15 март, 2010

КОЙ СКОРО НЯМА ДА Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ

Становище на Контролния съвет на съюза на слепите в България, относно подписване на споразумение и създаване на дружество с ограничена отговорност „Голдкапс”
До
УС на ССБ и до Комисията по стопанските въпроси за заседанието, което ще се проведе на 12 и 13 Март 2010г. в рех.база Шипково

Уважаеми колеги, контролният съвет, на своето заседание, състояло се на 5 март 2010., разгледа предложените на вашето внимание споразумение, дружествен договор, а впоследствие и разпространеното становище на председателя на ССБ Васил Долапчиев и управителя на „Голдкап”-Плевен, Павлин Ангелов за предимствата и изгодите от създаването на дружество с наименование „Голдкапс”. Доколкото ни позволяват възможностите извършихме задълбочен и прецизен анализ с помощта на управителя на „Успех” холдинг Веселин Мирчев. Счетохме за необходимо да вземем отношение по този въпрос, тъй като същият е от изключителна важност за стопанската дейност и политиката на ССБ в това отношение, а така също и за правилното стопанисване на съюзната собственост.
Преди да вземете своето решение, желаем да обърнете внимание и имате предвид следните факти и обстоятелства, които бяха в основата на взетото от нас решение.
1.Идеята за създаване на такова дружество не е идея на управителя на холдинга. Това е идея на Долапчиев и Ангелов още отпреди година и половина. Разполагаме с вариант на друго споразумение и дружествен договор, които не са намерили своята реализация, но не са и обсъждани в УС на ССБ. Сега отново те решават да реализират тази идея, като за целта поискаха от УС и той прие да състави комисия, която да работи върху предложенията и документите и да излезе с окончателен работен вариант, за да може УС на тази база да вземе своето решение. Известно ни е, че тази комисия невинаги е заседавала в пълен състав. Нищо неподозиращите и непоканени на някои от заседанията двама членове Мирчев и Изворски, са били замествани в тайните сбирки от членове на УС на ССБ. Този факт за нас е изключително тревожен, тъй като не може и не бива комисията да заседава без управителя на холдинга и важен член от същата, какъвто е Изворски, имайки предвид неговия опит като стопански ръководител, ръководещ предприятие, свързано с производството на капачки. Считаме, че огромните задължения в размер на два милиона и петнадесет хиляди лева вътрешна задлъжнялост на плевенското предприятие, не могат да бъдат загърбени и оставени като задължение на холдинга, без да се търси начин за погасяването им от дружеството, което ги е натрупало. Отделно от това, плевенското дружество има огромни задължения и към външни доставчици. Общата задлъжнялост е около три милиона. Имайте предвид, че дружеството, освен активи, има и пасиви. И пасивите в случая не могат да бъдат отписани от УС на ССБ или да бъдат оставени настрана за последващи решения или за бъдните поколения. Дружеството „Голдкапс”, в което ще участваме, ще ни предостави паричен и стоков кредит. Имайте предвид, че УС на ССБ, а впоследствие и ОС на ССБ наложи мораториум на всякакви кредити. Съществува реална опасност от непогасяване на кредити и лизинги, по които са заложени земя, сграден фонд и машини. „Голдкапс” няма да удовлетвори тези вземания, тъй като до датата на техния падеж, няма да е реализирало такива печалби. Няма пречка това имущество, банките да продадат на нашите нови съдружници за цена далеч по-ниска от тяхната действителна стойност. Следва да имате предвид и да си дадете отговор на поставените по-долу от нас въпроси.
1 Фирма “Голдкап” е създадена едва през миналата година със единствен предмет на дейност предмета на дейност на плевенското ни предприятие.Не знаем нищо за нея освен от кого е регистрирана. Тогава възниква въпросът, дали тя не е създадена с единствената цел да обслужи бъдещото сдружение което ни се предлага?
2 В становището се прави анализ на всички производители, технологични линии, обеми производство типоразмери капачки и т.н. Видно от това има доста производители с по-добри параметри от нашите. Защо тогава “Голдкап” не се е ориентирала към някой от тях? Например “Гудекс” или “Херос”.
3 Обърнете внимание и на предложените финансови разчети. Там много добре са посочени избирателно част от приходите и разходите на новосъздаденото дружество. Но защо е посочена само лихвата на ползвания кредит, а не е отразена и главницата ? Нали заема трябва да се връща от същото това ново дружество. За да сме коректни това дружество трябва да спечели минимум 550 000лева, за да погаси кредита и лихвата по него и чак след това, ако има печалба над тази сума, да разделят печалба и съдружниците. Освен това в споразумението е записано,че размера на кредита при нужда може да се променя т.е. може да се окаже, че тези предварително заложени обеми и разчети, ще се компрометират и няма да бъдат такива. Не е отразено никъде, как ще се връща кредита - на вноски през определен период или изцяло, в края на периода? Оттам и въпроса, ако не се постигнат посочените резултати и не успеем да върнем кредита, а го предоговорим за още една година, какво ще се случи тогава? И не е ли предлагания вариант за съдружие само подмяна на един кредитор с друг от банка към частна фирма и така да се печели време.
4 Какво става с досегашните задължения на плевенското предприятие ? Как и кога ще се обслужват?
5 Не е за подминаване с лекота и въпроса, каква ще е съдбата на мощностите ни за литография в Шумен, за които са инвестирани над 1000000 лева ? Този въпрос е провокиран от факта , че съдружникът в новото дружество е водещ в страната в областта на литографията.
6 Какви са юридическите варианти и възможности за трансформация на дяловете на съдружниците и ако съществуват разни варианти по време на функционирането на дружеството, има ли вариант да се наруши равния баланс.
7 Чл. 13 от споразумението не дава ли възможност за подмяна на нашите мощности с други ?
8 Изгодно ли е партньорство със съдружник, който и да е той, при следните факти ?
-съдружникът ти ползва твоите производствени мощности
- ползва стартовите ти пазари
- дава ти кредит с лихва
-снабдява те с основната стратегическа суровина – метала.
-приемаш в собственото ти дружество да бъде назначен зам.управител от фирмата на съдружника ти, с функции и ранг на управител, от който ставаш зависим.
-поемаш ангажимент за месечен обем производство около две трети от годишния ти обем и при реално функционираща само една линия към настоящия момент. Другата вече четири години не е заработила – може ли да се разчита на нея.
9 Какви са причините за наличната на склад и нереализирана продукция?
Уважаеми колеги, съвсем ясно осъзнаваме отговорността и трудността на предстоящото решение, както и ситуацията, в която се намира плевенското ни предприятие. Задаваме тези въпроси не да пречим на работата ви, а търсейки отговора им да помогнем, разсъждавайки в различни аспекти на проблема и с мисълта да бъдем полезни. Убедени сме, че вие също ще откриете редица други факти и обстоятелства, визирани в тези документи, които са неизгодни за нас и това, че някои от тях за вбъдеще крият големи неизвестни, които опитвайки се предскажем, отново са в ущърб на стопанската ни дейност. Нашето решение, с четири гласа „за” е категорично „против” създаването на дружество „Голдкапс” ООД. Петият наш член не се ангажира с това ни становище, тъй като същият е член на сформираната по този въпрос от УС на ССБ комисия.
Вносител: Председател на КС Маньо Алексиев

3 коментара:

  1. ОТНОСНО: СТАНОВИЩЕ НА КОНТРОЛНИЯТ СЪВЕТ!
    Нямам Претенции за компетентност по отношение на договора и създаването на новото ви сдружение. Прави впечатление обаче, че за пръв път КС излиза с аргументирано и добре обосновано становище. Следейки до тук дебатите ви разбирам, че УС влиза в противоречие с мораториум на ОС върху кредитиране на холдинга. Както и да го увъртат вашите управници това си е кредит, паричен и стоков. Ако плевенския управител Ангелов не преиграва, това може би е печеливш ход, но тъй като от целият ви сайт и документите, които прилагате лъха на корупция и корупционни практики съм склонен да вярвам, че това е поредната далавера на вашият председател и неговите подупечни. Помислете само : Това сдружение се прави за да се получи паричен кредит от 500 000 лв. С 9% лихва. Кой носи отговорността, ако този проект не успее? УС се е ангажирал в противоречие с решения на ОС. Становище е дал, макар и експертно и член на КС – Адвокат Е. Узунов. Каква е неговата отговорност? Какъв се явява в случая той? Като подлога на УС или като стожер на Контролиращ орган? Комай цялата ви организация се състои от шемети и единствената ви задача е кой де завари да мъкне от това дружество!
    Цветан Недев
    София
    бул. „Левски” № 12

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък имам претенции за компетентност и в случая ми е много лесно да съм компетентен.
    Естествено че си е чисто кредитиране, разликата е че не е прозрачно както при банките но... явно това се цели.
    Какъв ще е ефекта от това здружение, ми просто е, сега ако ССБ има задължения за десет милиона, след тава "гениално" сдружение ССБ ще дължи десет милиона и половина наи малко.
    Парите ще потънат в пясъка заради още няколко дни игра на бизнес за Долапчиев.
    И докато му позволявате да си играе на бизнес, сумата ще расте.
    Ха сега давидим дали съм компетентен.
    Това ще е поредния провал на Долабчиев, но... вие дружно с него ще намерите някои виновен за него, я кризата, я Димо Тотев, я Недялко Стефанов, е .... списъка е богат.
    Забравихте ли колко пари печелеха Успех Дряново и Успех Варна преди мъдрата намеса на Долапчиев.
    Ако му стиска на Долапчиев нека публикува балансите на Успех от създаването му та до ден днешен и при кой управител колко.
    Долапчиев няма да го направи, но Гроздев ако има тази възможност и ако му стиска ще е интересно да видим при кой некадърен управител влияе кризата.

    ОтговорИзтриване
  3. Драги приятели,
    Приемете този коментар повечето като информация, отколкото като отношения между Долапчиев и Алексиев. Ето как се развиха събитията за новото сдружение с плевенския холдинг :
    Г-н Маньо внесъл в деловодството от името на КС становище, с което спира кредитирането от гурковскте ново-сдружители на Васковския; Данчевския; Великатанасовският; Павлинангеловият Холдинг и съюз на слепите. След което циркът продължил в друга насока- Васко Долапчиев изпратил в Плевен управителя на холдинга, Мирчев, Велик Атанасов като пълномощници да сключат договор за наем, с ново-сдружените гурковци. Разбира се това бил поредния фарст. Такъв договор не можело да се сключи, защото Павлин Ангелов усвоявал средства от АХУ, която непрестанно наливала тези средства в холдинга на Васил Долапчиев.Тази агенция си въобразявала, че се разкриват нови работни места. Поредните лъжи и демагогии между холдинга на Васко и държавата. Наливане на средства от страна на държавата от пусто в празно. След като и този напън на Васковци не успял да бъде закърпен, решили са на варианта Ешлеме. Гурковци пак ще наливат пари в плевенския домоуправител на холдинга, но по по- елегантен начин. Защо не бе предпочетен този начин по- рано един господ знае. Защо Васковци и АдвокатУзуновци трябваше да помпат мускули и да се надлъгват с УС и ОС все още не се знае, но ние смятаме че този балон също се спука. Гурковци са пак на входа и на изхода на плевенския холдинг. Те отново вкарват своите пари в плевенския картел на Васковци и Павлин-Ангеловци.
    През това време Стефан Данчев и Александрина Костова събират районните председатели в пловдивският си рехаблитационен център за поредното обучение и инструкции преди кукловодските им събрания. Главни инструктори са били Али Асен Алтън Паша Саид ходжа бен Ибрям Байрям Софиянски и новоназначените в националният център по рехабилитация – Никола Митев Колев и Велик Атанасов.
    От мен : Жельо, Весели пости от Бойко и Васко, От Дянков и Данчев, от УС и всички излъгани пишман инвалиди и пишман слепи от горе- управляващите ви!

    ОтговорИзтриване