11 октомври, 2011

Меглена Кунева в skype-разговор с незрящи: Ще настоявам за ратифициране на Конвенцията за правата на хората с увреждания

10.10.2011

Ако получа подкрепата на предстоящите президентски избори, ще настоявам за незабавно ратифициране на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Това каза гражданският кандидат за президент Меглена Кунева по време на дискусионен форум с незрящи, проведен през Skype вчера.

Кунева съобщи, че ще инициира провеждане на специален стрес-тест на законите, които са свързани с хората със специални нужди или увреждания. В други области, добави тя, стрес-тест може да се направи, когато се намаляват шансовете на предприятията от малкия или среден бизнес или шансовете на потребителите да бъдат защитени. Меглена Кунева пое ангажимента да връща закони и да сезира Конституционния съд, когато се нарушават правата на хората с увреждания.

По думите на Кунева не само институциите, но и гражданите трябва да имат право да инициират референдум. В Европейския съюз гражданите имат право на петиции, които имат функцията на законопроект в Европейската комисия, добави още тя и се обяви за референдум по всеки въпрос, който засяга дългосрочни политики и перспективи в развитието на страната.

По думите й в България политиците, водени предимно от конюнктурни интереси, вземат решения, които не издържат дългосрочно. Тя даде пример с референдум по въпроса за средствата, които да се отделят за образование и поясни, че, ако бюджетът за образование се прави година за година, това са „пари хвърлени на вятъра” и че решението е да се постигне широко съгласие за 15-20 години напред, което да се следва независимо кой управлява. Кунева подчерта още, че образованието е един от големите проблеми в България, като добави, че той има и демографски аспект, тъй като младите хора отиват в чужбина, за да се образоват.

Кандидатът за президент се обърна към аудиторията да даде оценка на това как се изпълняват законите, касаещи хората с увреждания в България. Участниците в дискусията споделиха различни проблеми, свързани с начина на гласуване и опазване тайната на вота, полагането на графичен подпис, достъпа до обществен транспорт, липса на специална битова техника за незрящи, на специализирани книги и учебници и интернет-достъп до информация.

„Единство е не всички да се чувстваме по един и същи начин, а да сме убедени, че държавата е направила най-доброто за най-голяма група хора”, каза Меглена Кунева като обърна внимание, че електронното гласуване би улеснило както хората с увреждания, така и българите зад граница да упражняват конституционните си права. „Ако не се страхуваме от електронно преброяване, защо се страхуваме от електоронно гласуване?”, добави още Кунева като бе категорична, че като президент ще предприеме конкретни действия за въвеждане на електронното гласуване.

Меглена Кунева разказа за впечатленията си от обиколките в страната, като сподели, че икономическата нестабилност, липсата на работа и загубите на икономиката от корупция са сред основните проблеми, които хората навсякъде назовават.

5 коментара:

  1. Здравейте!
    Докато се занимавате с качване на политики и обречени политически персони, в родното ни ССБ стават сериозни сакатлъци. г-н Долапчиев започва саморазправа със стопанските си дейци, политика, продължаваща вече цяло десетилетие. Унищожаването на стопанската дейност е самоцел, продиктувана от ненаситната му персона за нечисти пари. За да може по свободно да продаде Шуменското предприятие, днес в Шипково УС е гласувал с 8:3 уволнението на г-н Изворски. Освен това са извадили от строя 17 териториални организации и намаляват заплатите на всички в холдинга. РСО председателите също са засегнати от "социалистическите" му мероприятия. Интересни ще бъдат мотивите за уволнението на Генко Изворски, който единствено го спираше да препродава шуменските сгради на ПП "Успех".
    В град Попово, долапчиевата банда много умело демонтира сгради и складове, собственост на "Успех" Шумен. Ето как една 90 годишна организация, която би трябвало да дава хляб на много инвалидизирани слепи, се постави в услуга на крадци и бескруполни демагози и некадърници.
    Герасим Заховски

    ОтговорИзтриване
  2. Скъпи господин Заховски,

    Критиката Ви към Без мишка фри, за това че
    покани Меглена Кунева демонстрира вашата
    собствена ограничена душа. Светът нито започва
    нито завършва със ССБ и ние няма да говорим
    само за ССБ пренебрегвайки всичко останало.

    А по отношение на Генко Изворски той сам си е
    виновен че го изгониха защото на Общото събрание в Шипково си мълчеше и гласуваше послушно за разлика от мен и господин Пенчев.

    Краиният резултат обаче е плачевен и за това носи отговорност не аз или екипът на Без мишка фри че не обсъждаме ССБ а такива като Вас които не си пишат истинските имена и уважаваният от мен господин Изворски който когато трябваше си мълчеше.

    Поздрави
    Николай

    ОтговорИзтриване
  3. ШУМЕНСКИ ПИСАТЕЛ – УЖ БИЛ И МАЛКО КВАЗИРАЗБОЙНИК!?

    Зрително повреденият съчинител на прозаически дълги текстове,Авторът на 14 книги, действителният и пълноправен член на Съюза на българските писатели, по съвместителство изпълняващ повече от 16 години и длъжността управител на слепешката фабрика в Шумен, бил неочаквано отстранен от бизнесменската си позиция поради уж „несекващи злоупотреби” от негова страна през последните няколко години. Както се очакваше, писателят-квазиразбойник е силно възрадван, че са го откъснали най-после от омразните му предприемачески занимания и е оставен изцяло на любимите му белетрестични опити.

    Като кандидати за атрактивния управителски стол се спрягат зрително дефектните маг. Петко Гегов от Дряново, бак Николай Тодоров и маг. Пламен Илиев от Пазарджик. Последният уж бил почти дал своето съгласие. Но сякаш с най-големи шансове е национално известният кримиписател Тодор Андонов, цели 7 години началник-пласимент във въпросната невиждаща фабрика.

    Но на психолог Андонов може и да не му се отвори парашута, след лютата закана на сесебе-председателя Долапчиев, занапред никога и никъде да не се назначават за управители лица, занимавали се с изкуство. Сесебе-лидерът вероятно е имал предвид не особено високите мениджърски постижения на зрително затруднените ексуправители” Георги Митев (пианист и акордеонист), Георти Петрунов (пианист, певец и йоникист), Иван Крумов (китарист и акордеонист), Недялко Стефанов ( акордеонист и певец), Димо Тотев (акордеонист и китарист), Асен Стоянов (джазпевец и пианист.)

    Изглежда господата Гегов, Тодоров и Илиев имат не малки реални шансове за успех, разбира се, ако успешно докажат, че не са музиканти и че никога не са писателствали или поетствали.

    Но сесебе-Василевсът Васил Долапчиев може и да не е твърде прав в този случай, като се има предвид светлия пример на нашия премиер Бойко Борисов, който също твърде добре е разпъвал акордеона и е пеел доста сносно, да не кажем съвсем прилично. И въпреки тези свои „грехове”, той, както всички вече сме се уверили, е почти перфектен мениджър!!!

    18 декември 2011, Шумен Андро Сатъров

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, г-н Николай(ако това е истинското ви име)!
    Останах с впечатление, че реагирахте първо срещу оценката ми за г-жа Меглена Кунева. Нямам нищо против госпожата, вероятно, тя ще е следващият министър-председател, но представяте ли си: Европеист, който не бе чувал , че България не е ратифицирала конвенцията за хората с увреждания,
    Друго: Тя беше втрещена от далаверите на Съюзът на слепите, във връзка с брайловите учебници.
    Трето: Факт е, че тя не познава социалните проблеми на слепите граждани. В разговора с Меглена Кунева, аз разпознах единствено Живка Павлова. Другите софиянци не познавам. Смешен ми беше адвокатина, който твърдеше, че България не приемала конвенцията за хората с увреждания, защото нямало пари в бюджета. Вие, софиянци, сте абсолютни смешници и демагози. Можете ли да ми отговорите как една Македония, която е кандидат-член на Европейския Съюз, прие преди месец конвенцията на хората с увреждания.
    И последно : Този, който се представяше за Виктор и хвана Кунева "в крачка", че лъже хората за участието си в Комитета за Човешките права при ЦК на БКП. Не е ли срамно една дама, готвеща се за политическа кариера да лъже по такъв начин. Колкото до шуменския директор - Генко Изворски, аз не крия, че съм негов привърженик, защото 13 години, той е хранил мен и семейството ми. А дали е мълчал или не, то фактите говорят, ако беше си мълчал, едвали щяха да го изхвърлят. Толкова е елементарно, драги ми анонимни Николай!
    Герасим Заховски

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпи господин Заховски,
      За разлика от Вас, аз си пиша истинското име, но то човек съди за другите по себе си. Иначе в тази конференция имаше хора от цялата страна, не само от София. Апък господин Изворски си мълча, за разлика от мене на общото събрание, нали бях таз и зная, а и освен това си има протоколи или записи. Не е нормално някак си да подкрепяме анонимници като Вас и хора които говорят, но не където трябва като господин Изворски.

      Поздрави
      Николай

      Изтриване