24 ноември, 2010

СРЕД СЛЕПИТЕ МОГАТ ДА СЕ СЛУЧВАТ И ХУБАВИ НЕЩА

Пиша Ви по повод спечеления проект на НПК на слепите в България. Бях един от одобрените да участвам в обученията, които са предвидени в този него.
Какво открих там: Най-сетне една от нашите организации е прозряла истината, че и ние сме като останалите хора, че трябва и сами да защитаваме интересите си, че, ако докажем своите възможности има кой да ни обърне внимание и да ни вземе на работа, че ако познаваме правата и задълженията си можем да направим живота си по-лек и пълноценен, че не бива да разчитаме само на държавата и на нашите така наречени „правозащитни” организации, че можем да си организираме сами собствен бизнес, стига да повярваме в това, че можем да разработим сами проект, стига да сме на ясно какво искаме, че можем да се сдружим в една обща идея и в крайна сметка, - че държим съдбата си в собствените си ръце.
Искрено поздравявам инициаторите разработили този проект. И тук мога да подчертая дебело, че кооперацията още веднъж изпревари ССБ-империята с едни гърди.
Уникалното проекта, е че той има голям мултиплициращ ефект и е уникален по своята структура. Първоначално се обучават около 30 член-кооператори от всички региони на страната при едни прекрасни условия с изключително компетентни лектори. Обучението е организирано на три сесии по 6 дни. След приключването на първия етап, всеки обучен ще продължи да разпространява в своя регион наученото, като за целта ще бъдат издадени материали на електронен и хартиен носител, освен това всичко каквото се случва се публикува и на страницата на НПК на слепите www.npksb.com. Тази страница за разлика от други е много добре разработена и е лесно достъпна и четивна за всички нас. Освен това всички лектори ще бъдат на разположение още осем месеца след приключване на обучението, като ще отговарят на всички въпроси и когато е необходимо ще посещават регионите по места за да дават консултации. Така материалите ще стигат все по-надолу и по на широко, та чак до всеки, който се интересува.
Още от първите лекции много хора повярваха в себе си, във своите възможности и откриха, че не им липсват идеи за реализация.
Не ми остава нищо друго, освен още веднъж да поздравя екипа на кооперацията и за втория спечелен проект. Само след два до три месеца в сградата на НПК на слепите в България ще започне да функционира дневен рехабилитационен център за член-кооператори от град София с капацитет 50 лица.. Там желаещите, да го посещават, ще получават следните услуги: лечебен масаж, зрителна рехабилитация, уроци по мобилност, есперанто, брайлово писмо, ежедневни умения, готварство, правни услуги, безплатна правна защита в съда, услуги по домовете, свързани с попълване на документи и тяхното отнасяне до съответната институция и други. По проекта центъра ще работи 12 месеца, а след това се надяваме, че ще бъде институционализиран.
Ето такива новини нека да четем в този блог занапред уважаеми велможи от ССБ-империята, а не какво сте продали откраднали и пр.
С удоволствие бих се подписал с истинското си име, но нали се сещате, че мога да бъда изключен от нашите редици за уронване „ДОБРОТО” име на ССБ.
Иначе народа е казал, че една птичка пролет не прави, ама явно и това се случва, защото където кацне тази птичка – криза няма. Дано я разпознаете. Искрено Ваш Дамян Марчев.

07 ноември, 2010

ЗА КЛЕТИЯ МИНЧО ГАНЕВ И ЗА ЩАСТЛИВИЯ ДИНКО АТАНАСОВ

С какъвто се събереш, такъв ставаш. Тази доста мъдра поговорка, е в сила особено и за дългогодишния райсесебе тандем Динко Атанасов – Минчо Ганев. Напълно виждащия сътрудник на дряновската ССБ-организация, след десетилетия работа със слепи началници (а вероятно и поради топли връзки с ТЕЛК), преди време горкия човек се сдобива с група инвалидност по зрение. И добре, че е станал зрително повреден, защото вчера нямаше да има кой да поеме щафетата от силно уморения вече доскорошен райсесебепредседател. След като Катя Кряжева и Пламен Семов му отказват категорично, които е увещавал месеци наред почти коленопреклонно, г-н Господин Атанасов решава да принесе в жертва своя верен помощник и да му поднесе трънливата регионална ССБ-корона. Макар и силно изненадан, верния другар и пожертвувателен сесебеец без колебание откликва на молбата на доскорошния си шеф и на дълга сесебейски, превъзмогвайки героически някои свои нравствени съпротиви. И ето го, клетия Минчо Ганев- на ССБ-райпредседатели помагаше, и стана и той ССБ-райпредседател…2 ноември 2010, Дряново Вангел Славчев