25 юни, 2009

ИЗКАЗВАНЕ НА ЯНАКИ ГРАДЕВ ПРЕД ОС НА ССБ

ДО
ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ
НА XV ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА
СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ИЗКАЗВАНЕ

на
Янаки Трифонов Градев
член на ОС на ССБ от гр. София

Драги членове на ОС,

Внимателно прочетох материалите по дневния ред, съпоставих ги с предишните две общи събрания и с участието ми в две заседания на комисията по стопанските въпроси и стигнах до следния извод:
териториалните организации успешно осъществяват своята роля по отношение грижите за своите членове по организационните, културните и социални проблеми, за което заслужават поздравление.
Подготовката на материалите са обременени с много текущи въпроси, които следва да се решават в оперативен порядък или на ниво работни комисии. Пример: Две общи заседания на пълномощниците на РСО София /два дни/ плюс няколко часа на заседание на ОС на ССБ в Стара Загора се занимаваха с казуса Сергей Дубина; Комисията по икономическите въпроси в базата в с. Шипково, в която участваха по-голямата част от УС и почти всички управители на клонове заседава два дни, като 90 % от времето премина за обсъждаше въпроса за оборотните средства на клоновете от Дряново и Варна и в крайна сметка не се реши, а се прехвърли за ОС, в Ст. Загора, където въпроса също не бе решен, но отне повече от половината време и отново се отложи за следващо заседание, този път на УС. В крайна сметка: – принизена е ролята на ОС, вместо то да се занимава с глобални основни въпроси и да взема по тях адекватни и ефективни решения, още повече, че то заседава веднъж в годината.
За сметка на казаното по-горе, много бързо и за много кратко време, в отсъствието на каквато и да е професионална финансово-икономическа обосновка, Вие с лекота вдигнахте ръце и дадохте мандат на УС да се разпорежда с разпродажбата на съюзна недвижима собственост.
Не се съмнявам, че Вие всички в един глас ще кажете, че сега е криза от световен мащаб, че тя е огромна финансова, икономическа и социална. Всяка една социална система, за да оцелее и се развива в условия на преход и криза, основния фактор си остава субекта, т.е. кадрите, които следва да умеят в сложна обстановка да вземат рационални и ефективни менаджерски решение, след изпълнението на които да се справят със социалните и финансови проблеми на общността.
На 13-тия извънреден конгрес се извършиха сериозни проблеми в Устава на ССБ. Бе прието до 10 % от състава да бъдат зрящи хора. Идеята беше, да бъдат приети и приобщени към ценностите на ССБ видни политици и общественици, стопански дейци, научни работници и други публични личности, които със своя интелект, опит и обществено влияние да съдействат на съюзното ръководство за по-успешното решаване на нашите проблеми. Извод: Приеха се 6 членове от състава предимно на стопанските дейци, от които половината са членове на ОС и един на УС. Тяхното участие в тези органи, не само че не допринася никаква полза, но тъкмо напротив – спомага за изключително лошите и пагубни резултати в стопанската дейност. В Устава бяха приети и някои антидемократични постановки, като липса на каквато и да е мандатност на всички нива в организационната структура на ССБ. Нарушено е представителството на организациите. Вече два мандата няма представители от софийскста организация в УС, а от някои мини райони като Шумен и Сливен по двама представители, нещо повече, в София и областта по официални данни живеят и работят над 30 % от населението на България. Прави впечатление, че в някои райони, като Монтана и Сливен, които са около 1/6/ част от населението на област София двата района взети заедно имат по-голям брой съюзни членове. Тук стои въпроса защо е тази огромна разлика и на никой не е направило впечатление, дали има нереални мъртви души или някои РСО не работят достатъчно по издирването на инвалидите по зрение.
В организационния раздел се отчита съществуването на стотици самотни слепи. Въпреки това УС реши и продаде терена в Казанлък определен за старчески дом. Освен това бе разпродадено с лека ръка и общежитието в гр. Шумен на символични цени /5-7000 лв./, а не се взе решение, да се заделят поне два етажа за нуждите на старите и самотни съюзни членове.
През последните 20 години са завършили няколкостотин студенти, за които са полагани финансови грижи и от ССБ, а са приети и други хора късно ослепели със значителен опит във всички свери, но до този момент не са привлечени на различни нива особено в стопанската сфера като резервни кадри за всеки клон. Лошата кадрова политика и липсата на система за подготовка на кадри показва, че там където по една или друга причина се освободи ръководен пост заеман от съюзен член се заема от зрящи хора. Въпреки това резултатите в сферата на икономиката на ССБ са в плачевно състояние. Във всички предприятия, където управителите са заменени със зрящи хора резултатите са далеч по-лоши и това в никакъв случай не произтича от световната финансово-икономическа криза.

Доста дълго време председателя на ССБ, който няма и заместник управляваше и холдинга. Тази порочна практика даваше възможност принципала /собственика/, който взема решенията, сам да ги изпълнява или по-точно да прави каквото си иска необезпокояван от никого. Резултатите сами по себе си говорят за това и не се нуждаят от коментар, нито пък да се оправдават със световната финансово-икономическа криза. Сега за много некадърни управленци тази криза е едва ли не добре дошла, за да оправдае тяхното некомпетентно и безотговорно ръководство.

Липсата на какъвто и да било контрол доведе до разпродажбата на скъпи вносни машини за около 10 милиона долара и съюзна недвижима собственост далеч надвишаваща стойността си от реализираните продажби. Ефекта от тези сделки е нулев, освен за тези, които са извършили покупката разбира се, защото в повечето случаи се преговаряше само с един купувач, а когато няма конкуренция, винаги печели купувача, а не този който продава. Достатъчен е само примера от Казанлък, където продадохме терен в идеалната градска част за около 650 000 лева, след което купувача го препродаде за над 3 милиона лева. Общо взето в тази посока се движат всичките ни продажби, особено на недвижими имоти. Някои от Вас си позволяват да коментират, че машинния парк бил морално остарял, че е от миналия век и пр. Всички инструментални машини, които бяха закупени през последните години преди прехода бяха от последно поколение високотехнологични и високопроизводителни. Не напразно онези, които закупиха от нас на безценица оборудване сега ни конкурират на пазара със собствените ни изделия. За сметка на това в плевен бе закупено и то втора употреба на многократно по-висока цена от действителната си стойност оборудване, които вече няколко години събира прахта и стои безмълвно и неподвижно, като скъп паметник на безхаберието и безумието на своите купувачи.

Съществува и още един парадокс. Общото събрание дава мандат на управителя на холдинга да се разпорежда със съюзна собственост, включително и да разпродава такава. Такъв феномен едва ли е познат в други общности освен в ССБ.

Искам да задам някои въпроси, както на ОС, така на УС, КС и лично на председателя на ССБ:

В мои две обръщения поставих редица въпроси за нерешени проблеми, на които не получих отговор, но в резултат на тези проблеми съюза изгуби десетки милиони левове движима и недвижима собственост. Позволявам си да Ви припомня, че ние сме избрани да защитаваме интересите на организацията и на нейната собственост. На ОС през 2007 година не приехте да се направят никакви промени и в съюзния устав, за да бъде той наистина демократичен и да отговаря на времето, в което живеем, както и да се засилят функциите на Контролния съвет със самостоятелен бюджет и щатни контролни специалисти. Предложих да се създаде комисия за борба срещу корупцията, което също се отхвърли. На зададения от мен въпрос на г-н Долапчиев, „Има ли корупция”, на което той отговори, че в ССБ няма корупция. „Здравия разум” не може да приеме, че единствено ССБ е незасегнат от това, което става в цялото обществото, но от данните в доклада на КС е видно, че наличие на корупция и конфликт на интереси има и в нашата организация. Още повече, че те, за заложени и в самия устав на ССБ, който също следва да бъде променен.

Предложих да се преструктурира стопанската дейност, като се укропни в четири основни предприятия. Тогава не го приехте, а сега ги закривате, но оставяте управител, секретар шофьор автомобил, кому е нужно всичко това, а то противоречи на нормалната икономическа логика, един управител ликвидира предприятието, а Вие го оставяте да го разпродава и оглавява. Няма никакъв морал в подобни действия, да не говорим за някаква икономическа логика. Всеки управител би предпочел да му закрият предприятието и да си остане скъпо платен портиер без всякакви грижи, с обслужващ персонал транспорт и пр.

Драги членове на ОС и КС,
Явно, че Вие сте най-достойните представители на организацията ни, след като са Ви избрали да я представлявате на този най-висш съюзен орган. Всеки един от Вас има своите качества и лично достойнство за развитието на организацията.

Трябва обаче с болка на сърцето да Ви кажа, че голяма част от вас гласуват за решения, както на УС, така и на ОС, които не са професионални издържани, не са обосновани, не носят необходимия финансов и икономически ефект и след тях следва или продажба или ликвидация на нещо.

Как обаче да си обясним факта, че тук сме уж най-отговорните хора, а не искаме промени в устава, комисия за корупция, засилени функции на Контролния съвет и така ли трябва да защитаваме интересите на ССБ. Избрали са ни да се грижим като добри стопани, както за собствеността на организацията, така и да защитаваме интересите на слепите хора.

Ние ще носим историческа отговорност за своите действия и бездействия. Съзнателно или не създадохме чрез устава условия за конфликт на интереси и корупция, като дадохме възможност на шепа хора, които от името на слепите да решават лични проблеми.
В историята не ССБ не е имало такова безотговорно и с лекота вземане на решения за ликвидация на предприятия и разпродажба на съюзна собственост.

За да излезем от това незавидно състояние имаме шанса, макар и в 99-та минута да вземем следните

РЕШЕНИЯ:

Промяна на Устава:
Промяна на Наредбата за избор на пълномощници, като се разшири кръга на участници в ОС.
КС да ревизира всички досегашни сделки за извършени продажби на съюзно имущество и представи доклад на следващото ОС;
категорична забрана за разпродажба на каквато и да е съюзна недвижима собственост, тъй като в момента и икономическата конюнктура, по отношение на недвижимите имоти е много неблагоприятна.
Да се потърси незабавна отговорност на виновните лица за разпродажба на съюзна собственост без търг и да се докладва къде са изразходвани средствата.
Да се даде пълен отчет за банковите кредити, как се обслужват, какви са финансовите резултати от кредитите, колко слепи са назначени и на какви заплати.
Да се засилят функциите на Контролния съвет, да му се гласува отделен бюджет и необходимите щатни бройки за осъществяване на независимите си контролни функции.
Да се приеме незабавно антикризисна програма, каквато на това ОС, УС беше длъжен да ни предложи.
Банковите кредити да се обслужват само и единствено от стопанска дейност, тъй като те са теглени именно за тази цел.
Свикване на извънредно ОС в разумно най-кратък срок.

София 25.06.2009 година

С УВАЖЕНИЕ:________
Ян.Градев

4 коментара:

  1. Я….. Долапчиев …. „Не питай старило, а питай патило” , А Градев е и старило , и Патило…. Налива ти го с фуния , ама ти със Стефчо и компания – „Да краднем , та Да Краднем”
    Дали Градев знае , че има решение на УС , Старческия дом в Казанлък е преместен в с.Първенец, Пловдивско ? А Управител на този старчески дом е бащата на Стефан Данчев , Известният поет и писател Данчо Данчев , така че ако сте достатъчно стари и достатъчно паралии , заповядайте в с. Първенец.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо спряхте гласуването, мазни анонимници? И блога да спрете, всичко вече е документирано и скоро ще пътува към прокуратурата заради нанасяне на морални щети, клевети и обиди!

    ОтговорИзтриване
  3. Тези от блога са ухапали някого бясно.... :) .Ч виж как са побеснели...Кое наричат те клевета , докладите на контролния съвет ли??? Уронване на престижа ли?Блогът трябва да съществува такъв какъвто е ... иначе тези ненаситници нямат спиране. Ето на , в Банкя пак решили да продават Съюзно имущество. моралисти...

    ОтговорИзтриване
  4. Питам се, как може подобна безумна наглост. Как може да разрешат на един човек да продава, който е доказал абсолютната си некадърност, който достатъчно задлъжня и който е доказал, че няма грам икономическа мисъл в главата си. Но най-наглото е, че тези, които са решили да продават недвижима собственост на ССБ, нямат абсолютно никакъв принос за придобиването й и цял живот само са лапали на готово от тази собственост. Ами нали като я разпродадете, ще останете с празни уста, какво ще лапате тогава. Продайте да речем паметниците на безотговорността, които сте закупили, а не да ги държите, като музейни експонати. Егати наглостта, ДПС е невинна картинка пред вас кърлежи в човешки образи!!!

    ОтговорИзтриване