21 май, 2010

ДИСЕКЦИЯ НА ЕДНО СЪБРАНИЕ

Събранието започна малко нервно. Уточняваха се преброителите. На няколко пъти се преброяваше кворума. Чуваха се гласове, че гостите, които се бяха омешали с присъстващите, не могат да гласуват. Всичкото това подсказваше, че залога вероятно не е малък. След 20 минутно суетене започна изпълнението на сценария.
Амбициозен юрист кариерист, известен с афинитета си към топли, добре платени места, показа неподозирани артистични качества и изигра прочуствено ролята на завръщащия се блуден син. Той се опита да вкара събранието в езиков спор, но най-шокиращо бе когато се самопредложи да получава по 10 лева на час. Всъщност никой не си даде сметка, колко скромно е това искане за услугата , която направи на тъмните сили, вкарвайки събранието в грешно русло.
Последваха традиционните уж спонтанни оплаквания от тежкото положение на инвалидите. Те бяха толкова прочувствени, въпреки, че касаеха невъззможни за решаване от събранието проблеми, че се почуства остра нужда от присъствието на психоаналитици и психотерапевти. Добре тренирани гласове препоръчаха да се търси съдействие от хелзински комитет, дружство за правата на човека, омбудсман и други организации, между които арменската православна църква.
Клакьори – „бунтари” самоотвержено нажежаваха обстановката. Усети се, че авторите на сценария здравата са поработили за да го осъвременят в сравнение с този отпреди пет години. Макар и недотам артистични действията на „бунтарите” внесоха свежест и живец. Те от една страна дадоха възможност председателя Долапчиев по естествен и „спонтанен” начин да се включи и рекламира своята голяма „борба” за правата на инвалидите. Суматохата даде добър повод на новата „звезда” Асен да си пусне гласа за да „овладее” събранието.
Тъмни балкански субекти зорко следяха опити за смислени и разумни изказвания и ловко ги пресичаха в зародиш. Авторите на сценария здраво държаха положението в ръцете си. За всеки случай, бе изигран етюда на обидения дребен шмекер, излязъл отпред и тропаш по масата на гостите. Това беше кулминацията на суматохата, но бурята в чаша вода бързо утихна.
Живка, милата, също се опитваше да играе новата за нея роля на опозиция и коректив, но гласчето и се губеше в общата суматоха. Карафезов не пропусна възможността да си направи самореклама, съобщавайки, че той е предложил да не се вземат кредити. Това решение обаче не се спазва, защото се ползва овърдрафт, който е специален вид кредит.
Когато манипулаторите прецениха, че емоциите и изпускането на парата са достатъчни, се премина към гласуване. Тук сценария даваше свобода и възможност за интерпретации. Опитните функционери се справиха сравнително лесно. По елегантен начин бяха избрани наши хора и кучета. Ловко и находчиво бяха неглежирани процедурни пропуски и несъответствия.
Манипулаторите и техните маши си тръгнаха доволни, че в голяма степен са си осигурили достъп до келепира през следващите пет години. Някои от тях дори не правеха опит да прикрият задоволството си. Манипулираните също останаха доволни от получената бира и мезе. Някои хорица, бяха дошли с наивната надежда, че самото идване на събранието, ще им донесе келепир и горчиво казваха, че няма повече да ходят на такива събрания. Същите и подобни казваха същото преди пет години. Какво да се прави – къса е човешката памет.
Други пък сравнително бързо се усетиха, че са били манипулирани и остават с празни ръце и да духат супата, ако изобщо има какво да се духа.
Нека не бъдем черногледи и погледнем реалистично на нещата. Част от хората не бяха манипулирани. Тяхната недостатъчна организационна култура и модерното отчуждение дадоха възможност на баш манипулаторите да направят най-ловкия си финт – да натоварят събранието с твърде много функции, а по-добро размътване на водата едва ли може да се измисли:
- Отчет за свършеното в ТСО.
- Дискусия за правата на инвалидите в страната и тяхното орязване.
- Езикови дискусии и уточняване на функциите на институциите.
- Съобщаване на статистически данни в насипно състояние за броя на напуснали, приети, починали, заболели и т.н. членове.
- Подобие на психотерапевтичен сеанс.
- Информация за културна дейност на читалището.
- Предложения за подписки и протести по общонационални проблеми на инвалидите.
- Кръгла маса по начините за преодоляване на социалните проблеми.
- Уточняване на процедурни въпроси.
- Информация за спортни успехи
- Отчитане на подбрани аспекти от дейността на РСО и пи ар.
- Както горното, но за целия ССБ.
По горните две точки нямаше възможност за анализиране, изказване мнения и предложения или препоръки, камо ли изработване на позиция по животрептущи и важни проблеми и въпроси, които ще се разискват на предстоящо събрание на РСО и общо събрание. И атомни физици да бяха участниците в събранието не биха се справили с толкова много функции.
Днес е на мода откритото управление. Крайно време е и ние да влезем в час и да дадем на тези, които уж избираме да подпишат договор за открито управление, както правят кметове и други хора на изборни длъжности в държавата, за да заслужат поне малко от малко келепира до който така изобретателно се докопват..

5 коментара:

  1. За Дисекция на едно събрание
    Чудесна Статия. Само, че заглавието би трябвало да е дисекция на Всички събрания. Този модел е характерен за почти всички събрания на ТСО към ССБ. Само дето персонажа е друг, но главните герои са едни и същи- Долапчиев, Мара Картулева, Бинка Монева , Мардаросова, Методи Андонов и всички останали Остаб бендеровци в системата на ССБ. Този щурмовашки модел е заложен в устава на ССБ. Той е съставен и заложен от най- мракобесната , утаечна администрация на управляващите ССБ в т.нар. години на Прехода. Те имаха нужда от такава нормативна база. Тя трябваше да им предостави дотациите от държавата, общините, от частни компании от доходите от недвижимото имущество на ССБ, от европейските програми, от социални фондове и всички социални програми отправени към лицата със зрителни увреждания. Та помислете само, щяха ли да се продадат на безценица и при доста съмнителни условия имотите в Казанлък, Дупница… а до колкото виждам от изложените документи вече са подготвени и продажбите в Сливен, Дряново, Стара Загора, Пловдив, Шумен и вероятно на други места. Смешно, ако не – трагично.Управленческата технология на Долапчиев и неговата клика от безпардонни лапачи, гризачи, смукачи и маниполатори, продължава да води тази социална организация към дъното и мизерията. Вчера те се оправдаваха с лошото управление на Петър Стайков, Николай Кирилов, Димо Тотев и Недялко Стефанов. Днес се оправдават със световната икономическа криза, с правителството на Бойко Борисов, с Маньо Алексиев, със земетресението в Хаити, С вулкана в Исландия и с наводненията в долното течение на Река Нил, а с какво ще се оправдават утре…
    Ваш: Арсен Овущаров

    ОтговорИзтриване
  2. Не разбрах само какъв ти е проблема и какво точно предлагаш.

    ОтговорИзтриване
  3. До Дисекция на едно Събрание
    Здравейте! В тази статия намеквате за моя приятел- Харко Въздухарко. Всички намеци за кариерата му може и да са основателни, но не разбирам друго- Как така той е присъствал на това събрание? Нали той се е самоизключил? Какви са мотивите му за да го приберете отново в съвкупното съюзно присъствие? Да не би да грешите, че е присъствал на това събрание? Моя приятел Харко Въздухарко отново член на ССБ!?...
    Р. Пенев
    София
    02.06.2010

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, колеги!
    Позволявам си да изпратя този коментар в няколко от статиите Ви, защото считам че това е важно за вас. Надявам се, че няма да ви прозвучи банално, но препирните в този блог, като че ли изместват основната цел и задачи на в това интернет пространство. Основните проблеми, които би трябвало да се съпоставят може би са социалните проблеми на хората с увреждания и тяхното разрешаване; Чисто правните проблеми за разрешаване на тези социални акценти; вътрешно- нормативните наредби на тези социални организации в частност със ССБ; Нарушаване на човешките права в нормативната уредба на Република България; Проблема с достъпа до информация за хората с увреждания; Липсата на ефективно- правно и социално законодателство и т.н.
    Струва ми се че във вашите коментари се прокрадват, като че ли повече корупционните практики във вашата Организация. Явно е, че в тези организации силно преобладават финансовите злоупотреби. Надявам се на част от вашите ръководители. Не мога да гадая дали това е липса на правна организационна или финансови познания и култура, тъй като много малко познавам вашите структури. Много добре познавам обаче нормативната ви База и уредба на вашият съюз, поне това което е публикувано в интернет. Бих казала, че тя е изключително изостанала и тя е обърната повече към „вчера” отколкото към „утре”. Причината разбира се е интересът на свръх некомпетентните ви органи на управление като УС и може би корупционнате им нагласи, видно, от публикациите до тук. Изпращам ви една промяна публикувана в Държавен Вестник от 01.06.2010 г. , която може би ще ви заинтересова. Препрати ми я мой познат от Пловдив, предоставена му от някакво дружество на инвалидите, което за мен не е познато- с председател Тобия Качаков. Бихте могли да се възползвате от тази публикация и в медиите не се оповестява. Мисля си, че на блога са нужни, може би, повече юристи, които да интерпретират архаичното социално законодателство в Република България.
    Ето и промяната от Държавен Вестник :

    Уведомява, че с Постановление № 102/25.05.2010г. на Министерски съвет е изменен Правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания / ДВ бр.41 от 01.06.2010г. /
    С промяната се отменя чл.25(2) от ППЗИХУ – т.е. отпада изискването, хората с трайни увреждания, които ползват интеграционната добавка за транспортни услуги по чл. 25 от ППЗИХУ да не са закупили карта за градски транспорт.
    Считано от 07.06.2010г. хората с трайни увреждания, които са закупили карта за градски транспорт за 2010г. могат да ползват и добавка за транспортни услуги на основание чл.25 от ППЗИХУ, след подаване на молба-декларация в секторите за социална закрила по постоянен адрес.
    Хората с трайни увреждания, които от 01.01.2010г. до настоящия момент имат издадена заповед за отказ на чл.25(1) от ППЗИХУ на основание чл. 25(2) от ППЗИХУ - „ползвано право на друго правно основание”, но желаят да ползват добавката за транспортни услуги също е необходимо да се обърнат към ССЗ за подаване на нова молба-декларация .
    Павлета Ченкова
    Карлово
    19.06.2010

    ОтговорИзтриване
  5. Към „Дисекция на Едно Събрание”
    Г-жо Ченкова,
    Като не познавате системата на ССБ и обстоятелствата в нея, пък и хората … защо вземате отношение? Защо са тези квалификации към хората на ССБ, които ни управляват? Когато пишете нещо влагайте разум и истинност! Не мое да се говори така „на изуст”.
    Иванка Костурова
    Бургас

    ОтговорИзтриване