17 април, 2011

ПРЕДЛОЖЕНИЕ За изменение и допълнение на устава на ССБ От Николай Велев Тодоров – пълномощник от РСО Пловдив

До Националното общо събрание на пълномощниците


ПРЕДЛОЖЕНИЕ


За изменение и допълнение на устава на ССБ


От Николай Велев Тодоров – пълномощник от РСО Пловдив



Уважаеми дами и господа,


С този документ предлагам на вашето внимание изменение на член 15 /1/ точка 4 и член 27 точка 5 от устава на ССБ:


В чл 15 /1/ точка 4 думите “като най-малко половината от състава им са членове на общото събрание на пълномощниците на ССБ” да отпаднат.


Думите Общото събраниесе заменят с Националното общо събрание


Ето и предложеното ново съдържание на този текст:


4. избира членовете на управителния и контролния съвет на ССБ,. За нечленовете на Националното общо събрание на пълномощниците се изисква тяхното писмено съгласие.


В член 27 точка 5 думите като най-малко половината от състава им са членове на Регионалното събрание на пълномощницитеда отпаднат.


Думите Регионалното събрание на пълномощниците се заменят с Регионалното общо събрание на пълномощниците””


Ето и предложеното ново съдържание на този текст:


5. избира членовете на Регионалния управителен съвет и Регионалния контролен съвет. За нечленовете на Регионалното общо събрание на пълномощниците се изисква тяхното писмено съгласие


Мотиви:


Политика на ССБ е да привлича младите хора и хората в активна възраст да учавстват в организационният живот. Един от начините за това е тяхното пряко участие в управлението на организацията ни. Смятам, че предлаганата от мен промяна дава възможност на повече хора да бъдат ангажирани в управлението на организацията, а и да се намали броят на хората изпълняващи повече от една длъжност. Например “пълномощник” и “член на управителен съвет”. Тук е мястото да отбележа, че избираме нашите пълномощници и членове на контролните органи, не в знак на някаква признателност или като наше желание да бъдат наградени за нещо, а в знак на доверие, че те могат да се справят с работата обвързана с заеманият пост.


Порочна практика в нашата организация от дълги години е териториалните председатели да бъдат избирани за членове на РУС, а регионалните председатели за членове на Националното общо събрание на пълномощниците. Тази практика се дължи на погрешното разбиране на членовете на ССБ, че този избор е признателност към териториалните и региноалните председатели за свършената от тях дейност, всъшност това е възлагане на още задължениея и още отговорности. Нещо повече с тази практика се товарят наши съсъдбеници, които като дейци на нашата организация поради тежкото финансово положение получават ниски възнаграждения, да вършат и още работа, това за мен е черна неблагодарност и цинично отношение към работата на тези хора. По-добре би било повече хора да се нагърбват със отговорности в тази организация, а това би помогнало също така порочната практика хората да имат очаквания без да отдават насреща нищо да намалее.


Моля да бъда правилно разбран, аз искам да кажа, че след като неможем да си позволим високо заплащане на нашите председатели, то е пълно безумие да ги товарим с още работа, която е на обществени начала.


Поздрави


Николай Тодоров

Няма коментари:

Публикуване на коментар