22 ноември, 2009

ОБЩЕЖИТИЯТА В СОФИЯ

ДО
УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ
НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ


ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
от Васил Долапчиев - председател на ССБ

Относно: По - ефективното използване на наличния жилищен фонд в гр. София

Уважаеми членове на Управителния съвет,
На заседание на Управителният съвет на ССБ, проведено на 17.11.2009 г. обсъдихме острата необходимост от свободен жилищен фонд в гр. София и отложихме вземането на решение, поради липсата на достатачна информация.
От направеното проучване за заетостта на общежитията в столицата е видно, че разполагаме със 104 стаи, със средна квадратура 11 кв.м. Повече от 80% от обектите се ползват от един човек.
През последните години се забелязва голяма необходимост от свободни жилища предимно за млади членове на организацията, завършващи висше образование. '^В потвърждение на изложеното прилагаме молба от 31 съюзни членове, подадена в ЦУ на ССБ през м.август.
Оптимизиране ползването на наличният жилищен фонд е ограничено, но въпреки това се налага да обсъдим бъдещите принципи на неговото ползване с цел да освободим част от него за предоставяне на нови наематели.Данните показват че:
1. Зрящи, неработещи и нечленуващи в ССБ ползват шест стаи;
2. Двама съюзни членове ползват по 2 стаи;
3. Четиричленно семейство ползва 3 стаи;
4. Четирима съюзни членове са настанени в 5 стаи, но не са ги ползвали повече от 3 месеца.
В случай, че бъдат прекратени договорите на: зрящите наематели, на лицата не ползвали повече от три месеца наетите помещения и лицата по т.2 и 3 освободят по една стая ще получим фонд за разпределяне между нуждаещите се от 14 стаи.
Решаването на проблема налага изменение на Наредбата за стопанисване, управление, ползване и продажба на жилищата и общежитията, собственост на ССБ.
Предлагам УС на ССБ да вземе следните
РЕШЕНИЯ:
1.1. В раздел III от Наредбата за стопанисване, управление, ползване и продажба на жилищата и общежитията, собственост на ССБ да се добави нов чл.10 със следното съдържание:
Чл.10 При наличие на кандидати съюзни членове и недостиг на стаи в общежитието в дадено населено място, комисията е длъжна:
1. да прекрати наемните договори с външни наематели - зрящи лица не работещи и не членуващи в организацията;
2. Едночленно или двучленно семейство има право на една стая. В случай че ползват две, наемният им договор да бъде прекратен за вторият обект.
3. Тричленно или четиричленно семейство (с деца до 18 годишна възраст) има право на две стаи. В случай, че има наематели ползващи повече от посочените обекти да бъде прекратен наемният договор за третата стая.
1.2. В действащата Наредба член 10 да стане чл.11, чл.11 да стане чл.12 и т.н.
2.1. В изпълнение на актуализираната Наредбата за стопанисване, управление, ползване и продажба на жилищата и общежитията, собственост на ССБ и наличие на съюзни членове нуждаещи се от настаняване в общежитията в гр.София:
1. Управителят на "Успех Филтър ССБ" ЕООД - София да прекрати наемните договори:
- на зрящите лица не работещи и не членуващи в организацията.
- на наематели, неизползвали предоставения жилищен имот повече от три месеца без уважителни причини от страна на наемателя
- наемните договори на едночленно или двучленно семейство ползващо две стаи да бъде прекратен договора за вторият обект;
- на семейство от три или четири члена (деца до 18 годишна възраст) да бъде прекратен наемният договор за третата стая.
2. Комисията по настаняване за гр. София да излезе с предложение за бъдещото ползване на апартамента в гр.София, пл. "Славейков", 1.
2.2. Срокът на предизвестията да тече от 1 .Х1.2009 г.
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ССБ:
/В.Долапчиев/ /п/

1 коментар:

  1. За Общежитието в София!

    Понеже доста се изписа в Списъкът „Без Мишка” за прословутия член 46 (… Уронване Престижа на ССБ) бих искала да добавя едно предложение, което ще удовлетвори стремежа на управителният съвет на ССБ и лично Г. Долапчиев да разреши проблема с общежитията не само в София но и в другите градове. За това предлагам той да изпрати Директиви и Инструкции към РСО.
    „До Председателите на РСО към ССБ :
    Моля, на следващите събрания на вашите организации използвайте чл. 46 в устава на ССБ към две трети от живущите в общежитията във Вашият Район: Дряново, Варна, Пловдив, Русе, Смолян и т.н.
    Където има интерес от закупуване на апартаменти по пазарна цена - Продайте им ги!”
    По този начин г-н Долапчиев и управителният съвет ще дадат тласък на Социалната политика на ССБ и ще разкрият нова леглова база за напиращите да влязат в ССБ Членска Маса!!!

    ОтговорИзтриване