15 април, 2011

ОБРЪЩЕНИЕ от СТЕФАН ПЕНЧЕВ СТЕФАНОВ, пълномощник в ХVІ ОС на ССБ от гр.Русе

ЧРЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА


СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ


ДО ХVІ ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ССБ


18-20 април 2011 година



ОБРЪЩЕНИЕ


от СТЕФАН ПЕНЧЕВ СТЕФАНОВ, пълномощник


В ХVІ ОС на ССБ от гр.Русе


УВАЖАЕМИ ПЪЛНОМОЩНИЦИ,


Бях пълномощник в предходното ХV ОС на ССБ и в това си качество няколко пъти се обръщах към пълномощниците, много от които са пълномощници в настоящото ОС. В обръщенията ми се съдържаха редица предупреждения за пътя, по който върви Съюза и предложения за вземане на различни решения, които в много случаи бяха действително доста радикални. Няма да се спирам подробно върху всичко онова, което съм писал и говорил в изказванията си, но искам да обърна вкратце вниманието ви върху няколко момента:


1.По отношение т.нар. “стопанска дейност “ на ССБ искам да посоча няколко безспорни факта:


А/ Стопанската дейност погълна почти всички свежи пари на ССБ,без да възпроизвежда почти никакви реални доходи.


Б/ Благодарение на тази стопанска дейност и особено за Плевенското предприятие бяха сключени редица договори за кредит, които едва погасяваме, а не знам по някои от тях, може да сме вече и в просрочие.


В/ Т.нар.”предприятия” фактически не работят, а там, където има работа, тя е колкото за едно цехче – имам предвид предприятията във Варна, София и Плевен. Останалите предприятия въобще не работят, но в някои от тях се поддържат синекурни длъжности като управители, шофьори, фонотекари и др. подобни – мога да посоча и конкретни примери, но обещах да бъда кратък. Тези цехчета не могат да се издържат от работата си по отношение разходи за материали ,ел.енергия, заплати и пр., камо ли да отделят отчисление за ССБ.


Г/ Считам,че трябва да помислим дали въобще си струва да се поддържат тези форми на “стопанска дейност”, защото те нито печелят, нито трудоустрояват, нито по какъвто и да е начин работят за делото на Съюза. Според мен, това са едни воденични камъни, които ни теглят и ще продължават да ни теглят към дъното. Ако се затвори и Софийската борса в пределите на “Успех” София, това ще доведе до още по-тежки и плачевни резултати. Мисля,че по този въпрос следва да се направи във възможно най-кратък срок заседание на ОС, което да реши какво ще се прави с тази стопанска дейност със затихващи функции.


2.Искам да споделя с Вас,че независимо от всичко и от всички приказки, според мен, ССБ в момента е във фактически фалит – още не е юридически, защото не е поискана несъстоятелност, но както вървят нещата, нищо чудно до година-две и това да се случи. За фактическия фалит съдя от следните факти:


А/ Съюзът дължи заплати на свои служители, доколкото зная, от м.ноември –декември 2010г. – с други думи нямаме средства да издържаме апарата си откъм заплати.


Б/ От приетите бюджети за Регионалните организации, обикновено не могат да бъдат преведени ритмично в рамките на годината дължимите средства по бюджет на 100%. Суми се превеждат кампанийно в определени периоди, а в други периоди не се превеждат никакви суми. Това означава,че ССБ не разполага с необходимия паричен ресурс, за да изплаща ритмично дължимите суми по бюджет.


В/ Съюзът е обременен с доста тежки кредити, които не зная дали и как обслужва, а това е един много важен проблем – доколкото ми е известно, в много случаи един кредит заедно с лихвите, се покрива с друг кредит, като по този начин лихвата по първия кредит се капитализира и върху старите лихви започват да текат нови – това е най-сигурния начин за финансово потъване.


Г/ ССБ тръгна доста безогледно да продава недвижими имоти, а това е присъщо за организация, която финансово е зле. За всички е ясно,че който продава и то в много случаи на много ниски цени, е финансово необезпечен и покрива дефицита с тези продажби. Да, но ще дойде момент, в който тези приходи от продажби ще секнат поради ликвидация на наличните имоти. Мисля,че трябва да се задълбочим в тази картина.


Д/ Съюзът почти няма свежи средства за уреждане на спортни и културно-масови мероприятия в републикански мащаб, което също говори за липса на средства, не се трудоустрояват слепи и социално-битовата обезпеченост на членовете е сведена до нула. За мен основната вина е в ръководните кадри в централата на ССБ и лоша кадрова политика при назначаването на кадри по места – предимно управители.


Е/ Изтъквам това, за да внимавате при гласуването на ръководни кадри, защото от това зависи каква ще бъде по-нататъшната политика на Съюза – дали ще продължи по тази наклонена плоскост до обявяването ни в несъстоятелност или ще се направи действително радикален завой. Имам и една лична критика към г-н Председателя, който е поел в себе си и е централизирал фактически и юридически редица постове в ССБ, което според мен, не е здравословно нито за него, а още по-малко за Съюза. Още веднъж апелирам – ВНИМАВАЙТЕ КОГО И ЗА КАКВО ИЗБИРАТЕ!


3 качеството си на пълномощник прилагам и предложенията ми за промени в Устава , които следва да се разгледат независимо от становището на Комисията по промени в Устава, тъй като всеки пълномощник има право да отправя предложения по Устава. Аз съм юрист, действащ адвокат съм и смятам,че предложенията ми са насочени към демократизация на Съюза, към избягването на дискриминация, избягване конфликта на интереси и пр.


А/ предлагам във висшите органи на ССБ да могат да бъдат избирани и непълномощници – това от една страна, съответства и на правото за неприсъствено избиране в регионалните органи на лица, които не са делегати на регионалните конференции, а също така и да бъдат избирани и лица, които не присъстват на съответното събрание, ако имат депозирана декларация за съгласие. От друга страна, и пълномощниците, и непълномощниците са с еднакви членски права в ССБ и отказът да се избират непълномощници си е чиста дискриминация.


Б/ Другият момент, върху който съм наблегнал, това е принципа за мандатност – единствено в политическите партии този принцип не се прилага, защото политическите партии имат лидери, които са си водачи на тези партии. ССБ не е лидерска организация, а обществена организация и следва да има мандатност поне що се касае до висшите органи. Поради липса на кадри по места и поради застаряващата членска маса не предлагам този принцип да се прилага в Териториалните и Регионалните организации.


В/ Следващият момент, върху който обръщам внимание, е да се приложи принципът за изключване конфликта на интереси. В момента УС на ССБ , а до голяма част и КС, се състои от щатни служители на Съюза. Те обективно са или в административна, или във финансова зависимост от централното административно ръководство на ССБ и Председателя, тъй като тези, които са щатни, се назначават от Председателя, а тези, които са изборни – заплатите им се изплащат също по разпореждане на Председателя. Искам да обърна внимание,че дори Регионалните председатели са фактически назначени от Председателя като служители на Холдинга. Всичко това означава,че тези лица не могат да бъдат независими от онзи, който ги назначава и личният им интерес е в конфликт с обществения ако са в ръководството на обществената организация – УС и КС.Ето защо предлагам тази лоша практика да се преустанови и във висшите органи на ССБ да не бъдат избирани щатни служители, назначавани от Председателя.


Г/ Предлагам, също така, отпадане на основанието за изключване от ССБ поради “уронване престижа и доброто име на ССБ”. Това е така, защото тези факти подлежат на установяване по съдебен ред и не може един Управителен съвет или КС да изземва функциите на правораздавателен орган и да постановява решение, с което да се определя кое уронва престижа или доброто име. В този смисъл дори един критичен материал, какъвто е настоящия, може да се приеме като уронващ престижа на ССБ – това е анахронизъм. Пак във връзка с това, членството в ССБ дори на изключен член не следва да се възстановява от органа, който е постановил изключването, а съюзният член би могъл да си кандидатства по общия ред, както всички други – постановката в Устава в тази насока е също дискриминационна.


Д/ Скъпи приятели, моля задълбочено да обсъдите предложенията ми в тази насока, тъй като заявявам откровено,че ако Уставът ни не се изчисти от тези тоталитарни заемки, аз ще обжалвам в съда досегашния Устав заедно с предлаганите в него козметични промени, и моля това да не се счита като уронване престижа или доброто име на ССБ – ще го обжалвам за благото на ССБ и за членовете - настоящи и бъдещи.


Още веднъж благодаря за проявеното търпение от Ваша страна, разчитам че ще бъда правилно разбран и Ви моля преди всичко за мъдрост и разум при вземането на решения от Ваша страна. Желая Ви ползотворна работа и нека Бог ви благослови!


Приложение: Предложения за промяна в Устава на ССБ.


С уважение:………………..


/С.Стефанов/


1 коментар:

  1. Уважаеми, адвокат Пенчев!
    Внимателно прочетох вашите кандидат- поправки към устава на ССБ пред новия НОС. Безусловно подкрепям и аплодирам около 89,68 % от вашите предложения за промени в устава. Единствената ми забележка е, че твърде професионално сте се отнесли към вписването на промените. Според мен, след вписването на всеки текст в промените по съответните членове и алинеи, би трябвало да се мотивирате. От 57-те члена на НОС 3,5 % са действащи юристи, 50% от това число е вносителят, тоест Вие. Струва ми се, че съм прав, но ако греша, моля - поправете ме. Твърде нисък е и процента на ползващите интернет- не повече от 18%, според мен. Поправете ме, ако не съм прав.
    Колкото до обръщението, в него наистина са залегнали част от мотивите Ви за промените, които така и не се осъществиха и което, в края на краищата, потвърждават моите аргументи за юридическата, компютърната и правото на информираност и грамотност от страна на НОС. Надявам се, че ще продължите да атакувате анахронизма и архаичните моменти от т.нар. Устав на ССБ и преди всичко - чл. 46-ти, в частта му за уронване на престижа на някого си.
    Към този си коментар прилагам и един спам, който от 19.04.2011 година непрестанно атакува моя и- мейл. Авторът е един и същ и уж не е анонимен, но страхът от 46-ият му член продължава да тегли над смирената му и конюнктурна душичка. Ето и самата творба :
    И ВЕЛИКИ ВТОРНИК ЗАРАДВА БЪЛГАРСКИТЕ ЗРИТЕЛНО ПОВРЕДЕНИ

    След Велики понеделник, който доста преди 21 часа ощастливи Съюза на слепите с новите му председатели Васил Долапчиев И Емил Узунов(по контролната дейност, и Велики вторник( да не остане назад) силно зарадва българските невиждащи с нови Управителен и Контролен съвет. Въпреки супермедийното затъмнение и укриването на заседанието на Националното общо събрание в дебрите на Троянския Балкан, можем да съобщим на любопитната аудитория, че Управителният съвет се обнови с цели 9 %, обновление съвсем достатъчно за неговото тотално очистване от комерсиалните маньоисти И объркани интелектуалци, и осигуряващо дълбока и трайна приемственост в политиките и стила на новото ръководство. В неговия състав е включен още едно медицинско лице – физиотерапевта д-р Асен Алтънов, а също и още един регионален председател. Така посредством избора на софийския председател Алтънов – Пашата, и основателните претенции на турскоезичния етнос за място в този изключително важен орган са най-после изцяло удовлетворени. Запази се също и свръхздравословната традиция през последните 17 години всички членове на УС да бъдат здраво вързани на яслите сесебейски, гарантиращи надеждно тяхната сговорчивост и праволинейност. Контролният съвет също е радикално(60 %) прочистен от най-отявлените маньоисти, въпреки техните, изглежда доста позакъснели публични покаяния.

    19 април 2011, Шипково Андро Сатъров

    С Уважение: Павел

    П.П. :
    Ааа, адвокат Пенчев, като че ли не е много смирено и конюнктурно…

    ОтговорИзтриване