17 април, 2011

Делегати на общото събрание на ССБ имат позиция и не се страхуват да я изразят



Здравейте всички, Здравейте, господин Янев,


Така и така с Вас ще участваме в Общото събрание на ССБ и следва да обсъдим с повече хора някои теми, които ще се обсъждат там, та използвам повода около дискусията със списъците да подемем една дискусия като и аз и Вие си изразим позициите по някои въпроси, които ще бъдат дискутирани на Шипково.


1. Според Вас, трябва ли да заложим мандатността при избора на ръководни органи във устава на ССБ, според мен да макар че като се консултирах с юристи това е почти обречена кауза.


2. Трябва ли да отпадне нормата за изключване на съюзни членове уронили престижа на ССБ. Според мен да не защото има нещо лошо в тази норма, а защото нашите ръководители злоупотребяват с нейното прилагане и изключват популярни сред нас хора. Аз бих приел че някой от тях е уронил престижа, но едва ли са го направили всички сопред мен с тази норма се злоупотребява поголовно.


3. Според Вас трябва ли Националното общо събрание да се събира веднъж годишно, Общите събрания на ТСО също а само Регионалните общи събрания веднъж на пет години. Според мен не. Регионалните общи събрания също трябва да се събират веднъж годишно и регионалните пълномощници също да носят някаква реална отговорност.


4. Според Вас трябва ли да изберем досегашният председател отново и трябва ли да изберем председателят на РКС отново? Според мен не, защото и двамата са допуснали уличен в измама съюзен член не само да бъде избран за районен председател, а даже и за пълномощник. Зная, че всеки има право да бъде избиран, но е крайно време да погледнем и моралната част от това право.


Моля ви, господин Янев, задайте ми и Вие въпроси и посочете Вашите отговори, та хората да са наясно какви са нашите позиции.


Предварително Ви благодаря за отделеното време и внимание.


Поздрави


Николай Тодоров


______________________________________



Здравейте,


Благодаря, че се поставя този въпрос тук. Аз вчера, ако не се лъжа пуснах призив в клубния списък за това, който желае да изрази мнение, въпрос или позиция.


Тъй като повече членуващите в списъка на „Витоша“ са от столицата, а и аз ще представлявам столичани само поради този факт не писах тук. Но приветствам инициативата на г-н Тодоров и с удоволствие се включвам.


Първо ще дам моето мнение по въпросите отправени от г-н Тодоров:


1. За мандатността мисля, че няма шанс да успее, а и този въпрос е тясно свързан с голямото ми желание да се разчупи консерватизма в ССБ, като устава позволи хора със загуба на зрение между 50% и 71% да членуват. По този начин аз съм убеден, че биха се включили твърде много образовани, интелигентни и активни хора.


А тогава и избор ще има, за разлика от сега.


2. За нормата за уронване престижа на организацията под една или друга форма я има ако не на всякъде, то почти на всякъде.


Аз съм по-скоро за това да се потърси механизъм да не се разчистват междуличностни ежби чрез нея.


И в крайна сметка Националното общо събрание да утвърждава изключването на всеки член от ССБ, а не УС на ТСО или РСО.


3. Регионалните общи събрания също се събират всяка година.


4. Председателят на КС няма фактическата възможност да бъде преизбран, тъй като не е избран за пълномощник. Той би могъл най-много да бъде избран за член на КС или УС.


Във връзка с избора на председател на ССБ мисля, че друга кандидатура няма и да бъде издигната, защото едва ли към настоящия момент има по-добре запознат със съюзните дела от сегашния председател.


А ако бъда опроверган и има кандидат с най-голямо внимание бих се запознал с неговата програма за бъдещето на ССБ.


Точно поради оскъдната ни палитра от кадри силно желая да се позволи в устава членство на хора, които са със загуба на зрение под 71%.


5. Тук бих искал и аз да отправя един въпрос – не е ли редно да се засилят правомощията на УС и председателят да няма еднолична власт?


Това в пълна степен важи и за по-нисшите органи в системата.


6. Представя се една силна застарялост на членската маса, но дали хората със зрителни увреждания са намалели или просто политиката за привличане на нови членове не е адекватна?


Мисля, че е по-скоро второто, като не изключвам съвсем и първото.


7. Националното общо събрание на ССБ би следвало да обърне внимание, а дори и да задължи новото ръководство да създаде екип, който да се посвети за разработването и изпълнението на проекти по европейските програми.


Към момента мога да кажа, че в името на незрящите хора се харчат пари по проекти, като аз знам за такива на стойност повече от 1 милион лв.


И всички тези пари са отпуснати, защото се представя в социалния европейски фонд, че подкрепят българския незрящ човек.


Наскоро повдигнах на едно Общо събрание въпроси, които касаеха подобни проекти на обща стойност около половин милион лв., но клакьорите от залата веднага скочиха и казаха, че това не е въпрос, който трябва да бъде разискван на това ОС.


Тук Сашо Велков също постави въпроси за тези проекти.


Аз не се съмнявам, че всички проекти, които са финансирани в името на незрящите ще бъдат отчетени на хартия, моите въпроси по-скоро са свързани с реалната полза от изпълнението им.


А иначе ако просто търсим прехрана или закупуване на техника, или други материални активи чрез подобни проекти е съвсем друг въпрос.


Хубав ден!


Иван Янев


________________________



Здравейте господин Янев,


По въпрос 2. Ако желаете нека се чуем в лично писмо Ви моля да ми изпратите Вашите координати, за да направим съвместно предложение относно нормата за престижа, както казах аз нямам против самата нея, но имам доста сериозни основания да се безпокоя за нейното прилагане. Немога също така да приема идеята да я оставим непокътната пък после да мислим как да ограничим злоупотребите с нейното прилагане. Та вариантите са 3


Вариант 1 Нормата отпада и се взема решение УС да предложи подходящ текст в устава


Вариант 2 Нормата не отпада а ние ако имате желание внасяме текст, който намалява риска от злоупотреби


Вариант 3 Приемаме текст според който нормата се прилага след изработване наредба за нейното прилагане от УС и утвърждаване от ОС.


По въпрос 3 Мисля, че тук грешите, ето и цитат от действащия устав


Чл.26. /1/ Регионалното събрание на пълномощниците се свиква от РУС веднъж на пет години.


Въпрос 4


Господин Янев, нали не мислите сериозно, че от 18 000 слепи няма поне един достоен да ръководи тази организация. Може би визирате състава на ОС, но мисля, че и там има такива хора. Прочее какво мислите, нормата управителните съвети, председателите на ССБ РСО КС и РКС да се избират от състава на ОС или Регионалното събрание на пълномощниците да отпадне, тогава изборът става по-голям, а и тогава се отваря шанс за младите хора и тези в активна възраст реално да участват в управлението на ССБ.


Въпрос 5 – Напълно съм съгласен


Въпрос 6. Начинът младите хора да се заинтересуват от съюза ако има реален шанс да влязат в неговите органи на управление.


Въпрос 7 – Да идеята е добра


Николай Тодоров


____________________________



Здравейте всички,


Руми, значи бившите конгреси сега по устав са общи събрания.


Разбира се всеки пълномощник може да предлага всичко, то и за това е ОС, но предложеното от Управителния съвет е с голяма тежест.


Тук да се извиня, че малко априори се изразих за събранията на РСО. Така е, както го написа г-н Тодоров. Заблудата ми е дошла явно от факта, че в столичната РСО се провеждаха през последния мандат мисля всяка година подобни събрания.


Така че в тази връзка абсолютно подкрепям предложението ОС на РСО да бъдат ежегодни.


Нека да бъда разбран правилно г-н Тодоров не искам да кажа, че няма достойни хора сред нас, тъкмо наопаки смятам, че има твърде много достойни мъже и жени, но ще се изразя жаргонно – на повечето от тях не им пука за делата на ССБ.


Други решават, че е срамно да бъдат членове на ССБ, а безспорно имат качества или пък казват – когато се промени тази организация ние ще се върнем.


И отново стигаме до максимата, че всеки си заслужава съдбата, но едва ли това ни топли.


Иван Янев


___________________________


Това е част от дискусията в един от пощенските списъци на слепите в България:

http://groups.yahoo.com/group/bezmishka/


Друг пощенски списък, в който също се дискутират подобни въпроси е:

http://groups.google.com/group/nalafche?hl=bg




2 коментара:

  1. Момчета, чета дискусията и предложенията ви и се радвам, че и в това Общо събрание са попаднали мислещи и открити хора, които не са подчинени или зависими от намиращите се на върха в момента и свободно могат да изказват мнение.
    А сега по повдигнатите въпроси:
    1. Съгласно действащия устав на ССБ, в тризвенната структура на нашия Съюз председателите са съответно на ССБ, на РСО, или на ТСО, а не на УС на ССБ, на УС на РСО, или на УС на ТСО.Тази малка подробност, на която не кой знае колко хора са обърнали внимание, или пък не им е ясно за какво иде реч, определя огромните пълномощия на председателите и им обезпечава почти авторитарна власт. Управителните съвети в много от случаите се явяват като една декорация за легитимиране на вземаните в по-тесен кръг решения.
    2. Тъй като Регионалните общи събрания се свикват само веднъж на 5 години /ако няма извънредни обстоятелства/, техните пълномощници практически нямат други ангажименти в рамките на мандата. А това означава, че и председателите на РСО практически не отговарят пред тези, които са ги избрали, а основно пред висшестоящите органи на ССБ.
    Председателите на низовите организации - ТСО и РСО са същевременно и членове на РУС или на УС на ССБ, както и пълномощници на регионалните и Националното общо събрание. Така че нишата в която биха се промъкнали по-млади хора, или поне такива на средна възраст за да упражняват определени управленски функции остава засега основно само в сферата на добрите пожелания.
    В Пловдив основната форма под която привличаме по-млади хора в съюзния организационен живот са помощните комисии към РУС.Там наистина е удачно да се прави и кадрови подбор на бъдещите съюзни активисти.

    Георги Генов

    ОтговорИзтриване
  2. ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПЪРВИЯ МИ КОМЕНТАР
    По повод изложеното от Н. Тодоров становище за избирането на териториални и регионални председатели за членове на РУС, УС на ССБ или пълномощници, считам че не това е основния проблем - разнообразие в представителството трябва да има. Това което аз считам че трябва да се премахне като практика е съчетаването на организационен и стопански ръководен пост в ръцете на едно лице. Съсредоточаването на цялята власт в тесен кръг от хора неминуемо води до негативи и то главно за сметка на същинската съюзна дейност.
    Все още нямам идея как това може да бъде формулирано и реализирано като една бъдеща промяна в устава.

    Георги Генов

    ОтговорИзтриване