22 ноември, 2009

МЕМУРАНДУМ НА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА И ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА И ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

До Г-н Георги Първанов - Президент на Република България
До Г-н Бойко Борисов - Министър - Председател на Република България
До Г-жа Цецка Цачева - Председател на Народното Събрание
До Г-н Тотю Младенов - Министерство на труда и социалната политика
До Г-жа Йорданка Фандъкова - Министерство на образованието, младежта и науката
До Г-н Симеон Дянков - Министерство на Финансите
До Д-р Божидар Нанев - Министър на здравеопазването
До Всички Парламентарни Групи в Български Парламент

МЕМОРАНДУМ НА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ НА И ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В БЪЛГАРИЯ 2009

Бяха отнети редица изконни права, в резултат на което бяхме принудени да проведем два Национални Протеста - 2007 и 2008 г. Тази политика на Българското Правителство потресе Европа.
Ние, легитимните представители на хората с увреждания настояваме за зачитане на нашите права и преодоляване на засилващото се ограничаване на възможностите ни за интеграция и достоен живот.

Убедени в своите възможности, ние хората с увреждания сме като всички останали граждани. След 3 годишно членство на България в ЕС крайно време е българските държавни и местни органи на власт да са разбрали, че съгласно Конституцията на Р България, Европейските директиви и Конвенцията на ООН сме със специална защита.
Проявата на отговорна, адекватна и комплексна държавна политика ще докаже, че не само на думи, а и на дело е постигната позитивна промяна към хората с увреждания като равноправни граждани на България.

Национално представителните организации на и за хора с увреждания са подготвили искания към правителството на Република България за подобряване качеството на живот на хората с увреждания и изваждане ни от позиция на бедност-и изолация.
Именно хората с увреждания в България най-силно чувстват бездушието на законотворците и обществото. Именно хората с увреждания са най-бедните и най-зле живеещи граждани. Именно те са обект на най-силна дискриминация, без работа, без адекватно лечение и с постоянно напомняне, че са ненужни и абсолютно нежелани.
Крайно време е да престане популисткото и пренебрежително отношение към нашите справедливи искания. Не последваха действия и не получихме отговори на приетите от НСИХУ към МС антикризисни мерки за подкрепа на хората с увреждания в условия на икономическа криза като част от Правителствени мерки.
Липсата на социален диалог доведе до отнемане на права за хората с увреждания. Не получихме отговори на предложения и протестни изявления за нередности, нерешени проблеми, по нормативни актове като ТЕЛК.
В нашата страна инвалидните пенсии си остават сред най-ниските, а в сравнение с европейските са мизерно символични и без никаква перспектива те да осигуряват дори физическото оцеляване на хората с увреждания в тежката зима в период на криза.
Хората с увреждания получават интеграционна добавка, която се превърна в подигравка за тях. Тя е толкова нищожна - (9,75) лева, че е извън всякаква представа за компенсиране на увреждането и интеграцията на хората с увреждания. Въпреки нашето искане да се въведе Европейския критерий Линия на бедността, служещ за база при изчисляване на всички социални плащания, продължава да се използва - термина - Гарантиран минимален доход. С изключително бавни темпове се решава проблема за достъпност на архитектурната среда и транспорта, което възпрепятства процеса на интеграция в образованието и трудовата реализация на хората с увреждания.
Изхождайки от всичко казано, ние настояваме за разрешаване на следните проблеми:
1. Организацията на Обединените Нации през 2006г. прие Международна конвенция за опазване и насърчаване на правата и достойнството на хората с увреждания. Тя вече е ратифицирана от десетки държави в света. ОЧАКВАМЕ ясен отговор на въпроса - кога Българската държава ще ратифицира този документ и ще се съобразява с него.
2. Да се разработи механизъм за ежегодно актуализиране на ГМД и предлагаме критерия на Гарантиран минимален доход да бъде заменен с Европейския критерий - Линия на бедността
3. Да се усъвършенстват стандартите за социални услуги.
4. Да се актуализират социалните и инвалидните пенсии.
5. Размерът на интеграционната добавка да бъде 70% от минималната работна заплата за страната.
6. Да се увеличи размерът на интеграционната добавка за балнеолечение и рехабилитационни услуги, съобразно действителната им стойност.
7. Да се включат в списъка на помощните средства, медицински изделия и приспособления за хора с увреждания към ППЗИХУ нови позиции, отговарящи на съвременните технологии и производство и многото увреждания и заболявания, невключени до сега.
Да не се допуска лишаване на хората с увреждания от медицински изделия (помощни средства) под предлог за корупционни практики и недостиг на ресурс, вследствие на икономическата криза.
Да бъдат предоставяни нови позиции и съвременни медицински изделия и помощни технически средства за децата с увреждания.
8. Децата с Увреждания да получават медицински изделия, защото сегашната ситуация на отказ за такива е срам за една наричаща се европейска държава.
9. Да не се допуска отнемане на облекчения за хората с увреждания.
10. Да се промени статутът на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция.
11. Да се решат проблемните сфери за ефективно участие на национално представителните организации на и за хора с увреждания като законен социален партньор на правителството.
12. Усъвършенстване на нормативната уредба регламентираща медицинската експертиза (ТЕЛК), при разработването, на която да се включат Национално представителните организации на и за хора с увреждания.
13. Изработване и приемане на програма за държавна защита на Специализираните предприятия и кооперации за хора с увреждания.Категорично настояваме в Антикризисната програма на правителството като елемент да бъдат приложени в най-кратки срокове приетите от Националния Съвет за Интеграция на Хората с Увреждания към Министерски Съвет на 13.08.2009 г. Антикризисни мерки за спасяване на Специализираните Предприятия и кооперации на хора с увреждания.
14 Настояваме за предоставяне на средствата от ЕСФ за социалните партньори, каквито са Национално представителните организации на и за хора с увреждания. Чрез този ресурс ще се осъществи реална промяна на дискриминационния статут на хората с увреждания. Ще се създадат условия за преодоляване на дълготрайната безработица. Такива средства вече бяха отпуснати за Национално представителните работодателски и синдикални организации. Ако тези средства от ЕФС не бъдат отпуснати това ще бъде реална дискриминация на хората с увреждания.
Исканите решения са за повишаване качеството на живот на хората с увреждания. Някои от мерките ще компенсират последиците от финасово-икономическата криза. Все още сред хората с увреждания процентът на безработицата е драстично висок - над 90 %. Този висок процент от хора с увреждания в процеса на дългосрочна безработица, живеейки в ниво на висока бедност, зависими от системата на социално подпомагане, ниското ниво на конкурентна и адаптивна квалификация са факторите за високата степен на риск от социално изключване на хората с увреждания. Изброените сфери трябва да бъдат приоритети.

Ние хората с увреждания сме хора като всички останали със своите възможности, образование, симпатии и антипатии и ако държавата реши тези няколко основни проблема ще ни даде възможности за равнопоставеност и използване на нашия потенциал.
Тези наши искания са в правомощията на Министерския съвет и тяхното изпълнение или неизпълнение красноречиво ще докаже отношението на правителството към гражданите с увреждания в България.
Непоколебима е нашата готовност да предприемем съответните законови действия в цялата страна в това число и протестни, ако отново не бъде зачетена нашата гражданска позиция.

28.09.2009

Д-р Диана Инджова, Рh.D.
Ръководител на Националния Съвет за Интеграция на Хората с Увреждания към Министерски Съвет от страна на гражданските организации - най-висшата
гражданска институционална структура в Република България в Социална Сфера, 16 организации
Председател, Глобално Движение на Хората с Увреждания - Ню Йорк
Председател, Център за Психологически Изследвания
Председател на Координационен Съвет (Форум) на Конгрес на Европейският Модел на Гражданската - Парламентарна и Държавна Представителност - Власт

Съюз на слепите в България - Председател Васил Долапчиев: /п/

Съюз на глухите в България - Председател Васил Панев: /п/

Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите - Председател Петър Велчев:
Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения - Председател Мария Недялкова:

Национален център за социална рехабилитация - Председател Пламен Захариев:

Асоциация "Национален съюз на кооперациите на инвалидите и Национална федерация на работодателите на инвалидите и Съюз на военноинвалидните кооперации в България" - Председател Маринела Ангелова:

Национална федерация на работодателите на инвалидите - Председател Елка Тодорова: /п/

Национален съюз на трудово-производителните кооперации - Председател Стилиян Баласополов:

Национална потребителна кооперация на слепите в България - Председател Михаил Кърлин:

Национална асоциация на сляпо-глухите в България - Председател Димитър Парапанов: /п/

Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение - Председател Лазар Живанкин:
Асоциация на родителите на деца с увреден слух - Председател Мария Кръстева: /п/

Комисия по интеграция на хората с увреждания - Изпълнителен директор Васко Кузев:
Асоциация на родители на епилепсия - Председател Веска Събева: /п/
Българска Асоциация за невро-мускулни заболявания - Председател Виолета Антонова:
Съюз на инвалидите в България - Председател Красимир Коцев: /п/
Българска асоциация "Диабет" - Представител Димитър Богданов:

2 коментара:

  1. В Рубриката „Меморандум”

    Здравейте !
    Казвам Се Стойчо и съм от Пловдив! Изпращам Ви това съобщение, за да видите че инвалидите могат и ще Протестират! Е, няма да ги има учениците и студентите, ама на тях отдавна са им затворили устата. Миналата година ги биха насред София и за това не им се мръзне сега. Елате в сряда на 16.12 от 11.00 часа! Ние сме много! Ето и текста:
    ПРОТЕСТЕН МИТИНГ
    заради скъпите карти с билети за градски транспорт
    на 16 декември 2009 г. /сряда/ от 11.00 часа – пред Община Пловдив на пл. Ст. Стамболов 1

    ПОДКРЕПЕНО И СЪГЛАСУВАНО СЪС:
    “СЪЮЗ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ 2004”
    ГР. ПЛОВДИВ

    СНЦ “СЪЮЗ НА ИНВАЛИДИТЕ –
    ДРУЖЕСТВО ПЛОВДИВ”
    ГР. ПЛОВДИВ

    "НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ
    НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ" –
    РО НА СЛЯПО-ГЛУХИТЕ – ПЛОВДИВ
    ГР. ПЛОВДИВ

    “СЪЮЗ НА ИНВАЛИДИТЕ В БЪЛГАРИЯ –
    ОБЩИНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПЛОВДИВ”
    ГР. ПЛОВДИВ

    “СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ –
    ТО “ПУЛПУДЕВА”
    ГР. ПЛОВДИВ

    “СЪЮЗ НА ГЛУХИТЕ В БЪЛГАРИЯ –
    РО ПЛОВДИВ”
    ГР. ПЛОВДИВ

    ФОНДАЦИЯ “МС – ОБЩЕСТВО БЪЛГАРИЯ” –
    КЛОН ПЛОВДИВ
    ГР. ПЛОВДИВ

    АСОЦИАЦИЯ “ДИАБЕТ” –
    ГР. ПЛОВДИВ

    “СЪЮЗ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ”
    ГР. ПЛОВДИВ

    “СЪЮЗ НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ
    ОТ ЗАПАСА И РЕЗЕРВА”
    ГР. ПЛОВДИВ

    ОтговорИзтриване
  2. За Мемурандовата РУБРИКА!!!
    Стойчо, Аз съм Радослав от дружеството на Инвалидите- Пловдив. Аз бях на митинга в сряда на 16.12. Теб не те срещнах , пък и не бяхме много инвалидите! От твоето дружество на Парапанчев да бяха 5-6 човека. Другите от слепите си личеше, че са под конвой. Водеше ги един дълъг пергишин. После ги извикаха в община. След това нашата Петкова ни разказа, че вътре било голямо мрънкане и купон. Вашите хора издали багажа.
    Стойчо, преди 2 години една транспортна карта бе 5 лв. за една година, след това я направиха 10 за година, а сега , Стойчо , тази карта за вътрешния градски транспорт е 10 лв. НА МЕСЕЦ, Стойчо. Освен това, Стойчо, Общината ще превежда 4 000 000 на година на транспортните фирми и ще ти натякват, че си инвалид, Стойчо. Така че, Стойчо, вашите началници, пък и нашите просто ни предадоха. 12 ПЪТИ увеличение на транспортните карти. И на всичкото отгоре ни уверяват, че ние се возим преференциално. За какви преференции ми говорят и по пресата и по електронните медии говорих с една от вашите слепи, която мрънкаше отвън. И мъжът и бил инвалид и синът и бил инвалид, а дъщеря и била ученичка. Стойчо, това семейство Трябва да даде на транспортните мафиоти 480 лв. за Една ГОДИНА. Е, Стойчо, какво си въобразяваш? Това ли наричаш преференции? Социална политика от мафиоти , които се стрелят, а на всичкото отгоре са и в общинския съвет!!! Предадоха ви и вашите джамбази, предадоха ни и нашите… 1000 % увеличение на транспорта за инвалидите! Никъде по света го няма това нещо, Стойчо! Да ти е честита НОВАТА ГОДИНА, а че сме много, да много сме … но повечето- баламите. Така ни разпиляха тези башибозуци от ВМРО и Комунисти, Атакистисти и всякакви Танкисти, че ще ни държи влага с години напред.

    ОтговорИзтриване