, та мога да ти кажа, че тоя дето ти го е докладвал, същия той преди това, нали се сещаш какво му лижеше /без извинение за израза/ на отстранения управител. Между другото същия този “докладчик”, май нещо е готов да нагази лука, щото сега разбрах, че иска да измести човека от клана и да се настани той на управителския стол. Обясни му, че тия работи така не стават, и да внимава, къде е тръгнал, да се забърква. Иначе, що се отнася до радостта и веселието, едва ли можеш да си представиш, каква радост и какво веселие ще настъпи след твоето детрониране. На второ място, трябваше да се махнат пък неудобните и изгоря главата на управителя /уж под формата на пенсиониране/ на другото предприятие, дето ти пълнеше хазната и на което дължите доста пари. Все още не е ясен хода ти със софийския клон, ама сигурно ще се разбере скоро.

Та като заговорихме за Попови, нека започнем от там. Не знам на каква цена си им отдал почти цялата съюзна сграда ведно с почти целия двор и прилежащите постройки, но се говори, че е за 40 000 лева годишен наем. Знам само, че една друга сродна организация, само от един магазин без да ти казвам кой и къде, взема годишен наем в размер неколкократно по-голям от този. И за да се избегне всякаква спекулация с факта, че са извършени някакви ремонтни дейности и подобрения, /които те си ги ползват естествено/ - същото се отнася и за цитирания магазин. Ако тази наемна цена е истинската, то работата много силно мирише на прокурорско мастило. Това ухание се засилва и от факта, че за да освободиш терена на въпросната фирма, ти с абсолютна безотговорност и лекота, изхвърли на боклука много ценно съюзно имущество, резервни части за звукозаписната техника за хиляди долари и ценен съюзен архив. Освен това, вече на собственото място на ССБ на ул. “Аспарух” в идеалния център на София се издига една красива седем етажна сграда, 50 % от която по силата на предварителните договаряния, трябва да е собственост на ССБ. Не знам, ама ми се струва, че и тук малко понамирисва на прокуратура. За сега злите езици говорят, че си успял да издействаш от тази сграда само две апартаментчета, едното разбира се за теб.

Тревожно звучат и твърденията, че ССБ като цяло дължи и няколко милиона дългове към различни държавни институции. Искрено ми се иска поне това да не е вярно.

И нещо много сериозно.
Господин Трифонов,
Ти нямаш абсолютно никаква заслуга в изграждането и не си положил в огромния съюзен градеж нито една капка хоросан. Ето защо, си избий налудничавата идея да продаваш съюзни недвижими имоти. Доколкото разбрах вече дори водиш преговори за продажбата на основния производствен корпус в клон Шумен. Ето, с този управител /портиер/, например можеше да започнеш кадровата си каскада, за да не се налага да продаваш предприятието под предлог за лошо стопанисване или липса на перспектива. Просто си избий тия мисли от главата и по този начин няма и да ги изговаряш на глас. Ужасното тук е друго, че вие дето трябва да организирате производствената дейност в ССБ, сами не вярвате в нея или не искате да вярвате, май за да можете да започнете да продавате. Дано все пак се намерят хора, които да те спрат, защото баснята, че нашите предприятия нямали перспектива отдавна е остаряла и мисля, че аз ви бях доказал, как едно предприятие може да работи. Освен това, не ми е ясно защо харчиш съюзните пари да се разхождаш по света, след като завръщайки се от там, ти докладваш точно обратното на онова, което си видял, а може и така да са ти предали нещата, защото ако преводача е същия…

Нашия модел на трудоустрояване представлява изключителен интерес за много страни, които отдавна са решили проблемите с рехабилитацията, интеграцията и доходите на увредените си лица, но се оказва, че това не е достатъчно. И те също като останалите хора желаят да се трудят и да бъдат полезни. Точно поради тази причина бе проявен огромен интерес, към българския модел, който вие с всички сили искате да унищожите.

Може би ще се запиташ, от къде на къде точно аз ще ти задавам въпроси и ще те поучавам. Мисля, че имам това право, защото мога с цифри и факти да разкажа какво съм работил и направил за ССБ, но ще ми е много любопитно един ден ти какво ще отчетеш. Освен това, колкото и нескромно да ти прозвучи, след моето напускане на последния пост, който съм заемал в ССБ, както моето предприятие, така и системата тръгна стремително надолу, а през двата мандата, в организацията където сега работя – посоката е обратна и това ти много добре го знаеш. Когато бях зам.председател на Управителния съвет на ФРСИ /сега Агенция за хората с увреждания/ – Фонда нямаше нито една стотинка дефицит. Моето уволнение от там, по категоричен начин бе признато за незаконно от въззивния съд и е само въпрос на още малко време, да се произнесе и касацията. Ето защо определено считам, че имам право да питам и да се интересувам, защото ти и твоето управление съсипва и мой труд положен през годините в тази, и за тази иначе доста стабилна организация.

Многоуважаеми господин Трифонов,
За мен е безпределно ясно, че на предстоящото ОС на ССБ, въпреки големите усилия, които се полагат и “свръх дискретността”, която уж съществува, твоето бламиране няма да мине, защото номинираните кандидати не могат да ти бъдат алтернатива. Освен това горчивата чаша, която си наляха избирателите ти, все още не е изпита до дъно. Отново ще се повторя, но колкото и да е нескромно от моя страна, без моето участие, ти не можеш да бъдеш свален, въпреки че не членувам в ССБ. Аз ще се включа в кампанията и то много активно, само тогава, когато наистина се появи човек, който да може да измъкне ССБ от тресавището, в което с много усилия успяхте да го набутате. Разбира се имам още много въпроси към теб. До мен непрекъснато достига и много друга информация за твоите действия и бездействия, но всичко с времето…
София.15.04.2005 г.

Асен Стоянов_______

ПП. Може би се питаш, защо навсякъде пиша Трифонов, а не Долапчиев. Просто съюзните зевзеци отдавна са те прекръстили от Долапчиев на ДОИЗЛАПЧИЕВ и това е станало толкова нарицателно, че се страхувам, да не го напиша механично. Замисли се все пак и върху този факт.

8 коментара:

  1. Уважаеми,г-н Стоянов!
    На мен не ми става ясно защо сте така активен и агресивен срещу другаря Долапчиев.Вие декларирате ,че това ваше писание , не е анонимно .Но сигурен ли сте , че някой друг не ви е помогнал да го напишете?Мисля , че това е Стилът на вашия приятел , Сотиров. Не е ли той сгащен от Другаря Долапчиев и С.Данчев в неправомерни злоупотреби, като директор на рехабилитационния център , но вместо да бъде уличен и изключен от ССБ, другаря Долапчиев му протегна ръка и го помоли да напусне поста си.Сега той използвайки те като кинжал и лидер на мършавата Ви опозиция заедно с Алексиев се опитвате да злепоставите ССБ.
    В какво обвинявате Другаря Долапчиев. Реално в нищо.Не е ли той първият председател на ССБ , който стана дарител на нашата организация???Не внесе ли той близо 10000 лева , лични средства , в касата на ССБ???След това не внесе ли той близо 50000 лева ,собствени средства , когато партньор , строителен предприемач от Сливен завлече нашият съюз с тази сума ?Такива като Вас , Стоянка и Ангел Мънини , Маньо Алексиев, Живко Томов, Стоян Цветков, Недко Стефанов , и десетки други уронили престижа на нашата организация трябва да бъдат изправени на другарски Съд и изключване един по един или на групички, както реши нашият управителен съвет . Историята ще ни бъде благодарна за това .


    П.П.
    Аз пък нарочно не се подписвам за да не ме изключиш утре ти от нашата организация , ако корумпираният ни съд вземе да те възстанови и не дай Боже да Станеш председател на ССБ...

    ОтговорИзтриване
  2. Аз незнам дали Ангел Сотиров е консултирал Асен Стоянов за това писмо, но факта че се "оттегли" тихомълком и точно на време, за да даде простор на Стефан Данчев и Васил Долапчиев да творят велики дела. /справка доклада на конпролния съвет/.
    Сотиров в такава измама не би участвал.
    И ако алтернативата е била или да се оттегли или публично да бъде линчуван като Недялко Стефанов, Таня Мънина, Николай Кирилов, Стоян Цветков, Асен Стоянов и др., то неговата постъпка става разбираема.
    Самия факт че и тук пишем анонимно е показателен, може би и на нас не ни се иска да застанем до тях в списака на изключените от ССБ.

    ОтговорИзтриване
  3. Уважаеми анонимни коментатори,
    Вашата анонимност е само едно доказателство, за всичко онова грозно, което се случва в ССБ. Аз самият не знам вече дали искам да се завърна в него. Може би и поради тази причина толкова години не съм предприел нищо. Но това в случая не е най-важното.
    По-важно и същевременно по-жалко е другото, че слепотата на първия анонимен коментатор /ка/, не е само физическа, а за съжаление и умствена.
    На първо място, няма как да се свърже това публикувано обръщение, със сегашните престъпни подвизи на Долапчиев, защото, то датира от доста време. Целта му беше, именно тази, да не се стигне до сегашното положение. Всички симптоми на поведение на Долапчиев подсказваха, че на него не му пука за ССБ, че той ще го използва само и единствено за свои лични облаги, но повярвайте ми, аз самия не очаквах, че ще стигне толкова далеч, защото, онова, което е описал господин Алексиев е много малка част от престъпленията извършени от него. Да представя документи с невярно съдържание е негова стара практика. Справка в "АХУ" Там ще Ви разкажат повече. Опасното тук е, че той се е заиграл с европейски пари, а там прошка няма. За съжаление, обаче всичко се пише в сметката и на ССБ.
    А що се отнася до щедростта му, не бих и помислил на Ваше място да съобщавам тези цифри във този форум. От къде ли има другаря Долапчиев толкова много пари, че чак да бъде такъв щедър дарител. Вие без да искате ще сезирате и прокуратурата, пък може и това да Ви е целта под уж благовидния предлог да похвалите другаря Долапчиев.
    Недоумявам, какви граници е придобила слепотата на слепите и как не могат да видят, че ССБ се разпада, че се ограбва неистово, че на никой не му пука и,че за отдавна надживелите пенсионна възраст ССБ-стожери всеки ден е подарен и им е все едно какво ще остане от тази организация. Важното е сега да лапат покрай другаря Долапчиев и заедно да доизлапат онова което все още може да се лапа.
    Всъщност ти не си анонимен, ти си някой от тях, а това кой е той, няма абсолютно никакво значение "другарю".
    Ето това сте Вие, а какво ги чака тези, които сега постъпват в редиците на ССБ, младите хора, просто не ми се мисли.
    От тяхна правозащитна организация ССБ се превръща постепенно в техен палач, защото на много места им се отговаря директно "Имате си Съюз - не ни занимавайте". Да, ама не , както беше казал някой, а сега да не стигнете до извода, че и той ме е консултирал.
    Що се отнася до втория анонимен коментар, ще го възприема като един дружески добронамерен шарж.
    Асен Стоянов

    ОтговорИзтриване
  4. Много дълго обсъждате

    ОтговорИзтриване
  5. Този господин Николай Кирилов да не известния председател на Фондация Рома .

    ОтговорИзтриване
  6. Смятате ли,че Долапчиев трябва да подаде оставка

    Не смятам а мисля, че Долапчиев трябва да подаде оставка,защото не е сам в този случай т.е. не трябва да се търси отговорност само от един човек.

    Един мислещ човек ... Тодор от Свищов

    ОтговорИзтриване
  7. Имам запитване от г-н Долапчиев, относно безвъзмездното предоставяне на материали за базата в Дряново, но след като прочетох вашите коментари, се зачудих как помощта ми да стигне до хората, нуждаещи се от нея. Дали да откликна на молбата на г-н Долапчиев или да търся други начини? Желая и имам възможност да помогна, но от вашите коментари взех да се разколебавам.

    ОтговорИзтриване
  8. На горния коментар само ще кажа че вашата помощ би заинтригувала г-н Долапчиев ако е в цифрово изражение от няколко стотин хиляди лева, или да може да се замени за такива пари иначе не би се заинтересувал. В момента той има спешна нужда от пари. Отдавна не е прускал милиони за неговата самодейност.
    А ако наистина искате да помогнете, то ви моля да намерите подходящ начин за да сте сигурен че тази помощ ще стигне предназначението си.
    Ако касае Дряново, мисля че Динко Атанасов би могъл да помогне. Или намерете по добър вариант, но са сажаление в ръководството на ССБ, няма да намерите такув. и побързаите докато не са я продали станцията в Дряново.

    ОтговорИзтриване