22 юни, 2009

ОБРЪЩЕНИЕ от СТЕФАН ПЕНЧЕВ СТЕФАНОВ, Член на ОС на ССБ от район Русе

ДО ХV ОБЩО СЪБРАНИЕ
НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
НАСРОЧЕНО ЗА 25-26 юни 2009г.



О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

От СТЕФАН ПЕНЧЕВ СТЕФАНОВ,
Член на ОС на ССБ от район Русе



УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЧЛЕНОВЕ НА ОС,

Във връзка с настоящото заседание на ОС на ССБ се обръщам към вас със следното, като ще се постарая да бъда възможно най-кратък и да боравя само и единствено с факти, и свързаните с това анализи.
І. Ако си спомняте, миналата 2008г. се обърнах към ОС също с аналитичен материал във връзка най вече със стопанската и организационната дейност, като предложих ликвидацията на клоновете на УСПЕХ ССБ ЕООД в гр.Стара Загора,Русе и Сливен, с уедряването и сливане на предприятията в Плевен и Шумен и с потребността да се анализира ефективността на Развойната база в гр.Русе. Поставих и въпроса за целесъобразността на поддържане на какъвто и да е персонал в закритите предприятия и пр., и пр., като поставих и друг въпрос – за недопустимостта за съвместяване длъжността “председател на ССБ” с “управител” на дружеството и “управител на дъщерното дружество в гр.Сливен” от един и същи човек – г-н Васил Долапчиев. Поставих и редица други въпроси, но по една или друга причина предложенията ми за проекто-решения не бяха въобще подложени на гласуване, но въпреки всичко, времето показа,че тези предложения са били правилни и не аз, а животът наложи тези мои предложения да се реализират.
ІІ. От материалите за заседанието на ОС на ССБ за тази година за мен изкристализираха следните факти, прикрити зад фразеология, които в сух вид са следните, изложени по-долу:
1.Развойното звено в гр.Русе на практика не реализира никаква печалба, защото то работи само за предприятията в нашата система, и всъщност реализираните доходи и печалби от това звено са на практика за сметка на загубите на дъщерните дружества, за които са правени услугите, така че имаме на практика прехвърляне на пари от единия джоб в другия,без какъвто и да е ефект. Това е така, защото фактически няма никаква печалба за предприятията, внедрили в производството си продукцията на Развойното звено – то е работило , за да покрива единствено себестойността на продукцията си,без от това да има полза за стопанската дейност.
2.Предприятията повсеместно реализират предимно загуби – няма ефект нито от внедряването на нова инструментална екипировка, нито от съкращението на слепи работници, нито от предприемане на управленски решения или маркетингови пробиви, като на практика някои от предприятията са като воденичен камък върху ССБ.
3.В закритите предприятия продължава да се поддържа ненужен административен апарат – аз искам да попитам каква е ползата от поддържането на длъжности като “управител”, “шофьор на управителя” и др.длъжности във вече закрити предприятия – поставям въпроса този управител какво и кого управлява?... Каква ефективна работа върши, за да получава заплата – във фактически неработещите предприятия в Русе, Стара Загора, Сливен и Пловдив, както и в Кюстендил, в момента работят не по-малко,според данните на докладите, от около 25 човека – при средна заплата от 400лв., само ФРЗ без начисленията за ДОО, е около 10 000лв. месечно, а с начисленията за ДОО и ЗОК сумата е не по-малко от 13-14 000лв. месечно, т.е. за 1 година тази сума е 170-190 000лв. разпилени пари за хора, които не работят и не вършат нищо, с което да способстват за приходи на ССБ. Като се сложат допълнително средствата за издръжка – командировки, издръжка на автомобили /ремонт, горива и пр./, телефони, отопление, вода и пр., които разходи са не по-малко от 100-120 000лв. годишно излиза, че само закритите предприятия струват на Съюза не по-малко от 300 000лв. годишно. Говорим,че нямаме средства, а пилеем безразборно, за да поддържаме, меко казано, “храненици” на ССБ – искам да бъда разбран правилно. Нямам нищо против личностите на тези хора, но за мен делото на ССБ е много по-важно, отколкото личното уреждане на една шепа хора.
4.От данните в документите на ОС е видно,че производството особено през последните години, продължава да спада. В отчетния доклад за дейността на УСПЕХ ССБ ХОЛДИНГ ЕООД се говори за реализирани изделия в чужбина в цифрови изражения като цена, но не се говори каква е себестойността на продадените изделия, и лично аз съм убеден,че износът ни е на загуба, тъй като ако не беше така, предприятията, които изнасят, щяха да реализират добри печалби във валута. Мисля,че ние изнасяме не толкова да печелим, а да върви алъш-вериша и да се бием в гърдите,че правим износ. Мисля,че пo този въпрос трябва да се обсъдят нещата много по-обстойно.
5.Бях предложил и продължавам да поддържам предложението си – предприятията в Плевен и Шумен да бъдат обединени, защото продукцията им е взаимосвързана и е абсолютно безсмислено да се поддържат 2 предприятия за тази дейност. Искам да кажа,че всъщност предприятието в Шумен печели от загубата на предприятието в Плевен, защото фактурира литографирана ламарина в гр.Плевен, а от тази ламарина, която Плевенското предприятие включва в цената си с печалбата на предприятието в Шумен, се изработват капачки,които стават с прекалено висока себестойност, неконкурентни са на пазара и се трупат пасиви за крайния производител. Отделно се харчат пари за поддръжка на 2 администрации, на вътрешно-ведомствени превози,които допълнително утежняват цените и се стига до непродаваемост на продукцията и до загуби. В тази насока не считам за уместно и продажбата на обособен парцел от територията на Шуменското предприятие, защото по този начин ще се намали възможността за бъдеще да се обединят тези предприятия.
Смятам,че трябва въпросът да се обсъди, да се обединят двете предприятия по възможност на една площадка, да се реши къде точно с оглед икономическия ефект и горивата, ще се съкратят на половина административните разходи, разходите за вътрешно-ведомствени превози и пр., като не бива да се пристъпва към никакви продажби на територии от тези две предприятия, докато не се реши този въпрос.
6.От документите за заседанието на ОС е безспорно,че кредитната задлъжнялост не е намаляла, нещо повече – се е увеличила, което говори за, извинявам се, неспособност на ръководството да управлява паричните потоци, както и производството.
7.По въпроса за наемите, е смешно да се говори за това,че по места оставали управители, за да договарят и събират наеми. Навсякъде, където се сключват договори за наем, наемателят по договор се задължава да превежда наема на наемодателя по банков път, и не е необходимо някой да се води на заплата, за да събира пари и да ги превежда на ССБ. Това създава условия за абсолютна корупция, защото управителите по места могат спокойно да договарят официално много по-ниски наеми в полза на наемателите, които от своя страна да им плащат комисионни за тези ниски наеми. Нямаме доказателства за това, но възможността е налице и аз лично не изключвам на много места тази възможност да е реалност. За целта следва към ЦУ на ССБ да се създаде работна група, която да обсъжда и определя наемите и те да се сключват директно от Председателя на ССБ. Така е решен въпроса в НПК на Слепите и по този начин е премахната възможността за каквито и да е корупционни схеми по места, а от друга страна, се създава и възможност за централизирано следене на наемните договори и актуализиране на наемите, което в момента е просто невъзможно.
8.В стопанската сфера не е посочено каква оптимизация е направена, като дори от доклада на КС се установява,че тук-там се поддържат архаични длъжности, както напр. в Успех ССБ София, където се получават заплати залудо и се създават също условия за корупция и измами.
9.В доклада на УС относно стопанската дейност липсват каквито и да е мерки във връзка с настъпващата и задълбочаваща се стопанска криза – отново се говори за продажби на имоти, за нужда от средства и за подпомагане на съюзни предприятия в рамките на 4-5 млн.лв., което от своя страна означава обезкръвяване на ССБ. Не може да се приеме за нормално делегиране права на УС да се продават имоти,без предварително да се знае кои са те и да се дават права за безконтролна продажба, каквато се преследва – в края на краищата, който е виновен за финансовото ни затъване, ако е кадърен, следва да намери начин и за изплуването ни, и нека да има доблестта да каже пред всички нас какво точно ще се продава и на каква минимална стойност, защото пак ще се получат историите с филиала в Казанлък и тем подобни изпълнения.
ІІІ. По отношение на организационната дейност – смятам,че е необходимо обсъждането на териториалното разпределение на организациите и в регионален и в териториален аспект, следва да се престане с обсъждането възнаграждението на регионалните председатели според броя на ТСО.Ако трябва ТСО следва да се укропнят и да се изплащат по-високи хонорари на председатели и сътрудници, защото за тези мижави хонорари трудно се намират способни кандидати за вършене на работата и практически ако някъде работата куца, то е в низовите звена, където за 30-40лв. месечно не може да се намери свестен сътрудник, който би давал тези пари само за пътни разходи до работа и обратно. Не е необходимо регионалният председател да бъде застрашен по отношение заплатата си от закриването на някое ТСО. Считам,че в тази насока следва да се обсъди промяна на тази архаична система.
Искам да изтъкна още и следното –
1.Уставът на ССБ следва да се преосмисли – в този Устав има редица тоталитарни заемки – трябва да се въведе отново мандатност и то относително кратка. В Устава има положения, които не са дефинирани какво означават, напр. бих посочил разпоредбите в чл.45 и 46 от Устава, където се говори за “злоупотреба с доверието” и “уронване доброто име и престижа на ССБ”, като никъде в Устава не е обяснено какво означават тези понятия, и просто за всички това е възможност за лична саморазправа, каквато за съжаление има не малко в нашите редици. Съществува и едно понятие “възстановяване на членството”, което правно не може да се обясни – щом като едно членство е прекратено, то може да се възстанови единствено при обжалване до съда, но не и от орган, който го е прекратил. И поначало не може да има възстановяване там, където нещо е прекратено. Има и още редица други слабости в Устава , на които няма да се спирам.
2.В организационната дейност, а и в стопанската дейност не е посочено какви проекти са били защитени, как са били усвоени, има ли констатации за нередности, за каквито се говори навсякъде между членовете, ето защо аз като член на ОС настоявам да се даде отчет относно тези проекти – с каква насоченост са били, какво е усвоено, има ли нередности и какви.
3.Смятам,че в нормативните актове на ССБ и в Устава не е застъпено недопускането на конфликт на интереси, какъвто конфликт безспорно е налице в НЦРС гр.Пловдив и организациите, с които той е в договорни отношения,тъй като г-н Стефан Данчев фактически договаря със себе си в качеството си на ръководител на НЦРС и на председател на Фондация и друга НПО. По аналогичен начин стои въпроса и с г-н Долапчиев, който като председател на ССБ е ръководител на г-н Мирчев – управител на Холдинга, а от друга страна, г-н Долапчиев е подчинен на г-н Мирчев в качеството си на управител на Сливенското предприятие. По същия начин стоят и нещата с членовете на УС – те получават заплата от ССБ,чийто председател е г-н Долапчиев, и в същото време участват в колективния орган на управление – според мен, в УС не следва да участват лица, които са на щатна заплата към ССБ или Холдинга, защото са зависими от ръководството и конфликта на интереси е очевиден.
ІV. По отношение рехабилитационната дейност и почивното дело:
1.Искам да изтъкна,че благодарение на управителите на базите в Обзор и Шипково, тези бази се развиват относително добре, но искам да обърна внимание,че това се дължи най-вече на самите ръководители на базите, които отделят средства за поддръжка на съоръженията и за подобряване на оборудването. В тази насока трябва да отбележим със съжаление,че ССБ пряко по никакъв начин не подпомага базите и въобще почивното дело, което наистина е жалко, тъй като правото на почивка е конституционно право на всеки гражданин, а още повече на хората с увреждания, които по тази причина се нуждаят от по-голяма рехабилитация.
2.По отношение НЦРС в гр.Пловдив считам,че там нещата въпреки всичко, не вървят както трябва, защото самият факт,че за рехабилитацията на 21 слепи членове са похарчени около 90 000лв., говори за неефективност – за толкова пари би следвало да се рехабилитират неколкократно повече пъти хора. С оглед констатациите на КС на ССБ,обаче, там следва да бъде извършена много обстойна проверка, за да се избегнат последващи злоупотреби и да се потърси отговорност, ако наистина злоупотреби са извършени.
3.По отношение на Рех.базата в гр.Дряново – просто ще кажа,че нямам думи за безхаберието – около и повече от 10 години тази база се ремонтира,влагат се средства, като по данните и от доклада на УС , и на КС е ясно,че са похарчени около или над 600 000лв. Отделно заплати за обслужващ персонал и пазачи, и все още базата е доникъде, а е и съвсем нормално СМР извършени преди 5-6 години да се поразят от престоя им на открито, както и оборудване ,закупено също преди толкова време, да остарее и морално , и физически. В тази насока следва да се поставят разумни срокове и да се следи изпълнението на обекта, като се потърси отговорност от виновните за досегашното протакане на нещата, защото боя се, че там също са потънали доста средства, които са отишли незнайно къде.
V. С настоящото се обръщам към ръководството на ССБ във всички сфери: Дами и господа, много от вас са в управителните органи на Съюза повече от 7-8 години, като има и такива, които са от 4-5 години – аз ви питам и ви моля да се вгледате в самите себе си, какво направихте за този период Вие за ССБ? Слепите хора са вече почти изцяло вън като работещи в системата на ССБ и безработицата между слепите е над 95%, нови членове постъпват много малко, защото реално нямат интерес от членуването – ССБ нито може да им осигури работа, нито може да им даде някакви социални придобивки. Стопанската ни дейност е в разруха – всички предприятия работят на загуба, повечето от половината са вече закрити, продължава порочната практика в закрити предприятия да се поддържа ненужен персонал ,както аз ги наричам “храненици” на Съюза, създаде се една развойна база, която повече или по-малко за мен е недоносче, допуска се грубо нарушаване на редица принципи на демокрацията в ССБ, като очевидно се толерира тоталитаризма, допускат се и злоупотреби, не се поддържа строга централизирана система на договарянето, предлага се тотална разпродажба на съюзно имущество без контрол какво и на каква цена ще се продава, липсва прозрачност и в тази насока и по отношение заседанията на УС, последният приема решения да не се дава гласност на недопустими действия във връзка с разходването на средства по проекти, доколкото зная, една от трите ни рех.бази се ремонтира вече повече от 10 години и въобще аз питам – какво направихте като ръководство за слепите хора в България? Призовавам Ви – не допускайте продължаването на разрухата, а ако считате,че не можете да се противопоставите ,бъдете достойни и си дайте оставките! Призовавам всеки един от ръководния персонал в ССБ да се замисли върху всичко това, защото просто не е честно имущество, събирано в продължение на 80-90 години да се разпилее за 5-10 години. И нека не забравяме,че колкото и да е неприятно – след нас идват подрастващи незрящи граждани и деца, на които все пак трябва да оставим нещо, за да не ни прокълнат някой ден.
VІ. С оглед гореизложеното предлагам следните проекто-решения:
1.В срок до 20.12.2009г. да се проведе ново заседание на ОС на ССБ, което да има дневен ред – Актуализация на Устава, като се въведат ограниченията за конфликт на интереси, легално да се дефинират някои понятия в Устава, като “злоупотреба с доверието”, “Уронване доброто име и престижа на ССБ” и др.; Да се въведе мандатност във всички нива на управление, Да се обсъди и приеме антикризисна програма на ССБ; Да се обсъдят проблемите и се реши какви мерки да се приемат в стопанската дейност въз основа на доклад и изслушване на управителя на дружеството В.Мирчев, защото не е редно да се вземат решения без неговото мнение и становище, както и по други въпроси,вкл. и по въпроса - “Ще се продават ли недвижими имоти, конкретно кои, на какви минимални цени и как ще се използват набраните средства”. За целта да се сформират комисии по промяна на Устава, по изготвяне на антикризисна програма и относно състоянието на стопанската дейност, както и по въпроса за необходимостта и потребността на недвижимите имоти на ССБ.
2.Да се задължи УС на ССБ до следващото заседание на ОС съгласно т.VІ.1 по-горе да представи анализ и предложение за съдбата на инструменталното звено в гр.Русе, като по този въпрос също се представи доклад и от управителя на дружеството г-н Мирчев.
3.Да се внесе в ОС предложение за реорганизиране на ТСО, ако трябва и на РСО, с цел укропняването им, намаляване броя на териториалните и регионалните председатели и промяна във връзка с това в заплащането, като се променят съответно и вътрешните нормативни актове, като въпросът се обсъди на следващото заседание на ОС.
4. - ОС на ССБ отказва да приеме предложенията относно дъщерните дружества – разпродажбата безконтролно на недвижими имоти и разпределянето на средствата, както е предложено в доклада относно стопанската дейност. - Задължава УС на ССБ, Председателя на ССБ и управителя на УСПЕХ ССБ ХОЛДИНГ ЕООД да внесат съвместна докладна записка в ОС, в която да се посочат детайлно конкретните нужди на всяко дъщерно дружество, възможностите за финансиране с обосновка за възвращаемост на вложените средства и източниците за набиране на тези средства. - В срок до следващото заседание на ОС да се направи анализ на извършените СМР и други работи по Рех.базата в гр.Дряново, оставащите за изпълнение видове работи, тяхната стойност и срокове за изпълнение, респективно за въвеждане в експлоатация на базата, като се предложат съответни решения в тази посока.
5.Задължава до следващото заседание на ОС председателя на ССБ, Гл.счетоводител на ССБ и управителя на дружеството г-н Мирчев да внесат детайлна информация за задлъжнялостта на Съюза като цяло и на дъщерните дружества, като се посочи план за погасяване на задълженията, източниците за набиране на тези средства и срока за погасяване на дълговете, както и степенуването на тези задължения според тежестта им, сроковете и пр. Тези лица да внесат в ОС съответни предложения за обсъждане и приемане на решенията.
Всичко това е необходимо с оглед привеждане на ССБ в съответствие с настоящите условия в страната. В следващото заседание на ОС председателят г-н Долапчиев да внесе отчет за получените от Републиканския бюджет средства по години от конституирането на ОС, за това как са разходвани тези средства, какво има да се получи до края на тази календарна година и къде се планират да се разходват. Също така г-н Стефан Данчев да внесе докладна записка относно сумите, постъпили в НЦРС. Да посочи приходоизточниците на всички средства, начина на разходването им по пера и резултатите от разхода на тези средства, без да се отчитат като рехабилитирани лица, на които е плащано реално или фиктивно средства за рехабилитация, като председатели и членове на ТСО, каквито случаи има немалко. Да се задължи председателя на ССБ и Гл.счетоводител да дадат отчет за получените суми по проекти, от кого, в какъв размер и начина на оползотворяване, като имат готовност в следващото заседание на ОС да отговарят и на въпроси във връзка с това.
Уважаеми пълномощници, считам,че тези въпроси следва да се обсъдят много внимателно, апелирам за безпристрастност и защита единствено и само интересите на Съюза, а не и личните интереси или интересите на приятели и шефове, като се обръщам към Вашата съвест и добронамереност и Ви желая ползотворна работа. Надявам се,че гласът ми няма да остане като в пустиня.



С уважение:………………………

4 коментара:

  1. Глупусти....
    Ти пък .... какви са тея обръщения .... Сбирщина и клюкарски сайт ...Хвани единия и го тресни в другия

    ОтговорИзтриване
  2. Защо да е клюкарски, кое от публикуваните материали е клюка. това че не ти се иска да се говори за тях не ги прави клюка.

    ОтговорИзтриване
  3. Защо спряхте гласуването, мазни анонимници? И блога да спрете, всичко вече е документирано и скоро ще пътува към прокуратурата заради нанасяне на морални щети, клевети и обиди!

    ОтговорИзтриване
  4. това е самата истина кой ще спре безумието в ссб
    всичко се разграбва престъплние евала стефчо

    ОтговорИзтриване