23 март, 2010

ССБ СИ ИМА И КС, НЕВЕРОЯТНО НО...

До Председателят на ССБ и УС на ССБ Васил Трифонов Долапчиев

РЕШЕНИЕ
на
КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ на ССБ
от 05.03.2010г. относно действията на Председателят на ССБ, сключил договор за продължаване на проверката в рехабилитационна база “Поп Харитон” гр. Дряново с фирма “България Драй Къмпани” ООД. Позовавайки се на решението на ХV Общо събрание на пълномощниците от 07.06.2009г. в гр. Банкя и взетото в тази връзка решение за потвърждаване на действията му от УС на ССБ с решение, взето на заседание на УС, проведено на 09 - 10.02.2010г. в гр. Пловдив, НЦРС.
С действията си по сключване на договора председателят на ССБ грубо нарушава Устава на ССБ и наредбата за дейността на Контролните органи на ССБ, като не спазва компетентността на органите и изземва чужди функции.
Договарянето от страна на председателя противоречи на всички законови и морални норми, тъй като проверявания не може да договаря с проверяващия, като само определя , договаря задачите на проверката и обхвата и, и сам определя размера на възнаграждението.
УС на ССБ с решението си, потвърждавайки неговите действия също нарушава Устава на ССБ и ВСНД на ССБ, като не зачита компетентността на Контролните органи на ССБ и правата им, възложени с устава и Наредбата за дейността на Контролните органи на ССБ.
Действията на Председателя и решението на УС на ССБ с които се нарушават решенията на Общо събрание на пълномощниците от 07.06.2009г. в гр. Банкя, с което ОС възлага на КС да продължи проверката в рехабилитационна база „Поп Харитон” гр. Дряново, а не на председателя на ССБ или на УС на ССБ.
Предвид горното, КС на ССБ реши на свое заседание от 05.03.2010г.:
1. Отменя действията на Председателя на ССБ и решението на УС от заседание на 09 - 10.02.2010г. в гр. Пловдив, НЦРС относно сключения договор с фирма „България Драй Къмпани” ООД за възлагане на продължаване на проверката в рехабилитационна база „Поп Харитон” гр. Дряново.
2. Задължава Председателя на ССБ да възстанови неправомерно изплатениете от касата на ССБ до момента част от възнаграждението по договора и да предприеме действия по прекратяване на същия.
Решението е прието с 5 гласа „ЗА”

С Уважение: /п/ Председател на КС на ССБ, М. Алексиев

15 март, 2010

КОЙ СКОРО НЯМА ДА Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОНТРОЛНИЯ СЪВЕТ

Становище на Контролния съвет на съюза на слепите в България, относно подписване на споразумение и създаване на дружество с ограничена отговорност „Голдкапс”
До
УС на ССБ и до Комисията по стопанските въпроси за заседанието, което ще се проведе на 12 и 13 Март 2010г. в рех.база Шипково

Уважаеми колеги, контролният съвет, на своето заседание, състояло се на 5 март 2010., разгледа предложените на вашето внимание споразумение, дружествен договор, а впоследствие и разпространеното становище на председателя на ССБ Васил Долапчиев и управителя на „Голдкап”-Плевен, Павлин Ангелов за предимствата и изгодите от създаването на дружество с наименование „Голдкапс”. Доколкото ни позволяват възможностите извършихме задълбочен и прецизен анализ с помощта на управителя на „Успех” холдинг Веселин Мирчев. Счетохме за необходимо да вземем отношение по този въпрос, тъй като същият е от изключителна важност за стопанската дейност и политиката на ССБ в това отношение, а така също и за правилното стопанисване на съюзната собственост.
Преди да вземете своето решение, желаем да обърнете внимание и имате предвид следните факти и обстоятелства, които бяха в основата на взетото от нас решение.
1.Идеята за създаване на такова дружество не е идея на управителя на холдинга. Това е идея на Долапчиев и Ангелов още отпреди година и половина. Разполагаме с вариант на друго споразумение и дружествен договор, които не са намерили своята реализация, но не са и обсъждани в УС на ССБ. Сега отново те решават да реализират тази идея, като за целта поискаха от УС и той прие да състави комисия, която да работи върху предложенията и документите и да излезе с окончателен работен вариант, за да може УС на тази база да вземе своето решение. Известно ни е, че тази комисия невинаги е заседавала в пълен състав. Нищо неподозиращите и непоканени на някои от заседанията двама членове Мирчев и Изворски, са били замествани в тайните сбирки от членове на УС на ССБ. Този факт за нас е изключително тревожен, тъй като не може и не бива комисията да заседава без управителя на холдинга и важен член от същата, какъвто е Изворски, имайки предвид неговия опит като стопански ръководител, ръководещ предприятие, свързано с производството на капачки. Считаме, че огромните задължения в размер на два милиона и петнадесет хиляди лева вътрешна задлъжнялост на плевенското предприятие, не могат да бъдат загърбени и оставени като задължение на холдинга, без да се търси начин за погасяването им от дружеството, което ги е натрупало. Отделно от това, плевенското дружество има огромни задължения и към външни доставчици. Общата задлъжнялост е около три милиона. Имайте предвид, че дружеството, освен активи, има и пасиви. И пасивите в случая не могат да бъдат отписани от УС на ССБ или да бъдат оставени настрана за последващи решения или за бъдните поколения. Дружеството „Голдкапс”, в което ще участваме, ще ни предостави паричен и стоков кредит. Имайте предвид, че УС на ССБ, а впоследствие и ОС на ССБ наложи мораториум на всякакви кредити. Съществува реална опасност от непогасяване на кредити и лизинги, по които са заложени земя, сграден фонд и машини. „Голдкапс” няма да удовлетвори тези вземания, тъй като до датата на техния падеж, няма да е реализирало такива печалби. Няма пречка това имущество, банките да продадат на нашите нови съдружници за цена далеч по-ниска от тяхната действителна стойност. Следва да имате предвид и да си дадете отговор на поставените по-долу от нас въпроси.
1 Фирма “Голдкап” е създадена едва през миналата година със единствен предмет на дейност предмета на дейност на плевенското ни предприятие.Не знаем нищо за нея освен от кого е регистрирана. Тогава възниква въпросът, дали тя не е създадена с единствената цел да обслужи бъдещото сдружение което ни се предлага?
2 В становището се прави анализ на всички производители, технологични линии, обеми производство типоразмери капачки и т.н. Видно от това има доста производители с по-добри параметри от нашите. Защо тогава “Голдкап” не се е ориентирала към някой от тях? Например “Гудекс” или “Херос”.
3 Обърнете внимание и на предложените финансови разчети. Там много добре са посочени избирателно част от приходите и разходите на новосъздаденото дружество. Но защо е посочена само лихвата на ползвания кредит, а не е отразена и главницата ? Нали заема трябва да се връща от същото това ново дружество. За да сме коректни това дружество трябва да спечели минимум 550 000лева, за да погаси кредита и лихвата по него и чак след това, ако има печалба над тази сума, да разделят печалба и съдружниците. Освен това в споразумението е записано,че размера на кредита при нужда може да се променя т.е. може да се окаже, че тези предварително заложени обеми и разчети, ще се компрометират и няма да бъдат такива. Не е отразено никъде, как ще се връща кредита - на вноски през определен период или изцяло, в края на периода? Оттам и въпроса, ако не се постигнат посочените резултати и не успеем да върнем кредита, а го предоговорим за още една година, какво ще се случи тогава? И не е ли предлагания вариант за съдружие само подмяна на един кредитор с друг от банка към частна фирма и така да се печели време.
4 Какво става с досегашните задължения на плевенското предприятие ? Как и кога ще се обслужват?
5 Не е за подминаване с лекота и въпроса, каква ще е съдбата на мощностите ни за литография в Шумен, за които са инвестирани над 1000000 лева ? Този въпрос е провокиран от факта , че съдружникът в новото дружество е водещ в страната в областта на литографията.
6 Какви са юридическите варианти и възможности за трансформация на дяловете на съдружниците и ако съществуват разни варианти по време на функционирането на дружеството, има ли вариант да се наруши равния баланс.
7 Чл. 13 от споразумението не дава ли възможност за подмяна на нашите мощности с други ?
8 Изгодно ли е партньорство със съдружник, който и да е той, при следните факти ?
-съдружникът ти ползва твоите производствени мощности
- ползва стартовите ти пазари
- дава ти кредит с лихва
-снабдява те с основната стратегическа суровина – метала.
-приемаш в собственото ти дружество да бъде назначен зам.управител от фирмата на съдружника ти, с функции и ранг на управител, от който ставаш зависим.
-поемаш ангажимент за месечен обем производство около две трети от годишния ти обем и при реално функционираща само една линия към настоящия момент. Другата вече четири години не е заработила – може ли да се разчита на нея.
9 Какви са причините за наличната на склад и нереализирана продукция?
Уважаеми колеги, съвсем ясно осъзнаваме отговорността и трудността на предстоящото решение, както и ситуацията, в която се намира плевенското ни предприятие. Задаваме тези въпроси не да пречим на работата ви, а търсейки отговора им да помогнем, разсъждавайки в различни аспекти на проблема и с мисълта да бъдем полезни. Убедени сме, че вие също ще откриете редица други факти и обстоятелства, визирани в тези документи, които са неизгодни за нас и това, че някои от тях за вбъдеще крият големи неизвестни, които опитвайки се предскажем, отново са в ущърб на стопанската ни дейност. Нашето решение, с четири гласа „за” е категорично „против” създаването на дружество „Голдкапс” ООД. Петият наш член не се ангажира с това ни становище, тъй като същият е член на сформираната по този въпрос от УС на ССБ комисия.
Вносител: Председател на КС Маньо Алексиев

12 март, 2010

БОЛЕН НА ЛЕГЛО СЕ СПОРАЗУМЯВА /има ли мораториум на кредитите все пак или УС ще се наведе за пореден път/

С П О Р А З У М Е Н И Е
Днес, .... . март 2010 г., в гр. ……….. между:
1. „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД , вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК: 114637920, седалище и адрес на управление: гр. Плевен, ул. „Вит” № 1, представлявано от Павлин Илиев Ангелов, ЕГН: ………., лична карта № ………, издадена от МВР на ……..г., от една страна; и
2. „ГОЛДКАП” ООД, вписано в Търговския регистър при Агенция по вписванията с ЕИК: 200704298, седалище и адрес на управление: област Стара Загора, община Гурково, гр. Гурково, ул. „Прохода” № 37, представлявано заедно от двамата си управители Кольо Атанасов Колев, ЕГН: ………., лична карта № ………., издадена на …………г. от МВР- гр. и Йордан Иванов Георгиев, ЕГН: ………., лична карта № ………, издадена от МВР- ………. на ………г., от друга страна,
се сключи настоящото споразумение за следното:
І. Задължения на страните по повод учредяване на дружество с ограничена отговорност
Чл. 1. „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД и „ГОЛДКАП” ООД се споразумяват да учредят ДРУЖЕСТВО С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ със следните основни данни:
- Име: „ГОЛДКАПС” ООД
Капитал: Капиталът на дружеството е 10000/Десет хиляди/лева
Дяловите вноски на съдружниците са парични.
Разпределение на капитала:
Капиталът на дружеството е разпределен в 10 /Десет/дяла. Стойността на всеки дял е в размер на 1000/хиляда/ лв. Съдружниците притежават дялове, както следва:
- „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД -5 дяла на стойност 5000 лева.
- „ГОЛДКАП” ООД – 5 дяла на стойност 5000 лева.
- Седалище и адрес на управление: област Стара Загора, община Гурково, гр. Гурково, ул. „Прохода” № 37.
- Адрес за кореспонденция:област Плевен, община Плевен, гр. Плевен, ул. „Вит” № 1
- Предмет на дейност: производство на метални капачки и капаци, търговия на едро и дребно, както и всякаква друга дейност, незабранена от закона.
- УПРАВИТЕЛИ: 1. ……………………………………
2. Йордан Иванов Георгиев
Проектът на ДРУЖЕСТВЕН ДОГОВОР на „ГОЛДКАПС” ООД, съгласуван между страните, представлява Приложение № 1, неразделна част към настоящето споразумение.
Чл.2. С настоящето споразумение страните се договарят след вписването на „ГОЛДКАПС” ООД, при условията и сроковете описани в това споразумение за следното:
- „ГОЛДКАПС” ООД да бъде управлявано от двама управители заедно. Всеки от съдружниците има право да посочва един от управителите и да го заменя по всяко време, кото другата страна се задължава да подкрепя това предложение.
- Правата и задълженията на всеки един от управителите са подробно описани в договор за възлагане на управление, представляващ приложение №2 към настоящето споразумение, който договор двете страни се съгласяват да бъде приет на първото Общо събрание на „ГОЛДКАПС” OOД.
- Името на фирмата „ГОЛДКАПС” да бъде запазено като търговска марка, която да бъде част от активите на самото дружество.
ІІ.Права и задължения на страните:
Чл.3. „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД се задължава в 5 /пет/ дневен срок от датата на регистрация на търговското дружество „ГОЛДКАПС” ООД да разкрие в щатното си разписание длъжност „заместник управител”, на която да бъде назначено лице, предложено от „ГОЛДКАП” ООД.
Чл.4. „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД се задължава да направи в 5 /пет/ дневен срок от датата на регистрация на търговското дружество „ГОЛДКАПС” ООД съответните промени в нормативните документи, регламентиращи управлението на дружеството във връзка с установяване на правата и задълженията на зам.управителя. В тези промени да залегнат следните принципи:
- Управителят и зам.управителят утвърждават заедно длъжностно и поименно щатно разписание и персонала на дружеството, определят основни и допълнителни трудови възнаграждения на персонала. Те разрешават: разходите за извънреден труд, здравословни и безопасни условия на труд, работно облекло, за квалификация и преквалификация на кадрите, произтичащи от действащи нормативни актове и предписания на контролни органи и други необходими за обезпечаване качеството на човешкия ресурс, както и всички други разходи, влияещи върху себестойността на произвежданите Т.О. капачки.
- Управителят и зам.управителят носят отговорност за състоянието на сграден фонд, машините и съоръженията, транспортните средства и за организацията и контрола на цялостния производствен процес;
- Управителят и зам.управителят заедно разрешават всички разходи възникнали във връзка с поддръжка на сграден фонд, машини и съоръжения, амортизационни отчисления, горивно-смазочни материали, транспорт, газ, ел. енергия, вода и др., свързани с цялостния производствен процес.
Чл.5./1/ „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД се задължава да произвежда продукция само за търговското дружество „ГОЛДКАПС” ООД.
/2/ „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД може да произвежда продукция за своя сметка или за сметка на трети лица само при условие, че Зам. Управителят е дал съгласие.
Чл.6. /1/. „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД до 10 число на месеца фактурира на „ГОЛДКАПС” ООД всички направени разходи за предходния месец, в това число и амортизационни отчисления в размер на 3 000лв. /три хиляди лева/. „ГОЛДКАПС” ООД се задължава да ги заплати в 30 дневен срок от датата на фактурирането им.
/2/ В случай, че „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД произвежда продукция за своя сметка или за сметка на трети лица Управителят и зам. Управителят определят размера на разходите за тази продукция. Те се приспадат от общите разходи за месеца и разликата се фактурира на „ГОЛДКАПС” ООД.
/3/. Амортизационните отчисления в ал.1 се завишават след изтичане на 12 месечния срок от датата на регистриране на „ГОЛДКАПС” ООД, като размера им се определя в допълнително писмено споразумение между страните.
Чл.7./1/ „ГОЛДКАП” ООД се задължава да предостави на „ГОЛДКАПС” ООД паричен заем в размер на 500 000 /петстотин хиляди/ лева за срок от 12 месеца при годишна лихва 9 %. Той се осигурява до 30 дни от датата на регистрация на дружеството и след демонстрация на наличен капацитет на всички производствени машини и съоръжения в „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД, доказващи 15 000 000 бр. капачки месечно производство.
/2/ Договореният паричен заем се използва за покупка на пластизол, лакове, опаковки и за заплщане на месечните разходи за производство, фактурирани от „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД, съгласно чл. 6.
/3/ Ако след изтичане на 12 месечният срок кредитният ресурс все още е необходим на „ГОЛДКАПС” ООД, паричният заем може да бъде продължен за още 12 месеца, като „ГОЛДКАП” ООД и „ГОЛДКАПС” ООД договарят нов лихвен процент за този период.
Чл. 8. „ГОЛДКАП” ООД се задължава да предостави на „ГОЛДКАПС” ООД необходимите количества метал за осигуряване на производственната програма. Върху фактурната стойност на метала не се дължи лихва. „ГОЛДКАПС” ООД заплаща на „ГОЛДКАП” ООД доставеният метал веднага след получаване на плащане от реализираната продукция.
Чл.9. При наличие на реални контрагенти, чиито заявки не могат да бъдат удовлетворени поради недостиг на оборотни средства, след решение на Общото събрание на съдружниците на „ГОЛДКАПС” ООД, „ГОЛДКАП” ООД се задължава да предоставя допълнителен паричен заем при условията на чл.7, за което се съставя допълнително писмено споразумение.
Чл.10. Обезпечението на всички заеми предоставени от „ГОЛГКАП”ООД, гр. Гурково към „ГОЛДКАПС” ООД ще бъде дадено в материали, стоки и вземания или запис на заповед.

Чл.11. Страните се договарят „ГОЛДКАПС” ООД да организира за своя сметка доставката на метал, лакове, пластизоли и опаковки до производствените площадки за лакиране /литографиране / и производство на капачки.
Чл.12. Страните се договарят „ГОЛДКАПС” ООД в шест месечен срок от датата на регистрирането си да изкупи от „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД годната за преработка покалаена ламарина и готова продукция на склад по цени отчетени в счетоводните документи или съобразени с пазара към датата на реализация. „ГОЛДКАПС” ООД заплаща на „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД реализираните и фактурирани материали и стоки веднага след получаване на плащанията от крайния клиент
Чл. 13. С цел повишаване производителствостта на наличното оборудване на "Успех Металкап ССБ " ЕООД и подоборяване качеството на произвежданата продукция страните се договарят, че след взаимно писмено съгласие, всяка от тях има право да заменя наличните технологични модули с нови, подобряващи ефективността и конкуретноспособността на производството. Всяка от страните остава собственик на предоставеното оборудване, което се ползва безвъзмездно за периода на споразумението. Разходите за необходимата нова инструментална екипировка се поемат от „Голдкапс”ООД.
ІІІ Неустойки.
Чл.14. При неизпълнение на настоящето споразумение страните се договарят за следните неустойки:
- при неизпълнение на чл.1 и 2 виновната страна дължи на изправната сума в размер на 50 000 лв.;
- при виновното неизпълнение на чл.3 и 4 от страна на „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД се дължи неустойка в размер на 10 000 лв. „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД се задължава в нов 10 дневен срок да отстрани допуснатото нарушение и ако той повторно не изпълни тези си задължения „ГОЛДКАП” ООД има право да прекрати участието си в търговското дружество „Голдкапс”ООД и да получи неустойка в размер на 100 000 лв.;
- при неизпълнение на чл.7 „ГОЛДКАП” ООД дължи неустойка на „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД в размер на 0,5% върху не издължената сума за всеки ден забава, но не повече от 15%. Тази неустойка не се дължи при условие че производствената програма не изисква ползването на договорения ресурс, за което се съставя писмено споразумение и се договаря нов срок за предоставяне на паричния заем. В случай, че „ГОЛДКАП” ООД не предостави договорения паричен заем „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД има право да прекрати участието си в търговското дружество „ГОЛДКАПС” ООД и да получи договорената неустойка и разликата до 100 000 лв.;.
ІV. Влизане в сила и прекратяване на споразумението
Чл.15. Настоящото споразумение влиза в сила след нотариалната му заверка.
Чл.16. Настоящото споразумение се прекратява:
- по взаимно съгласие;
- при ликвидация на "ГОЛДКАПС" ООД гр. Гурково;
- при ликвидация на един от съдружниците;
- при прехвърляне на дяла на един от съдружниците;
- при напускане на един от съдружниците;
V. Общи разпоредби.
Чл.17. (1) Всяка от страните обещава и гарантира, че ще действа добросъвестно, своевременно и по начин, който подпомага и ускорява изпълнението на поетите задължения. Те ще извършат необходимите правни или фактически действия, свързани с точното изпълнение на това споразумение от страна на всички лица, чиито действия са гарантирали. Това се отнася особено за случаите, в които е поето задължение за извършване на определени действия или въздържане от действия от страна на трето лице – по реда на чл. 23 от Закона за задълженията и договорите.
(2) Всяка от страните се задължава в 30 дневен срок от датата на подписване на настоящето споразумение да организира приемането от Управителните им органи на необходимите решения, споразумения и учредителен договор за регистрацията на новото търговско дружество „ГОЛДКАПС” ООД.
Чл.18. Страните се договарят в дух на разбирателство и чрез преговори да решават всички възникнали спорове във връзка с това споразумение.
Чл.19. При непостигане на съгласие всички спорове, породени от този договор или отнасящи се до него, включително споровете, породени или отнасящи се до неговото тълкуване, недействителност, изпълнение или прекратяване, както и споровете за попълване на празноти в договора или приспособяването му към нововъзникнали обстоятелства, ще бъдат разрешавани съгласно Правилника за ускорени производства на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата.

Това споразумение се изготви и подписа в четири еднообразни оригинални екземпляра- по един за всяка една от страните и подлежи на нотариална заверка, като разходите за нея се заплащат по равно от страните.


За „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД: ______________________

За „ГОЛДКАП” ООД: ______________________

08 март, 2010

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО ИЛИ ...

СТАНОВИЩЕ

от Васил Долапчиев – Председател на ССБ и
Павлин Ангелов – Управител на ”Успех Металкап ССБ" ЕООД Плевен и член на УС на ССБ

ОТНОСНО: Предложение за партньорство от ”ГОЛДКАП” ООД
гр. Гурково



Уважаеми членове на УС на ССБ,
На заседанието на УС на ССБ проведено на 9 и 10.ІІ.2010 г. постъпи предложение за партньорство от фирма „ГОЛДКАП” ООД Гурково. След срещата със съдружниците представляващи фирмата и проведените дискусии, счетохме за необходимо да обобщим наличната информация и при възможност да я разширим с данни от търговския регистър, в който всяка фирма има партида, включваща учредителния акт, последващи трансформации и споразумения между съдружниците, годишни финансови отчети и др. данни.
Предлагаме на вашето внимание данни за фирма „ГОЛДКАП” ООД Гурково и нейните учредители фирмите „БУЛМЕТАЛ” ООД Гурково и ЕТ„КАППРЕС-Йордан Георгиев” Пловдив.
Фирмата „ГОЛДКАП” ООД е регистрирана през месец април 2009 година с основен и по настоящем единствен предмет на дейност, производство и реализация в страната и чужбина на метални винтови капачки. Съдружници с равни дялове в това дружество са „БУЛМЕТАЛ”ООД гр. Гурково и ЕТ„КАППРЕС – Йордан Георгиев” гр. Пловдив. Дружеството се управлява от двама управители Кольо Атанасов и Йордан Георгиев, като те го представляват заедно. В досието няма икономическа информация поради обстоятелството, че фирмата няма приключила финансова година.
Представяме Ви информация за съдружниците :
„БУЛМЕТАЛ” ООД е регистрирано през 1991 година. Основен собственик с дял 99.93 % е Кольо Атанасов. „БУЛМЕТАЛ” ООД е най-големия производител на метален амбалаж в България. Той произвежда широка номенклатура от метални опаковки - аерозолни, дву, три и четири компонентни метални кутии, канти за моторни масла, тенекии за сирене, конични и цилиндрични баки – 25 – 30 литра за бои и варели с вместимост до 200 л. Продукцията се реализира основно в страните от Балканския полуостров и централна Европа.
Основни финансови показатели на фирмата:
хил.лв.
Елементи от баланса 2007 г. - 2008 г.
Нетни приходи от продажби 18964 - 16229
Разходи за суровини и материали 11534 - 11527
Разходи за външни услуги 430 - 1566
Разходи за персонала 1381 - 1593
Разходи за амортизации 1730 - 1545
Печалба след облагане с данъци 222 - 852
Дълготрайни активи /сгради, машини и др./ 5601 - 9222
Краткотрайни активи 14622 - 16714
Нетекущи пасиви 6276 - 7031
Краткосрочни задължения 8371 - 12477


Годишно „БУЛМЕТАЛ” ООД преработва 10 - 12 хил. т. покалаена ламарина и ползва за лакиране 500 тона лакове. В производствената дейност на дружеството са ангажирани над 400 работници и служители.
ЕТ„КАППРЕС – Йордан Георгиев” е регистрирана през 1990 година и едноличен собственик е Йордан Георгиев. Фирмата работи в областта на проектирането и но хау на технологии за производство на метален амбалаж, конструиране и изработка на машини, съоръжения и инструментална екипировка в тази област. Произвежда най-съвременното инструментално оборудване за CNC – портални преси за производство на метален амбалаж. ЕТ„КАППРЕС – Йордан Георгиев” е подизпълнител на известни немски производители на машини за производство на метален амбалаж – „Алфонс и Хаар” и „Бибра”. Нетните приходи от продажби за последния отчетен период 2008 г. е 712 хил.лв. и реализира печалба 93 хил.лв. Във фирмата работят 16 човека.
При първоначалното обсъждане се откроиха основно двата въпроса – защо фирмата не реализира сама инвестиционния проект за производството на капачки "Туист офф" и защо предпочита нас за партньори. Отговора на първия въпрос съдържа серия от аргументи, които отчасти дават логично обяснение на стремежа за създаване на съвместно търговско дружество с наличен играч на пазара. В настоящия момент в страната има 6 производители на капачки „Туист оф”:
– „ФМА” АД Лясковец с една поточна линия, 4 типоразмера капачки и годишно производство 70-80 млн.бр. Предстои внедряването на втора поточна линия;
- „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД с три поточни линии, 12 типоразмера капачки и производство 20 – 25 млн. бр.;
- „ГУДЕКС” ООД Пещера с пет поточни линии, 14 типоразмера капачки и годишно производство 70 - 80 млн.бр.;
- „ХЕРОС” АД Пловдив с пет поточни линии, 9 типоразмера капачки и годишно производство 40 – 50 млн.бр.;
- „КАЛИКОНС”ООД Перущица с една поточна линия, 2 типоразмера капачки и годишно производство 10 -15 млн.бр.;
- ЕТ „НОВА – Б.Борисов” Ловеч през 2010 г. пуска в експлоатация една поточна линия с два типоразмера капачки.


Забележка: Последните четири фирми работят с морално остарели и нископроизводителни технологии.

До края на текущата или началото на следващата година предстой появата на още един производител – ЕТ „АЛИАНС” Стара Загора който ще пусне в експлоатация една поточна линия с два типоразмера капачки.
Средният по мащаб производител на ТО капачки в Европа разполага с 5 – 6 съвременни поточни линии и произвежда 12 – 15 типоразмера капачки. Годишният обем реализирана продукция варира в диапазона 300 – 400 млн.бр. капачки. За да бъде организирано предприятие от подобен мащаб са необходими инвестиции в размер 10 – 12 млн.лв. и оборотни средства 8 - 9 млн.лв. В случай, че фирма „ГОЛДКАП”ООД осъществи сама инвестиционния проект ще са й необходими поне 5 - 6 години за поетапна покупка на поточни линии и изработка на инструменталната екипировка. Независимо от значителните финансови възможности на „БУЛМЕТАЛ” ООД пред потенциалните ни партньори ще стой за решаване и не лекия проблем за осигуряване на необходимия значим ресурс. Паралелно с това те трябва да решават и сложния въпрос за кадровото обезпечаване на производството. Голямата концентрация на производители на ТО капачки в страната увеличава във висока степен риска за постигане на успех при създаване на още едно ново, осмо предприятие. Изложените обстоятелства ги принуждават да търсят партньор, с който да се обединят и при значително по-облекчени условия и минимизиран риск да излязат бързо на пазара на ТО капачки.
Мотивите поради които фирма „ГОЛДКАП”ООД Гурково предпочита „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД се свеждат до обстоятелството, че ние разполагаме със съвременно технологично оборудване с високата производителност. При двусменен режим на работа годишно можем да произведем 150 - 200 млн.бр. капачки. Наличието на три конвейра позволява гъвкавост на производството и бърза реакция при екстремна ситуация на пазара. Ние разполагаме с почти всички типоразмери капачки търсени от производителите на консерви. По преценка на потенциалните партньори в предприятието ни е създадена добра организация с оптимален и добре подготвен персонал. Качеството на нашата продукция е добро и отговаря на претенциите на купувачите. То е гарантирано и чрез внедреното и подържано ISO 9001:2008. „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД разполага и със завоюван стартов пазар в България, Румъния, Хърватска и Австрия, който ще послужи за база, която в бъдеще ще се развива."Голдкап" ООД Гр.Гурково в началото на 2010 г. е закупило две линии за производство на ТО капачки и една линия за капачки "Омния" от обявено в ликвидация предприятие в гр. Етрополе. Линиите за винтови капачки са със значително по-ниска производителност от тези в "Успех Металкап ССБ" ЕООД Плевен. След пуска им на тях могат да се произвеждат капачки Ø 89 и Ø 100, които поради по-големият си габарит и при нашето оборудване имат по-ниска производителност.
В случай, че постигнем договореност за реализиране на съвместно търговско дружество ще разполагаме с пет поточни линии, които при трисменен режим на работа могат да осигурят производство 200 – 250 млн. броя. В настоящият момент в България се консумират годишно 220-250 млн.броя ТО капачки. От информацията, с която разполагаме в Балканският регион потреблението на тази продукция варира в границите 1400 – 1600 млн. броя. Освен производителите в страната ще срещнем и конкуренцията на 4-5 предприятия от Турция, 1 в Румъния, 2 в Сърбия, 2 в Македония и няколко мощни производители от западна Европа, Украйна и Беларус.
Убедени сме, че за вас ще представляват интерес финансовите разчети за дейността на евентуалното ново предприятие. Както вече отбелязахме през последните 3 години "Успех Металкап" гр. Плевен произвежда и реализира средногодишно 20-25 млн.капачки. Реалистично е, при създаването на необходимите производствени условия да си поставим за цел до края на текущата година продажбата на 40-50 млн. ТО капачки. През 2011 година, след налагане на марката, чрез конкурентни цени и добро качество можем да очакваме реализация в диапазона – 70-80 млн.броя. Финансовите разчети за производствената дейност на новосъздадената фирма са както следва:
Производствена програма за периода 01.ІV – 31.ХІІ. 2010 г. -50 млн.ТО капачки
1. Разходи за производство:

- Необходимо количество метал и лакиране – 766 тона на стойност 1592700 лв.
- Необходимо количество пластизол - 61.4 тона на стойност 283 800 лв.
- Опаковка -83970 бр. кашони на стойност 87 370 лв.
- Газ и ел.енергия – 91 600 лв.
- Транспортни разходи – 65 000 лв.
- Лихва за ползваният заем в лева, предоставен от "ГОЛДКАП" ООД Гурково - 55000 лв.
- Амортизации – 27 000 лв.
- Поддръжка на сгради, машини и инструментална екипировка – 40 000 лв.
- Фонд работна заплата – 305 000 лв.
Общо разходи – 2 547 470 лв.

2. Приходи от реализация

ТО 89 и 100 – 5 млн.бр. – 510 000 лв.
ТО 82 за домашна употреба – 20 млн. броя – 1 040 000 лв.
ТО 70 и 82 за консервни предприятия – 15 млн.броя – 900 000 лв.
ТО 66, 63 нормална и 63 висока – 7 млн. броя - 287 000 лв.
ТО 58, 53, 43 и 38 - 3 млн.броя – 105 000 лв.
Общо приходи 2 842 000 лв.
Печалба при производство и реализация на 50 млн. ТО капачки (преди облагането) – 294 530 лв.




За да вземем изключително отговорното и стратегическо решение за създаване на съвместно търговско дружество с фирма „ГОЛДКАП” ООД Гурково трябва да отговорим и на въпросите – какви са интересите и на ССБ и в каква степен те са защитени.
От момента на внедряването на производството на ТО капачки в плевенското ни предприятие през 1998 година винаги е стоял остро проблема за осигуряване на необходимите оборотни средства. Този факт е обсъждан в редица отчетни документи на висшите ни органи. Той е главната причина за ограничения ни пазарен дял. В обозрима перспектива организацията ни не е в състояние по етапно да осигури 2– 3 млн.лв. които ще дадат възможност за развитие на предприятието и чувствително увеличаване на реализираната продукция. „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД е обречено на вегетиране или преустановяване на дейността си поради намаляване на наличния оборотен ресурс.
Рисковете, които има при евентуалното партньорство в момента се свеждат до невъзможност на фирма „ГОЛДКАП” ООД да осигури в срок и размер необходимя финансов ресурс и метал, както и да не допринесе за драстично разширяване на пазара. Посочените опасности не могат да рефлектират върху настоящото състояние на предприятието, тъй като от него няма да излязат дълготрайни материални активи и финансови средства. Трябва да отчетем един изключително важен положителен факт. При условие, че заработи през второто тримесечие на 2010 година новосъздаденото търговско дружество, ние ще имаме възможност да освободим на части наличния оборотен ресурс на предприятието. По отчетни данни към 01.02.2010 г. „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД Плевен има да събира вземания от клиенти 561 хил.лв. Предприятието има налични материали и готова продукция на стойност 459 хил.лв. Задълженията ни към доставчици, персонал и държавата възлизат на 231 хил.лв. Пред нас се открива възможността през периода месец април - декември 2010 г. да освободим ресурс в размер на 789 хил.лв., който да използваме за погасяване на ползваните 3 овърдрафта на стойност 600 хил. лв. и изплатим остатъците по лизингови договори за покупка на транспортни средства в размер на 59 хил.лв.
В преговорният процес бяха положени максимални усилия да бъдат защитени интересите на нашата организация. Първоначалното предложение на фирма "ГОЛДКАП" ООД беше създаване на търговско дружество, чрез апортни вноски на наличното оборудване в „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД Плевен и закупени портални преси със съответната екипировка от другата страна. Поради обстоятелството, че първата ни линия служи за обезпечение по кредит, а закупените две през 2007 г. са на финансов лизинг с падеж в началото на 2012 година, беше невъзможно реализирането на подобен вариант. Обсъдена беше и възможността за работа на ишлиме за фирма "ГОЛДКАП" ООД. Те отказаха да се ангажират с подобен модел на партньорство, тъй като го считат за безперспективно. Според тях той не гарантира устойчивост на взаимоотношенията, минимизирането на производствените разходи и постигането на конкурентна пазарна цена. В този случай "ГОЛДКАП" ООД няма интерес да допринесе за подобряване на технологичното оборудване в "Успех Металкап ССБ" ЕООД чрез покупката на някои нови модули, увеличаващи производителността на труда, което е договорено в споразумението. Най-големият риск при работа на ишлиме за нас е възникването на проблеми с качеството на произвежданата продукция, като отговорността за това трябва да поеме изцяло и само нашето дъщерно дружество.
Във финалната фаза на преговорите се стигна до становището, че в настоящият момент може да се създаде търговско дружество с ограничена отговорност без налични дълготрайни материални активи. Основните принципи заложени при неговото функциониране са равните дялове в собствеността, равните права и задължения, споделената отговорност между страните, консенсус при вземане на решенията и равна представителност в процеса на управление. Тези принципи са развити в споразумението и дружествения договор, които са предложени за обсъждане и одобряване от УС на ССБ.
Логично възниква въпросът, ще бъдат ли ползвани лакиращите и литографиращи конвейри на "Успех Металприн ССБ" ЕООД гр. Шумен . От проведените разговори с потенциалните партньори се убедихме, че нямат нищо против да се търси и тяхното натоварване при условие, че се гарантира високо качество, конкурентна цена и се договори взаимно изгоден режим за рекламация при неудоволетворително качество. В процеса на организация на производството ще бъдат проведени преговори с управителя на "Успех Металпринт ССБ" ЕООД гр. Шумен и се надяваме на положителни резултати.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

През последните 20 години в много наши дискусии и документи е залагана идеята за намирането на стратегически партньори с които да се кооперираме при взаимно изгодни условия. В миналото са правени и няколко неуспешни опити за реализацията на това начинание. Дълбоко сме убедени, че ако то стане факт в нашата система ще са налице диаметрално противоположни коментарии. Трябва да е ясно от самото начало, че с реализацията на обсъждания модел „УСПЕХ МЕТАЛКАП ССБ” ЕООД няма да реализира печалба от дейността си. Нашите икономически изгоди ще произтичат от финансовите резултати на новосъздаденото търговско дружество.

КАК СЕ ПРОВЕЖДА ИЗБОР В КАРНОБАТ

ДО УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ В БЪЛГАРИЯ


становище от Маньо Алексиев, Председател на контролния съвет на съюза на слепите в България,

относно материала на Васил Долапчиев, внесен за разглеждане в УС на ССБ на заседанието от 09-10.02.2010г., с което настоява Управителният съвет, чрез КС на ССБ да обърне внимание на Председателя на КС, когато присъства на събрания, да съблюдава спазването на Устава и вътрешно-съюзните нормативни документи.
Уважаеми членове на УС на ССБ, не зная защо на председателя Долапчиев му е смешно за това, което се случи в Карнобат. Развилите се в тази организация събития, под негово давление, са плачевни. Затова, той не знае да се смее или да плаче. Действията му, не само че нарушават Устава и вътрешно-съюзните нормативни документи на ССБ, ами и грубо ги погазват. На събранието в Карнобат, както самият той заявява, не е присъствало лицето, чиято единствена кандидатура е била издигната за председател на ТСО. Госпожа Бинка Монева, „гост на събранието”, самопоканила се, е лобирала и застанала твърдо зад кандидатурата на този човек, пред председателя на ССБ, в присъствието на председателя на РКС Стойчо Миндов. Миндов обаче се е противопоставил на тази кандидатура, поради факта, че лицето отсъства и няма декларация за съгласие, подписана от него. Тук уважаемият председател Долапчиев се проявил като голям познавач на Устава, с думите, че той е основният му съставител и че не съществува и най-малка пречка издигнатата кандидатура на Йовчо Куртев да бъде гласувана, макар и в негово отсъствие и без декларация за съгласие, щом като това е в интерес на организацията. За това си действие, Долапчиев намира опора във факта, че преди години, председателят на КС на ССБ, на събрание на ТСО „Възраждане”-София, се изказал за същото по аналогичен случай с думите, че щом е в интерес на организацията и толкова го искат, нека изберат за член на РУС неприсъствало лице без декларация за съгласие. Да, ама не. Случаите съвсем не са идентични. В единия случай се касае за председател на организация, какъвто е случаят с Карнобат, а в другия - за подмяната на член на РУС, отговарящ за художествената самодейност и спорта в организацията. За това си изказване, Председателят на КС на ССБ беше многократно цитиран и критикуван с повод и без повод на различни събрания и "седянки", че видите ли, нарушил Устава и вътрешно-съюзните нормативни документи като подкрепил едно такова решение, макар и в тези документи да не се съдържало изрично такова условие, а именно, да се иска декларация за съгласие. Но при разширителното тълкуване, направено от председателя на ССБ, е следвало да се иска декларация и да не се допуска избор. Разбираемо е желанието му да търси слабости и грешки в работата на проверяващия, но защо, аджаба, той - съставителят и сторожникът на тези нормативни документи - е взел лош пример и не само това, ами е надминал „учителя си” като им е поръчал да изготвят фалшива декларация или другояче казано, антидатирана декларация, подписана със задна дата. Доста време е трябвало да мине, тъй като определени хора категорично са му отказали. Председателят на РСО Бургас - Атанас Петров, му е заявил, че няма да приеме такава декларация, с думите: "Аз няма да бъда лъжец" или нещо подобно. Да, ама не. Няколко месеца по-късно, сътрудничката на ТСО Карнобат, ми се обади лично по телефона и ми каза: „Алексиев, не ми правете тези работи! Какво искате?! Този човек, Йовчо Куртев е много добър и влиятелен. Още при първото ни отиване да просим пари, ни дадоха 50 лв. Декларацията на Йовчо беше у мен в деня на събранието, но тъй като настана голяма суматоха, аз забравих, че е у мен и не я предоставих.” Дни по-късно, тя ми изпрати писмено обясненията си с приложена декларация. Нося ги, за да ви ги представя. И за най-слепия е очевадно, че са написани по едно и също време под индиго на една и съща пишеща машина. Ясно си личат неизлизащите добре дефектни букви и други детайли, които се повтарят и в двата документа. Защо твърдя, че това са неистински, антидатирани документи? Ако тази прословута декларация е съществувала, когато председателят на ССБ е разпоредил на председателя на РКС Стойчо Миндов да се обади и да попита кандидата Йовчо „като не присъстваш и нямаш декларация, ще потвърдиш ли, макар и по телефона, че си съгласен да бъде издигната кандидатурата ти?”, на което той отговорил „да, съгласен съм.” Интересно защо, и той, като сътрудничката, забравил да си спомни, че вече е дал такава декларация. Дни по-късно, Куртев, както казва председателят на ССБ, е взел участие в работата на управителния съвет на районна организация Бургас, заедно със сътрудничката и тогава, за пореден път и двамата не са се сетили, че има такава декларация, за да спрат нежеланите приказки и атаки в това отношение. За финал, както обича да се изразява премъдрият ни председател, като черешка на тортата, ще ви запозная с нещо, което ми сподели председателят на РСО Бургас, а именно, че на заседанието на РУС Бургас, когато е било връчено решението на КС на ССБ, с което се касира избора на Куртев, отново и за трети път никой не се е сетил за прословутата декларация. Едва преди няколко дни, такава декларация ми бе изпратена от сътрудничката, под чие давление, не мога да знам. Но дали нещата в бургаската организация и нейните териториални структури са добре или зле, знае самият председател Долапчиев. Той написа решение, с което ви накара да го ангажирате да тури ред в организацията.

С уважение:
Председател на КС
Маньо Алексиев