17 април, 2011

ПРЕДЛОЖЕНИЕ За изменение и допълнение на устава на ССБ От Николай Велев Тодоров – пълномощник от РСО Пловдив

До Националното общо събрание на пълномощниците



ПРЕДЛОЖЕНИЕ


За изменение и допълнение на устава на ССБ


От Николай Велев Тодоров – пълномощник от РСО Пловдив



Уважаеми дами и господа,



С този документ предлагам на вашето внимание следните изменения и допълнения в устава на ССБ:


- В член 13 /1/ точка 5 думите “и членовете му” да отпаднат


- В член 46 /2/ думите “и 7” отпадат, а думата “и” се вмъква между думите “5” и “6”.


- В член 46 се въвежда нова алинея /5/ В случайте по точка 7 от алинея 1, членството в ССБ се прекратява с Решение на Националното Общо събрание на пълномощниците по мотивирано искане на УС на ТСО, РУС на РСО и Управителният съвет на ССБ, ако за това са гласували повече от 2/3 от пълномощниците.


- В член 46 се въвежда нова алинея /6/ За уронване доброто име и престиж на ССБ се приема следното:


1. Публикации или публични изявления целящи оклеветяване на сдружението след решение на съда констатирало тази проява на съюзният член.


2. Действия от името на сдружението водещи до нарушения на разпоредби от Българското законодателство констатирани с решения на съда


3. Действия възпрепятстващи дейността на сдружението констатирани с документ от МВР, друг държавен орган или независимо юридическо лице.


- В член 46 се добавя нова алинея /7/ За уронване на доброто име и престиж не се приема:


1. Искания пред компетентните държавни органи за проверка законосъобразността на действията на органи на сдружението.


2. Публикации или публични изявления изразяващи несъгласие със действията на членове на ръководните органи на сдружението.


МОТИВИ: От дълго време нормата за изключване на съюзен член уронващ престижа на ССБ е дискусионна и твърде спорна. Спорно и дискусионно е добросъвестното прилагане на тази норма. След нейното прилагане са изключени съюзни членове неформални лидери популярни сред слепите хора като например Владислав Кацарски, госпожа Мънина, Николай Кирилов и други. В случаят с госпожа Мънина, истинско изумление представлява фактът, че и нейният съпруг е изключен. Много трудно е да се повярва, че всички тези хора в купом са нарушители, а случаят на семейство Мънини ни навежда на историческите романи за недалечното минало на 30те години в Съветския съюз. За това се налага прицизиране на значението и усилване на контрола по прилагането на тази норма. С това изменение се постига точно това, приемайки го а защо не допълвайки тази идея, ние ще решим един дългогодишен проблем сред нашата обшност, защото ССБ е много повече от сдружение с нестопанска цел, а организация обединяваща хора с една и съща съдба.



С уважение


Николай Тодоров

Няма коментари:

Публикуване на коментар