13 ноември, 2009

ЕТИЧЕН КОДЕКС

ЕТИЧЕН КОДЕКС
На служителите на СЪЮЗ НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ
/ССБ/
Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1 . Този кодекс определя правилата за поведение на работещите в сдружение Съюз на слепите в България и има за цел да повиши общественото доверие към организацията, в професионализма и морала на служителите.
Чл. 2. /1/. Дейността на работещите в сдружението се осъществява при спазване на принципите на законност, лоялност, честност, безпристрастност, отговорност и отчетност.
121 Членовете на колектива, в зависимост от функциите, които изпълняват, осъществяват действия, предлагат и вземат решения,
/3/ Служителите извършват дейността си компетентно, обективно и добросъвестно, като се стремят непрекъснато да подобряват работата в интерес на сдружението.
/4/ При изпълнение на служебните си задължения, служителите се отнасят любезно, възпитано и с уважение към всеки, като зачитат правата и дастойнството на личността и не допускат каквито и да са прояви на дискриминация основаващи се на раса, цвят, пол, сексуална ориентация, възраст, религия, националност, семейно положение, политически пристрастия, умствен или физически недъг и каквито и да било други лични характеристики, състояния или статус;
/5/ Правата и задълженията по този кодекс се отнасят за всички работещи в Съюза на слепите в България, като за краткост ще се наричат с термина "служител".
Глава втора
ВЗАИМООТНОШЕНИЯ СЪС СЪЮЗНИТЕ ЧЛЕНОВЕ
Чл.З. /1/.Служителят изпълнява задълженията си безпристрастно и непредубедено, като създава условия за рвнопоставеност и прави всичко възможно за да бъде обслужването достъпно за всеки.
121. Служителят е длъжен да опазва данните и личната информация на съюзните членове, станали му известни при или по повод на изпълнението на служебните му задължения.
Глава трета
ПРОФЕСИОНАЛНО ПОВЕДЕНИЕ

Чл.4. /1/ Служителят подпомага административното ръководство с висок професионализъм, безпристрастност и активност при разработването и провеждането на дейността му по управление, както и при изпълнението на взетите решения и осъществяване на неговите правомощия.
121. При изпълнение на служебните си задължения служителят следва повевение, което създава увереност, че могат да му се доверят и да разчитат на него.
/3/ Служителят изпълнява задълженията си честно и безпристрастно.
/4/ Когато прави предложение пред административното ръководство, служителят предоставя цялата информация, отнасяща се до вземането на конкретно решение.
Чл.5 /1/ Служителят е длъжен да спазва служебната йерархия и стриктно да спазва заповедите на горестоящите от него в администрацията.
121 Служителят не е длъжен да изпълни неправомерна заповед, издадена по устоновения ред, когато тя съдържа очевидно за него правонарушение.
/3/ Служителят може да поиска писмено потвърждаване на служебния акт, когато в отправената до него устна заповед се съдържа очевидно за него правонарушение.
/4/. Служителят трябва да приема задачи и да поема отговорности само при наличие на съответната компетентност или възможността на придобиване на такава.
/5/ Служителят не е длъжен да изпълни нареждане, което засяга неговите права или правата на неговото семейство.
Чл.6. Служителят поставя пред своя ръководител открито и честно проблемите, с които среща в процеса на работата.
Чл.7./1/ Служителят противодейства на корупционни прояви и на други неправомерни действия в ССБ.
121 Служителят не допуска да бъде поставен във финансова зависимост или в друга обвързаност от други лица или организации, както и да иска и да приема подаръци, услуги пари и други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните му задължения, на неговите решения или да нарушат професионалния му подход по определени въпроси.
Чл.8. Служителят не може да приема подаръци и облаги, които могат да бъдат възприети като награда за извършване на работа, която влиза в служебните му задължения.
Чл.9/1/При изпълнение на служебните си задължения служителят опазва повереното му имущество с грижата на добър стопанин и не допуска използването му за лични цели. Служителят е длъжен своевременно да информира непосредствения си ръководител за загубата или повреждането на повереното му имущество.
121 Документите и данните станали му известни по служба могат да се използват само за изпълнение на служебните му задължения, при спазване на правилата за защита на информацията.
/3/ Служителят трябва да получи съгласие от колегите си и/или съюзните членове преди записване на техни изказвания или заснемане на техните действия.
Чл. 10. Служителят е длъжен да спазва установеното работно време за изпълнение на възложените му задачи.

Глава четвърта
КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Чл. 11. /1/ При възлагането на служебна задача, чието изпълнение може да доведе до конфликт между служебните му задължения и неговите частни интереси, служителят следва своевременно да уведоми своя ръководител.
121 Служител, на когото станат известни факти и обстоятелства за възникнал конфликт на интереси в отдела, в който е назначен, предприема необходимите мерки за изясняване на въпроса.
/3/ Когато служителят се съмнява дали дадена дейност е съвместима със служебните му задължения, той трябва да обсъди това със самия ръководител.
Чл.12/1/ Служителят не може да използва служебното си положение за осъществяване на свои лични или на семейството си интереси.
121 Служителят не участва в каквито и да са сделки, които са несъвместими с неговата длъжност, функции и задължения.
/3/ Служителите напуснали ССБ не трябва да злоупотребяват с информацията, която им е станала известна във връзка с длъжността, която са заемали, или с функциите които са изпълнявали.

Глава пета
ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С КОЛЕГИТЕ
Чл.13./1/ В отношенията с колегите си, служителят проявява уважение и коректност, като не допуска поведение, което накърнява достойнството и правата на отделната личност.
121 Служителят уважава мнението на колигите си и се съобразява с правото им на личен живот.
/3/ Служителят не трябва да се възползва от спор между колеги и работодателя, за да заеме позиция или по друг начин да работи за личните си интереси;
Чл.14. Когато противоречията между колеги не могат да бъдат разрешени от самите тях, те търсят съдействието на непосредствения ръководител.
Чл.15. Със своето лично поведение и чувство за отговорност служителят трябва да дава пример на другите служители, а служителите на ръководни длъжности - и по отношение на подчинените си.
Глава шеста
ЛИЧНО ПОВЕДЕНЕ
Чл. 16./1/ При изпълнение на служебните си задължения, служителят следва поведение, което не уронва престижа на ССБ.
121 Служителят не допуска на работното си място поведение, несъвместимо с добрите нрави.
/3/ Служителят се стреми да избягва в поведението си конфликтни ситуации, а при възникването им цели да ги преустанови, като запази спокойствие.
/4/ Служителят спазва благоприличието и деловия вид в облеклото, съответстващи на служебното му положение.
Чл.17. Служителят не може да участва в скандални прояви, с които би могъл да накърни престижа на сдружението.
Чл. 18. Служителят не може да упражнява дейности, несъвместими с неговите задължения, както и да получава доходи от такива дейности.
Чл. 19. При осъществяването на действия, несъвместими с поведението по този кодекс, към служителя следва да се предприемат действия, съгласно Кодекса на труда.
Глава седма
ПРОЦЕДУРА ПО ДОКЛАДВАНЕ НА НАРУШЕНИЯТА

Чл. 20. Етичния кодекс подлежи на задължително спазване от всички служители в ССБ, като за всяко нарушение на установените в него правила, служителите носят дисциплинарна отговорност съгласно Кодекса на труда.
Чл. 21. Този кодекс следва да се доведе до знанието на всички служители и ръководители в Съюз на слепите в България за сведение и изпъвнение, като запознаването с неговото съдържание се удостоверява лично от служителя чрез подпис.
Чл. 22. При първоначално встъпване в длъжност, непосредственият ръководител е длъжен да запознае служителя с разпоредбите на този кодекс.
Чл. 23. При евентуални нарушения на Етичния кодекс , всеки служи­тел е длъжен да уведоми Председателя на ССБ в писмена форма .
Чл. 24. В 7-дневен срок от подаване на сигнала за нарушение на Етичния кодекс, председателят следва да направи проучване на сигнала и да свика екипна среща за работа по случая, на която да бъдат поканени и заинтересованите страни.
Чл. 25. При констатирани нарушения на Етичния кодекс следва да се инициират процедури за уведомяване на съответните компетентни органи.
Чл. 26. Настоящия етичен кодекс е изготвен в съответствие със Системата за финансово управление и контрол в ССБ.

3 коментара:

  1. Драги ми, Гроздев!
    Вие сериозно ли считате, че този документ е достоен за този блог. Това е едно безумие, което не разбирам защо трябва да коментираме. Ако служителите в тази организация живеят в настоящето столетие, то кое е това което ги е накрало да създадат този документ... Кое е това което ви е накарало да публикувате тази статия. Мога да Ви посоча над 70% от служителите във Вашата организация които са Далече от тези правила. Готов ли е служителят Долапчиев да предостави имотните си декларации преди да стане председател на ССБ и след като е станал такъв до днес! Готов ли е служителят Долапчиев да посочи с колко са нараснали влоговете му в левове и евро. Има ли доблестта председателя Васко да попълни Декларация и да я публикува в публичното пространство в продължение на 10те години откакто изпълнява тази длъжност? Той оглавява национално- представителна организация и не би било зле да предостави Всичките дарения които е предоставял на организацията. Нека Всички служители от Вашата организация да се подложат на теста на лъжата и след това да предоставят на сметната палата имотните и данъчни декларации. Ето, че Стефан Данчев е прехвърлил на баща си - Данчо Данчев и на съпругата си С. Данчева фирми и собственост в с. Първенец и Черноземен. Да видим Васко Долапчиев на кои членове от семейството си е прехвърлил собствеността си.
    За какво , г-н Гроздев , ни предлагате този документ? За каква етика говорите. Тези хора, този етичен кодекс показват, че все още не са изпълзели от 60те и 70те години на миналия век! Ако Някой може да ни каже какъв е този Параван, моля да, ми пише на личния и-мейл. Този етичен кодекс най- Вероятно са го свалили от сайта на БДЖ служителите или на служителите на От вече не съществуващата АЕЦ Козлодуй ! Това е един архаизъм, който просто не може да се коментира!
    Жельо Владимиров
    tepeto5@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  2. ЕТИЧЕН КОДЕКС НА СЛУЖИТЕЛКА В БУРГАСКА ОРГАНИЗАЦИЯ И УРОНВАНЕ ПРЕСТИЖА НА ССБ!

    Уважаеми, Читателю!
    Може и да съм ти втръснал вече, но в този коментар отново ще стане въпрос за уронване престижа на ССБ.
    В ден като 13 Ноември - Международен ден на Слепите по света, уважаваната от мен и г-н Долапчиев , Председателка на ТО (Структура на ССБ в Бургас) решила да поднесе на тепсия главата на един студент, член на нейната организация. Свикала председателката Монева УС на нейната Организация и ги осведомила че студентът от Бургаският Университет " Асен Златаров", Живко Велев е уронил престижа на ССБ, като забравил да върне известна сума на стойност 160 лева на негова придружителка. Г-жа Монева не си направила труда да покани на това заседание младежа Живко. Тя помолила уважаемите членове на УС да не съобщават този факт на Младежът , тъй като той бил в спортният и клуб, голбалист и не трябвало да го разстройват. Предстояли му срещи със София и Варна и Живко трябвало да участва в тях без да знае, че е изключен от ССБ. Членовете на УС Набързо го изключили, а по- късно двама от тях като се замислили публично си оттеглили гласовете. Тук трябва да отворя скоба и да подчертая, че от 1999 г., когато се започва масовото изключване на членове От ССБ, Бургаската организация с гордост може да се поздрави за най многобройните раздели по чл. 46 от устава на ССБ. Ще спомена няколко имена. През 1999 г. на 24.11 е изключен Георги Анадонлиев, (Председател на същата тази организация) На 10.12 същата година този човек умира от инсулт. Никой не е успял да докаже . че той е имал каквито и да е фнансови и други нарушения. Протоколите и неговото досие са изчезнали . Изключването му е станало със Съдействието на Евгени Кривошиев ( и той покойник) и Васил Долапчиев( Председател на ССБ. Други изключени от тази организация са Живко Томов(Програмист в Невто Хим), Слави Радев ( Член на УС на РСО Бургас ) само защото са имали граждански позиции. По- Късно последните двама са възстановени. Ако г-н Долапчиев и г-жа Монева могат да кажат защо Aджиба тези хора са били изключени нека да ми напишат на e-mail-а или директно на e-mail-а на Гроздев! Ето ви Продължението на случая с уронване престижа на ССБ. Всъщност това събитие предхожда изключването на Живко Велев.
    В началото на октомври в Карнобат се Провежда изборно събрание на тамошната организация. Ще се избира председател на тази организация. На събранието присъстват Васил Долапчиев ( Председател на ССБ) и Бинка Монева. По тяхно предложение за председател е предложен братовчед на Бинка от някакво Карнобатско село. Човекът не присъства на събранието и няма декларация от негова страна за съгласие. Въпреки това по настояване на двамата ССБ лидери и в нарушение на устава на ССБ човекът е избран за председател на карнобатската организация. Той самият не подозирал за издигането си в Йерархията и бил уведомен по телефона за новият му пост. Това е поредното доказателство за системното нарушаване на устава на ССБ от двамата ССБ лидери. За каква етика и за какъв етичен Кодекс на служителите на ССБ става Дума ? И тъй като г-н Долапчиев държи на социалният диалог, моля да вземе отношение , ако не в блога, то в списание "Зари". Тези факти са били предоставени на УС на ССБ на 12 и 13.10 тази година в село Шипково. Фактите са коментирани от председателката на шуменската организация и член на УС на ССБ. По този етичен казус биха могли да вземат отношение и всички членове на УС на ССБ, За да се получи Диалог!
    Ваш Приятел: Жельо Владимиров
    Пишете ми на Мейла!

    ОтговорИзтриване
  3. Приветствам Вашият информационен блог!
    Аз също членувам в подобна социална организация, която е национално представителна. Проблемите и информацията, която представяте на обществото е почти идентична. Структурите на нашата организация са подобни като при вашата. В София са концентрирани централните ведомства. В провинцията са структури, които предлагат социалните услуги от центъра. При нас в уставът ни няма такива дискредитиращи членове, нов случай, че някой от лицата членуващи в организацията си позволи да критикува или изкаже мнение различно от това на средният ешелон, бива по един или друг начин дискредитиран и внимателно или по грубо отхвърлян от апаратчиците от средният ешелон на структурите. В нашата организация няма толкова изразени икономически структури и ресурси, нито пък някаква силна и значителна собственост. Това е може би причината емоционалният заряд около политиката на организацията ни да е по слабо.
    Факт обаче е , че при вас и при нас се е формирала една и съща прослойка, която консумира всички или почти всички блага и дарения от страна на данъкоплатците и Евро фондовете. Факт е, че голяма част от всички средства по проекти се консумират по тези проекти от тази прослойка. Този модел си остана от близкото минало... Нищо съществено не се промени в годините на т.нар. преход. Напротив кризата в тези среди се задълбочава все повече. Този модел е непригоден нито за прехода, нито за европейските структури в които уж сме вече включени.
    Какво като ги пишем тези неща и ги предлагаме на обществото? Та обществото не ви вярва, защото и държавната администрация ни третира, като аутсайдери. На администрацията и трябва скрити и покрити структури които да са буфери между нея и общностите.
    Така, че си мисля хубаво е че разкривате кирливите ризи на вашите структури, но какво от това. Та и новата администрация демонстрира безразличие към проблемите на инвалидите като цяло.
    Наричайте ме Мариян Ковачев. Така ще да ви е по лесно да ме различавате от анонимните коментари и коментатори.
    Желая ви успех, макар и труден и макар и безперспективен.

    ОтговорИзтриване